Gyönyörű hagymás növények tavaszra, amit a párkányon is nevelhetsz

virág tavasz növények gondozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs kerted, de nagyon vágysz a tavasz színeire, illatára és hangulatára? Akkor szerezz be néhány tavaszi hagymás növényt, melyet a párkányon is nevelhetsz! A következők szemet gyönyörködtető virágokkal kápráztatnak el.

A hagymás növények a napfényes tavasz első hírnökei. A színpompás tulipánok, nárciszok, jácintok és krókuszok látványa szívmelengető harmóniát teremt a madarak csicsergésével és a tavaszi szellő frissességével. A hagymások gondozása igazán egyszerű feladat, így nemcsak a kertedet ültetheted tele az illatos szépségekkel, hanem akár cserépben is tarthatod a virágokat. A virágzó hagymások általában jól tűrik a hideget, csak a -5 °C-nál erősebb fagy tehet bennük kárt. Így ha éjszaka nagyon lehűl, ne hagyd a cserepet vagy virágládát a balkonon. Ha mégis elfagynak a bimbók, ne ijedj meg, hamarosan újra szirmot bont, a növényben ugyanis nem okoz kárt a dermesztő hideg.

Thinkstock
Thinkstock

A hagymások gondozása igazán egyszerű, minden körülményt jól viselnek, de óvd őket a szélsőségektől. A földjük mindig legyen nedves, de sose álljanak vízben, és sose száradjon ki a talaj alattuk, mert az halálos veszélyt jelenthet a hagymákra. Éppúgy elviselik a meleget, ahogy a hűvöset, a kemény fagy vagy a tikkasztó hőség azonban nem ideális a számukra. Bár ezek a szépségek félárnyékban érzik jól magukat, a naposabb és árnyékosabb helyeken is elvannak. A tápanyagigényük sem különösen magas, tápoldat nélkül is virulnak, ha a földjük jó minőségű. Persze a külön gondoskodásnak nagyon örülnek, ha rendszeresen tápoldatozod őket, még szebb, színesebb és illatosabb virágokkal köszönik meg a törődést.

A Life.hu tippje

Az elnyílt virágokat mindig vágd le, hogy a tápanyagok szabadon áramoljanak a növényben, a hagymától a levelekig. Így ráadásul hamarabb virágoznak ki újra. A tulipánok, nárciszok virága vázában is sokáig eláll, így bátran készíts belőlük csokrot, de minél hosszabb szárral vágd őket, úgy tovább virulnak.

Tarkabarka tulipán

A tulipánok a legszebb tavaszi virágok közé tartoznak. Nincs olyan árnyalata a szivárványnak, amelyben ne vehetnél belőlük. Sőt, igazi kuriózumok is elérhetőek, mint a tarka vagy a cikcakkos szirmúak. Ha már virágzik a tulipánod, több odafigyelésre van szüksége, mint amikor még csak a leveleit növeszti. Ilyenkor jobban szereti a kellemes meleget, a napsütést, a vizet és a tápanyagokat. A szélsőségektől mindig óvd, hogy még éveken keresztül üde színfoltja legyen az otthonodnak.

Thinkstock
Thinkstock

Napsárga nárcisz

A nárciszok elsősorban kerti virágok, de ez ne ijesszen meg, cserépben is nagyon jól érzik magukat. A napsárga vagy fehér-sárga hagymás virágok gondozása igen egyszerű, ha kezdő kertész vagy, akkor is könnyen boldogulsz velük. A nárciszok jobban szeretik a fényes, napos helyeket, mint az árnyékot, erre ügyelj, amikor helyet keresel a cserepének. A hideget és a meleget is jól tűri, de az állott levegőjű, illetve huzatos helyiségekben már kevésbé boldog. Ez a hagymás gyönyörűség nem igényel túl sok tápanyagot, ahogy vizet sem, elég csak akkor locsolni, ha már szárazabb a cserepében a föld.

Thinkstock
Thinkstock

Jókedvű jácint

Ez a keleti szépség fehérben, kékben, sárgában és pinkben nyílik minden tavaszon, de nemcsak színes virágfürtjeivel melengeti a szívünket, hanem mennyei illatával is. A jácintok a világos és félárnyékos helyeket szeretik, sötétben és árnyékban nem fejlődnek elég szépen. A meleget kevésbé jól tűri, mint a hűvöset, huzatra, szélre alacsony termete miatt nem érzékeny, a légmozgás nem tesz benne kárt. A többi hagymással ellentétben azonban nagyon szereti a vizet, ez persze nem azt jelenti, hogy alakítsd akváriummá a cserepét, de a rendszeres öntözéseknél te is észreveszed majd, hogy gyorsabban szívja fel a vizet, mint például a nárciszok vagy a tulipánok.

Thinkstock
Thinkstock

A Life.hu tippje

Valami különlegességet szeretnél az otthonodba? Válaszd a szőlőjácintot! Ez a szépséges hagymás intenzív illatával és kedves, szőlőformájú, fehér, égkék vagy sötétkék virágaival kényeztet. A világos, hűvösebb helyeken érzi jól magát, igazi vízimádó, a virágföldje mindig legyen enyhén nedves.

Kukucskáló krókusz

Itt a kikelet! Mi kukucskál ki a földből? Természetesen a sárga, kék, fehér, lila és tarka krókuszok. A krókuszok és közeli rokonaik a sáfrányok, nagyon színes és nagyon illatos, dekoratív hagymás növények, sajnos virágaik csak néhány napig virulnak, majd elhervadnak. Nagyon szereti a fényt és a kellemes meleget, az az ideális a számára, ha hetente kétszer locsolod, egyszerre viszont csak kevés vizet önts alá, és inkább a tálkájába, ne közvetlenül a földjét locsold.

Thinkstock
Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.