személyiségzavar szépségverseny gyermek nevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépségversenyek nemcsak a fiatal lányok szórakozása ma már, hanem a gyermekük sikerében önmagukat kiélő édesanyáké is, akik képesek mindent bevetni azért, hogy az akár 4 éves lányuk a legjobb legyen, nem számolva az átéltek gyermekekre kifejtett hatásával, valamint azzal, hogy a pár évnyi siker reményében akár az egész életüket tönkreteszik.

Apró szépségek

A Toddlers &Tiaras című ellentmondásos amerikai sorozat 2009-ben debütált. A műsor a gyermekszépségverseny résztvevői közül három gyermeket és édesanyját mutatja be a felkészüléstől kezdve a show végezetéig. A sorozatot magyarul Apró szépségekként vagy Tiarás tipegőkként lehetne elnevezni, bár ez már nagyon sokban túlmutat az egyszerű copfos, pöttyös ruhás kislányokat felvonultató versenyeken, amikor elég még elénekelni egy gyermeknépdalt.

AFP
AFP

Itt ugyanis az a lényeg, hogy a kicsik szinte mini felnőttekként vonulnak végig a színpadon, ahol kissé esetlenül ringatják a csípőjüket, és kacér pillantásokat vetnek a zsűritagokra. A szülők pedig eközben büszkén vigyorogva terpeszkednek a színpad előtt, és élvezettel figyelik, ahogy az apróság kora ellenére sokszor az ősi mesterséget űző nőkre emlékeztet. Épp ezért sokan a pedofil hajlamokkal élő férfiak célpontjainak is tekintik a versenyen részt vevő apróságokat, akik a hírnévtől és csillogástól elvakulnak.

A miniszoknyás, szűknadrágos, milliméteres vastagságú sminkben vonuló kislányok nem ok nélkül osztják meg a társadalmat - és nemcsak Amerikában, hanem szerte a világon, ahova eljutott a műsor híre. A különböző internetes fórumokon a műsor amerikai sikere ellenére több az ellenvélemény, mint a pártoló hozzászólás - és talán nem véletlenül. (A műsor ellenzői Facebook-csoportot is létrehoztak már, melynek mára több mint 4400 tagja van.)

Northfoto
Northfoto

Anyai önmegvalósítás

A meginterjúvolt, kislányukat "menedzselő" anyukák persze arra hivatkoznak, hogy gyermekük szeretne részt venni a versenyeken, ők semmit nem erőltetnek, és ők csak addig fogják támogatni a 4-6 éves gyermeküket, amíg azok örömet találnak a "minifelnőttségben". Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy vajon egy 3-4 éves kislány hogyan és milyen módon képes eldönteni, hogy neki a versennyel járó hercehurcákra van szüksége?

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



Így hát adja magát a válasz: valójában az édesanyák kompenzálják magukat a kislányuk révén, és általuk próbálják megvalósítani önmagukat, illetve azt, ami nekik nem sikerült, vagy egyáltalán lehetőségük sem volt rá. Az ilyen azonban általában sosem vezet jó útra, hiszen egy 10 évesnél fiatalabb gyermeknek az a legfőbb feladata, hogy gyermek legyen, és ne a próbákkal, stresszel és megfelelési kényszerrel legyenek tele a mindennapjai. A műsorba bevágott jelenetek alapján ráadásul egyértelműen látszik: sok esetben a kislányok sem élvezik a felkészüléssel járó hercehurcát.

Átalakítunk! Vörös démon lett a szőke lányból.Kattints a galériáért!


A ló túloldalán

Amellett, hogy miniruhában feszítenek a kislányok és próbálnak magas sarkú cipőben szexisen tipegni, az ilyen szépségversenyeken a felismerhetetlenségig megváltoztató smink is alapelem, ahogy a műszempillák és a műhaj. A verseny azonban éleződik, így hát az anyukák igyekeznek mindent bevetni azért, hogy csemetéjük a legjobb legyen. Jó példa erre a hatéves Maddy Jackson mamája, Lindsay, aki lányából Dolly Parton imitátort csinált. Mivel Maddy kerek idomok híján van, hát csirkemellből kap cicit és és a fenekét is kitömik, hogy minél nagyobb legyen a hasonlóság.

Northfoto
Northfoto

Kattints a képre és nézd meg hogyan pózolnak a címlapon az óvodások!

Az anyuka egyébként azzal indokolta a részvételt: van, aki szeret szerepelni, szívesen szépítkezik és a gimnasztika sincs ellenére, és mit ad isten, az ő lánya pont ilyen. Egyébként az ő esetükben nem a mama megkésett önmegvalósítási vágyáról van szó, hiszen gyermekkorában ő sem maradt ki a szépségversenyekből. Így hát szerinte ebben semmi rossz nincsen, hiszen a gyerekek díjakat nyernek, sikerélményben van részük (már akinek), így pedig lesz majd pénz jó iskolába járni. A kérdés már csak az, hogy tényleg megéri-e ennyire korán, fejletlen énképpel, tapasztalatlanul belekerülni a média kizsigerelő világába. Ha erre gondolunk, akkor hamar eszünkbe juthat a kisiklott életű Reszkessetek, betörők sztárja, vagy épp a botrányairól elhíresült Lindsay Lohan, aki szintén fiatalon került reflektorfénybe.

A csirkemell azonban még az ártatlanabb dolgok közé sorolható, hiszen van olyan kicsi, aki már 10 évesen borotválkozik, az édesanyja pedig jószándékkal ezzel a módszerrel igazítja helyre a csemetéje szemöldökét is a versenyek előtt. Ami viszont talán a leginkább kiveri a biztosítékot, az az, amikor a szülők a színpadra lépés előtt egy úgynevezett go-go juice nevű italkeverékkel pörgetik fel a lányukat, mely valamilyen szénsavas üditő, vélhetően Montain Dew és energiaital elegye. A hatásról az amerikaiak egyik kedvence, dr. Drew személyes tapasztalatból is beszélhetett, hiszen egyik műsorában megkóstolta az italt. Önkontrollját elvesztette, a beszéd nehézkessé vált számára, és hirtelen olyan izgő-mozgó, túlpörgő személlyé vált, mint a kislányok. Az ital rájuk kifejtett hatásáról egyébként több videó is tanúskodik, melyeken leginkább egy bedrogozott személyre hasonlítanak. Saját állításuk szerint feldobódnak, lazák és játékosak lesznek.

Tragédia a műsor miatt?

Amerikában az utóbbi években ismét feléledt annak a hatéves, amerikai JoBene Ramsey-nek a története, aki 1996 karácsonyán gyilkosság áldozata lett. Az eset azért is kirívó, mert a kislány rendszeres résztvevője volt a szépségversenyeknek, és számos díjat is bezsebelt. A család először csak egy 118 ezer dollárt követelő levelet talált a konyhájuk asztalán, majd másnap a gyermek holttestére is rátaláltak a pincéjük egy kevésbé használt részén. A kislányt ütlegelték, majd megfojtották, és a szexuális zaklatást sem zárta ki a rendőrség. A családot nemcsak az eset viselte meg, de a közvélemény sem bánt kíméletesen velük, hiszen hamar ellenük fordult, és hol az apát, hol az anyát vádolták. A vádat évek után a bíróság eltörölte ellenük, de az igazi gyilkos kilétére a mai napig nem derült fény. Bár elfogtak Thaiföldön egy pedofíliával is vádot amerikai tanárt, aki lehetséges elkövetője lehetett a bűnesetnek, vannak olyan körülmények, melyek kizárják az ő bűnösségét.


Tipp! Ördög Nóra mindent megmutatott! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.