30%-kal kisebb áramszámla intelligens áramcsökkentővel: mi van az ígéret mögött?

spórolás áram villanyszámla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több helyen hallani áramcsökkentő készülékekről és lelkes felhasználókról. Az ajánlott készülékek egy része illegális, másik része viszont legálisan forgalmazható, használható, és 10-30%-os áramfogyasztás-csökkenést ígér. Kérdés azonban, hogy lehet-e hinni az ígéreteknek.

Elvileg ezek a készülékek a legújabb energia-megtakarítási technikán alapulnak, segítségükkel stabilizálható az addig állandóan ingadozó feszültség, illetve megelőzhető annak kialakulása, így végül nemcsak az adott gépnek teszel jót, hanem a villamosenergia megtakarításával a pénztárcádnak is. Persze nem minden háztartási gépnél alkalmazhatók, csak az indukciós elven működőknél, tehát hűtő-, mosogató- és mosógépnél, tévénél, rádiónál, szivattyúnál, ventilátornál, de minden villanymotorral és hagyományos trafóval működő gépnél is. Használata egyszerű, csak be kell dugni a kis szerkentyűt a villanyórához legközelebb eső konnektorba, és előre örülni az alacsonyabb rezsiszámláknak. Elvileg.

Thinkstock
Thinkstock

Az a bizonyos működési elv

Áramingadozások esetén az áramfogyasztás-csökkentő készülék az ígéretek szerint megakadályozza, hogy az ingadozó áram a háztartási gépbe jusson, s mindezt teszi úgy, hogy saját áramfogyasztása nincs, tehát használata nem jár plusz költséggel sem. Azzal, hogy a villanyórához közeli konnektorba dugod, párhuzamos kapcsolásba kerül a villanyórával és a háztartási gépekkel. A forgalmazók azt részletesen nem magyarázzák el, hogy az úgynevezett fázisjavító technológia, mely megszűri a bejövő áramot és stabilizálja azt, miért és hogyan is csökkenti a villanyszámlát. Sőt, azt sem, hogy mit jelent a "speciális, elektronikusan vezérelt kapacitású kondenzátor" pontosan, és hogyan tartja szinten a bejövő áramot, valamint hogy hogyan javítja az otthoni gépek hatásfokát.

Valóban működnek?

Ezekkel a készülékekkel az a legnagyobb baj, hogy az ígért áramfogyasztás-csökkenést profi műszerek és speciális számítás híján nagyon nehéz lemérni. Plusz-mínusz 10 százalékos fogyasztásingadozás szinte minden háztartásban előfordul, tehát a készülékek hozta valós megtakarítást - már ha létezik ilyen - szinte lehetetlen mérni.

"Az ingadozó feszültség stabilizálása tulajdonképpen a meddő teljesítmény kiszűrését jelenti" - magyarázta Ordasi Árpád villanyszerelő mester. "Ez minden fogyasztónak van, de csak a nagyfogyasztóknál mérik. Lakossági fogyasztónál ez a meddő teljesítmény teljesen lényegtelen, hiszen nem méri az áramszolgáltató, így annak megszüntetése, melyet a készülék ígér, nem hoz változást a villanyszámlában. A fázisjavítás csak a nagyfogyasztóknak áll érdekükben, mert ők büntetőtarifát is fizethetnek a túlzott mértékű meddő teljesítmény miatt."

Thinkstock
Thinkstock

Ami hatásos lenne, de illegális - ne is próbálkozz velük!

Mágneses módszer

Az áramfogyasztás-csökkentő, legális, konnektorba helyezendő készülékeket nem szabad összekeverni a szintén forgalmazott, de illegális, mágnes alapon működő villanyóra-manipulátorokkal. Ezek a készülékek a villanyórára szerelve nem a fogyasztást csökkentik, hanem a bennük lévő mágnes segítségével a villanyóra forgását lassítják. Minden villanyórában található ugyanis egy, az óra túlpörgését akadályozó fékező mágnes, melynek erejét egy másik mágnessel kiválóan lehet befolyásolni, s így lassítani az óra működését, vagy akár teljesen megállítani azt. Ezzel csak az a baj, hogy a villamos műveknél nem gyerekek ülnek, és az éves ellenőrzés során könnyen megállapíthatják a manipulációt, mely súlyos büntetést von maga után. Ráadásul a mágnes csak egy ideig lassítja az órát, egy idő után inkább felpörgeti, és nem is használható minden villanyóratípusnál.

Lopótök

Azok, aki nem fékezni vagy megállítani szeretnék a villanyórát, a rafináltabb lopótökkel próbálkoznak. A szintén illegális lopótök áramot hoz létre, de a villanyóra mérőtekercsével ellentétes hatással, így a villanyóra nem a valós fogyasztást, hanem a kettő közötti különbséget méri, spórolva ezáltal a használójának, egészen addig, míg egy ellenőrzésen az le nem bukik, akkor ugyanis a szolgáltató többszörösen fizetteti vissza a megtakarított összeget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.