Csökkentsd 20%-kal a villanyszámlád - Válts szolgáltatót!

spórolás áramszolgáltatás a nap cikke villanyszámla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy takarékoskodj, sokat jelentő lépés lehet, ha leellenőrzöd az egyes szolgáltatókkal kötött szerződéseidet, és körbenézel a piacon a versenytársak ajánlatai között is.

A villanyszámla a rezsiköltség állandó része, melyet télen a korai sötétedésnek köszönhető gyakoribb lámpahasználat dobhat meg, nyáron pedig a légkondicionálók fogyasztása húzhatja fel a számla végösszegét. Persze számos alternatív megoldás létezik arra, hogyan spórolhatsz meg pár ezer forintot - köztük van az áramszolgáltató-váltás is.

Tavaly óta kevésbé bonyolult

Köszönhetően a piac 2003-as liberalizációjának, egy ideje már a lakossági fogyasztóknak is lehetőségük van megválasztani azt a szolgáltatót, kereskedőt, akitől az áramot vételezni szeretné. A lehetőségtől eleinte sokan tartottak, főleg annak bonyolultsága miatt, ám tavaly év elején új szabályok léptek életbe, melyek sokat könnyítettek az egész procedúrán. Ráadásul ha ilyen lépés mellett határozod el magad, saját magad is meggyőződhetsz arról, hogy ki mit kínál, így könnyen összehasonlíthatod az egyes szolgáltatók feltételeit. Sőt, ez egyenesen szinte kötelező pontja is a folyamatnak.

Thinkstock
Thinkstock

Eltérések az árakban

Az áram ára több tényezőből tevődik össze: részben ott van az egységár, amit a tényleges használat után számolnak el egységenként, részben természetesen ott van az áfa, ami terheli a számlát, részben pedig a rendszerhasználati díj, ami szolgáltatónként eltérő lehet. Ám emellett az egységárakban is tapasztalható némi eltérés. A Villamos Energia Társaság rendszeres statisztikája szerint az egyetemes szolgáltató és a kereskedő egységára között ugyan csak pár forintos eltérés mutatkozik, a rendszerhasználati díjban megfigyelhető különbséggel együtt, összesítve éves szinten jobb esetben akár 20 százalékos megtakarítás is elérhető.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nemcsak a két szolgáltató típus között lehetnek eltérések, de a területenként különböző energiakereskedők is eltérő árazást használnak, ebből fakadóan pedig elképzelhető, hogy míg az ország egyes részein kiemelkedő megtakarítás érhető el, máshol ez mindössze pár ezer forintot tesz ki. Persze a takarékoskodás mellett egyéb kifogásolnivalód is lehet a jelenlegi szolgáltatóddal szemben, ami miatt inkább egy újat keresnél.

Thinkstock
Thinkstock

A váltás menete

Alaphelyzetben, mivel lakossági fogyasztó vagy, a területileg illetékes egyetemes szolgáltatóval jön létre a szerződésed automatikusan. Éppen ezért először nem árt őket felkeresned és megtudni, hogy van-e módod a lakóhelyeden más szolgáltatótól vételezni az áramot. Ha erre van lehetőséged, akkor az új szolgáltatótól ajánlatot kell kérned. Ha meghoztad a döntést, akkor a közüzemi szolgáltatódnál a jelenlegi szerződésedet harminc napos felmondási idővel írásban tudod megszüntetni, és ezután kötheted meg az újat.

A váltás maga egyébként egy forintodba sem fog kerülni, hiszen egyik típusú szolgáltató sem számolhat fel neked erre külön díjat. Az pedig, hogy mástól veszed az áramot, csak a számládon fog megmutatkozni, hiszen az energia ugyanazon a vezetéken fog érkezni, és ugyanaz a villanyóra fogja mérni a fogyasztásodat. A versenypiacon egyébként szabad megállapodások vannak, ami azt jelenti, hogy akárhányszor köthetsz új szerződést - természetesen az érvényben lévő szerződések hatályosságának lejárta után. Ha pedig az új szolgáltatód valamiért mégsem váltotta volna be a hozzá fűzött reményeidet, egyetemes szolgáltatásra jogosultként bármikor visszatérhetsz az egyetemes szolgáltatóhoz.


Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Pikáns témákkal várunk hétköznap este 10 után a Life.hu-n!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.