A divatvilág csillogó, izgalmas és tökéletes - legalábbis annak tűnik. Ha viszont figyelmesebben szemlélődünk, hamar rájövünk, hogy "lakói" botrányt botrányra halmoznak. Úgy döntöttünk, hétről hétre elmesélünk egy olyan történetet, amely hatalmas vihart kavart - nemcsak a szakmán belül, hanem azon kívül is. Az első történet Hitler szabójáról szól.Ha valaki meghallja a Hugo Boss nevet, egyből az önbizalomtól duzzadó szexi yuppie fiúk jutnak eszébe, akik az óriásplakátokon feszítenek sötét öltönyükben. Amíg a 20. század végén a sármos megjelenés elengedhetetlen kellékeként funkcionált az ikonikus darab, addig a 2. világháború idején a megfélemlítés eszközeként használták a Boss által tervezett ruhákat.

Forrás: www.businesspundit.com, http://en.wikipedia.org

Valójában sosem volt titok, hogy a Hugo Boss márkanévhez köthetők az SS egyenruhák, de szélesebb körben csak 2011-ben értesülhettünk róla. Ekkor történt, hogy a nagynevű cég egy, az általa támogatott könyv megjelenése kapcsán nyilvánosan is bocsánatot kért azoktól, akiket gyárában dolgoztatott. A kényszermunkát végzők között legtöbben Lengyelországból kerültek a Dél-Németországban található metzingeni üzembe, de voltak köztük francia hadifoglyok is. A cég a "legmélyebb megbánását" fejezte ki weblapján azoknak, akik szenvedő alanyai voltak "nemzetiszocialista uralom alatti keménységének". A hír, ami rendkívül gyorsan járta be a világot, sokakat megdöbbentett, hiszen ez jóval súlyosabb dolog, mint hogy Hugo Boss és csapata tervei alapján készültek el a náci egyenruhák.

Persze ebben az esetben sem csupán a politika játszotta a főszerepet, habár köztudott, hogy a márka megalapítója, Hugo Ferdinand Boss náci szimpatizáns és a nemzetiszocialista párt tagja volt. Talán a gazdasági oldal még hangsúlyosabb, hiszen a nagy mennyiségű megrendelések segítették a gyár csődjének elkerülését. Az az egy biztos, hogy a sötét egyenruhák nem voltak éppen a legpraktikusabbak, ugyanis a nyári időszakban igencsak magukba szívták a meleget, megkeserítve viselőjük életét.

Hogo Boss

Természetesen Hitler bukása után nem maradhatott büntetlenül, hogy a cég a náci erőszakszervezeteknek gyártott ruhákat, így Bosst pénzbüntetésre és szavazati jogának megfosztására ítélték. Mégis hogy lett a világ egyik legismertebb divatcége a 20. század második felében? A divatház az '50-es években, megalapítója halála után újjászületett, és a sikerek, amiket elért, szépen lassan elfeledtették a bűnös múltat.

Csipkeruhában parádézott a provokatív divattervezőhttp://www.life.hu/legytrendi/20120509-csipkeruhaban-paradezott-a-provokativ-divattervezo-marc-jacobs.html Gyógyíthatatlan betegségben szenved a híres divattervezőhttp://www.life.hu/legytrendi/20120425-gyogyithatatlan-betegsegben-szenved-a-hires-divattervezo.html Ötéves a világ legfiatalabb divattervezőjehttp://www.life.hu/legytrendi/20120418-meg-csak-ot-eves-de-mar-modell-es-ruhatervezo-a.html A legszexibb nyári ékszerek - magyar tervezőktőlhttp://www.life.hu/legytrendi/20120626-a-legszexibb-nyari-ekszerek-magyar-tervezoktol.html Magyar tervezők ruhájában kapták lencsevégre a világsztárthttp://www.life.hu/legytrendi/20120510-magyar-tervezo-ruhajaban-kaptak-lencsevegre-a-vilagsztart-tilda-swintont.html