Az amerikai államok többségében már nem kötelező az iskolásoknak a hagyományos folyóírást megtanulniuk, helyette a tízujjas gépelés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Az ott élő szakemberek szerint a jövőben úgyis mindent valamilyen gépen írunk majd, így felesleges ilyen elavult tudományokra oktatni a kicsiket.

Ragadós lesz az amerikai példa?

Miközben sok vállalat grafológiai elemzés nélkül nem is vesz fel dolgozókat, és az írástudatlan embereket megbélyegzik, egyes helyeken már a hagyományos folyóírás tanulását is feleslegesnek tartják, és a gyerekeknek inkább a nyomtatott betűk felismerését tanítják meg.
Hazánkban ezzel szemben egységes állásponton vannak a szakértők: a kézzel írás olyan képesség, melyet minden embernek ismernie és használnia kell. Az írástanulás emellett fejleszti a kisiskolások finommotorikai képességeit, figyelmet és összepontosítást igényel, és a helyesírásra is jobban megtanít, mivel nincs helyesírás-ellenőrző program, mely kisegítene.

Thinkstock

Bár a szakértők közül is sokan úgy vélik, hogy az amerikai minta a következő 15-20 évben világszerte elterjed majd, nálunk ennek egyelőre nyomai sincsenek. Tavaly Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is kijelentette, hogy a kézírástanítás továbbra is kötelező marad a magyar iskolákban - viszont a gépírás továbbra sem.

Nálunk a gépírás tanítását hanyagolják el

Míg egyes amerikai államokban a szépírásórák helyett harmadik osztálytól a tízujjas gépelésre helyezik a hangsúlyt, és felső tagozatban már minden házi feladatot géppel írva kell beadni, addig nálunk még a gépírást is csak ritkán oktatják. Így ugyan az amerikai gyerekekkel ellentétben a mieink gond nélkül el tudják olvasni a folyóírást is, és nem csak nyomtatott betűkkel képesek írni, a tízujjas, vak gépelést általános és középiskolában alig ismerik. A számítógépet már kisiskolás koruktól használó gyerekek ezért saját módszerrel tanulnak meg gépelni, ami lassú, és a szemnek sem tesz jót. A hozzáértők javaslata szerint emiatt jó ötlet lenne kicsit haladni a korral, és negyedik osztálytól kezdve tízujjas gépelési technikát is tanítani a gyerekeknek. Mindezeket kiegészíthetnék a szövegszerkesztési szabályokkal és a számítógépes kultúrára oktatással, hiszen a gyerekek tanórákon kívüli géphasználat közben - pláne a barátaiktól - biztos, hogy nem fogják elsajátítani.

Kézzel írni jó!

A kézzel történő írás nemcsak azért fontos, mert egyelőre nem mindenki szaladgál laptoppal vagy okostelefonnal a táskájában - mellesleg így egy nagyobb áramszünet esetén sem áll meg az életünk -, hanem azért is, mert a folyóírás megtanulása sok összetett képességet fejleszt, többek között a gondolkodásét is, ezért ha megszüntetnék az oktatását, az kiszámíthatatlan hatással lehetne ránk és kultúránkra. A grafológusok szerint írásképünknek szociokulturális jelentése is van: ahogy például a szöveget tagoljuk a papíron, az gondolkodásunkról, szociális funkcióinkról is képet ad.

Kézzel írni egyébként három éven át tanulunk, és bár kétféle szabvány közül választhatnánk, leggyakrabban az 1978-as tanterv szerinti kör alapú írást oktatják. 1987-ben a Virágvölgyi Péter, Ligeti Róbert és Kutiné Sahin-Tóth Katalin által kidolgozott dőlt folyóírást is választhatóvá tették, de ezt, bár sokkal könnyebb vele gyorsan írni, szinte senki sem használja. Az alsó tagozatban megtanult gömbölyű betűk és kötések viszont a diktálás utáni lendületes jegyzetelésre egyáltalán nem alkalmasak, így felsőben, de legkésőbb a középiskolában szinte minden diák kialakít magának egy sajátos változatot, melyet könnyen használni tud.

Thinkstock

Már füzetre sem lesz szükség?

A jövőben azokban a családokban, ahol a szülők megengedhetik maguknak, szinte biztos, hogy az általános iskolás gyerekek mindegyikének lesz okostelefonja és laptopja otthon, és inkább azokon tartja majd a kapcsolatot barátaival levelezőlapok helyett. Két belgiumi iskolában emellett már nemcsak be lehet, hanem be is kell vinni a gépet a füzet helyett: az iPad táblagép órai használatát kötelezővé tették ugyanis a 12-19 éves korosztálynak. De a táblagépek Ázsiában is nagyon népszerűek, Dél-Koreában és Szingapúrban egy sor iskolában már most teljesen kiszorították a tankönyveket és a füzeteket.

Mindezek ellenére a szakemberek sem félnek attól, hogy a kézírás teljesen eltűnne a jövőben: inkább különlegességnek számít, mivel egy kézzel írt levél vagy képeslap személyessége miatt nagyobb értéket képvisel, mintha gépre billentyűztük volna a sorokat - kamasz unokáink talán majd azon lesznek felháborodva, ha szerelmük nem a most oly lenézett, romantikus kézírásos változatban vall szerelmet.

Biztos, hogy a márkás a legjobb? - Így állítsd össze a tornazsákothttp://www.life.hu/anyaskodj/20120824-biztos-hogy-a-markas-a-legjobb-igy-allitsd-ossze.html Mennyi az iskolatáska ideális súlya? - Így érd el, hogy csak a lényeget cipelje a gyerekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120824-mennyi-az-iskolataska-idealis-sulya-igy-erd-el-hogy.html Iskolaérett a gyerek? Egy egyszerű módszer, amivel gondoskodhatsz rólahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120823-iskolaerett-a-gyerek-igy-segit-a-jatek-a-fejleszteseben.html Menza vagy sem? A dietetikus véleményehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-menza-vagy-sem-a-dietetikus-velemenye.html Lista iskolakezdéshez: ezeket feltétlenül tartalmazza az iskolatáskahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-lista-iskolakezdeshez-ezeket-feltetlenul-tartalmazza-az-iskolataska.html