Névnap: Erzsébet, a segítségnyújtó

névnap név jelentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Erzsébet női név a héber Eliseba nyugati alakjából alakult ki, több lépcsőben, az eredeti név jelentése Isten az én esküvésem. Egészen az 1300-as évekig a leggyakoribb női névnek számított, és később is igen nagy népszerűségnek örvendett. A 2000-es évek során azonban már nincs a száz leggyakoribb női név között.

Az ezoterikus elméletek szerint az Erzsébetek gyakorlatias gondolkodású, felelősségteljes, önálló személyiségek, akik sokat foglalkoznak mások gondjaival, és mindig készek segíteni. Ellenben arra már nem tudnak ügyelni, hogy ne folyjanak bele túlságosan mások életébe, és nehezen értetik meg magukat.

Rengeteg híres Erzsébetet találni, például a bibliai Mózes sógornője vagy Keresztelő Szent János anyja is ezt a nevet viselte, ahogy Luxemburgi Erzsébet magyar királyné, Árpád-házi Szent Erzsébet, Báthori Erzsébet nemesasszony és Cseszneky Erzsébet grófnő, mecénás, de az angol és brit királynő is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

II. Erzsébet brit királynő

Persze nem csak uralkodók közt találunk ismert Erzsébeteket. Spéter Erzsébet, az Erzsébet-díj alapítója, Kertész Erzsébet író, Kútvölgyi Erzsébet színművész, Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes súlyemelő, Csézi Erzsébet énekesnő, Máthé Erzsi színművész, Sándor Erzsi operaénekes és Schaár Erzsébet szobrász is mind letettek már valamit az asztalra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.