névnap név jelentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Katalin a görög Aikateriné görög női névből alakult ki, de abban már nincs egyetértés, hogy pontosan mi is a jelentése: a katharosz szó tisztát, az aikatherina szó viszont biztosan célzót jelent, de nem tudni, az Aikateriné melyikből származik.

Tudj meg mindent Katalin hercegnőről! Kövesd a blogot!


A magyar nyelvbe valószínűleg a német Katharina névből került, de aztán töretlen népszerűségnek örvendett sokáig, a kétezres években a Katalin az 54-69. leggyakoribb női név, de rövidített változata, a Kata és a Kitti is igen gyakori.

A Katalin nevűek elméletileg társasági, szívesen ismerkedő emberek, akik kifejezetten igénylik a változatosságot. Gyorsan gondolkodó, kreatív és sokoldalú személyiségek, szeretnek utazni is, de az állandóságot és nyugalmat nem nagyon ismerik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Híres Katalin V. István lánya, Árpád-házi Katalin szerb királyné, Anjou Katalin magyar királyi hercegnő, Podjebrád Katalin magyar királyné és Brandenburgi Katalin erdélyi fejedelem is, de Katalin volt VIII. Henrik első, ötödik és hatodik felesége is. Emellett magyar Katalinok is akadnak szép számmal, például Karády Katalin színművész, Kovács Kati énekesnő, Zoób Kati divattervező, Illényi Katica hegedűművész, énekes, Andrássy Katinka grófnő, Kovács Katalin kajakozó, Szőke Katalin kétszeres olimpiai bajnok úszó, Beke Kata író, Juhász Katalin olimpiai bajnok tőrvívó, Dobó Kata színésznő, Huszárik Kata színésznő, Gémes Katalin operaénekes, "Árva" Bethlen Kata írónő és Janza Kata színésznő.

Láttad már? Benne vagyunk a tévében!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.