A Réka név Attila hun uralkodó felesége miatt lett ismert, hun mondákban Kreka vagy Rekan alakban szerepel. Eredetéről nincsenek pontos információk, az egyik elmélet alapján germán név, jelentése pedig patak vagy víz, de az ótörök eredetet hangsúlyozók szerint az úrnő jelentésű Arikan névből alakult ki.

A kilencvenes években elég gyakori keresztnév volt, még a kétezres években is a 2-6. leggyakoribb női név.

Az ezoterikusok szerint a Réka nevet viselők gyakorlatias, felelősségteljes emberek, jó üzleti érzékkel megáldva. Szinte mindenben sikeresek, amihez csak hozzáfognak, és szervezői tehetségük miatt jó vezetők. Emellett megértő emberek, akik már egészen fiatalon döntéshozó pozíciókban találhatják magukat.

Fotó: RTL Klub/Sajtóklub
Koós Réka

Híres Réka Attila feleségén kívül Demeter, Gavalda, Jakab és Szőcs Réka válogatott labdarúgó, Sárközi Réka nemzetközi női labdarúgó-partjelző, Pelsőczy Réka és Farkasházi Réka színésznők, Koós Réka énekes, színésznő, Rubint Réka aerobikedző és Szilvay Réka magyar származású finn hegedűművész.

Névnap: Mária, a kicsik kedvencehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120907-nevnap-maria-nev-jelentese.html Viktor, a győzteshttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-viktor-jelentese-gyoztes.html Zakariás, a gyengék támogatójahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-zakarias-nev-jelentese-jahve-ismet-megemlekezett.html Nikolett, az álmodozóhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-nikolett-nev-jelentese-a-nep-gyozelme.html Regina, a királynőhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-a-regina-nev-jelentese-kiralyno.html Adrienn, a családcentrikushttp://www.life.hu/anyaskodj/20120904-adrienn-nev-jelentese-hadria-varosabol-valo.html Névnapos: Edit, a találékonyhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120910-nevnapos-edit-nev-jelentese.html