Csöpög a csap? Így szereld meg saját kezűleg!

víz otthon barkácsolás tisztítás csap lakás szerelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-két csepp még nem a világvége, ha azonban a csapból tartósan szivárog a víz, nem szabad sokáig várni a javításával. A napi néhány csepp egy hónap alatt több liter feleslegesen elfolyó vizet jelent, ami pedig több ezer, ablakon kidobott forintot.

A csap csöpögését az esetek nagy részében olyan probléma okozza, mely saját kezűleg, szakember segítsége nélkül is orvosolható. Az alkatrészek közé begyűrűző vízkő vagy rozsda, az elavult tömítés vagy egy rosszul meghúzott csavar egytől egyig okozhat szivárgást - és elhárítható, javítható anélkül, hogy vízszerelőre kellene költened.

Szereld le és szedd szét!

Ahhoz, hogy fény derüljön a csöpögés okára, szinte minden esetben szét kell szedned a csaptelepet. Először keresd meg és zárd el a lakás vízelzáró csapját, majd bizonyosodj meg róla, hogy valóban nem folyik már víz a csapokban. A problémás csaptelepet most már biztonsággal leszerelheted - egy megfelelő méretű villáskulccsal és némi erővel. (A munka megkezdésének első lépésétől jegyezd fel, hogy mit honnan szedtél le, hogy a visszaszerelésnél ne legyen probléma.)

Thinkstock
Thinkstock

A hagyományos csapok esetében magát a csaptelepet a forgatógombokat borító sík lapok lepattintásával, majd az ott található rögzítőcsavarok eltávolításával szedheted szét. A modern, egykarú, kerámiabetétes csapok esetében a rögzítőcsavart a kart tartó fej alatt találod, ennek leszedése sem bonyolult: a csapon lévő, hideg-meleg vizet jelző kis műanyag lapot szedd ki, és a kis lyukon át is látható csavart lazítsd ki. Ha a fejet eltávolítod, a kerámiabetéthez is hozzáférsz.

Így tisztítsd meg

Ahogy alkatrészeire szedted a csapot, már láthatod nagyjából, hogy csak vízkő vagy rozsda okozta a bajt, esetleg a csavarok koptak-e el, vagy a tömítés tűnik réginek. Ha nem vagy jártas a csapok szerelésében, egyszerűen áztasd az alkatrészeket egy-két - szükség esetén több - órára vízkőoldós vagy ecetes vízbe, de a citromsavas-vizes átmosás is segíthet, hogy megszabadulj a lerakódott vízkőtől. A rozsdával vastagon borított alkatrészeken valószínűleg nem lehet már segíteni, ahogy a kopott tömítőgyűrűk helyett is jobb újat beszerezni.

Ha csak tisztításra volt szükség, akkor visszaszerelés után a csapnak nem szabad csöpögnie, ha azonban a szivárgás nem szűnik, vagy több alkatrésszel is gond akad, új csaptelepre lesz szükség. A vásárláskor vidd magaddal a régi csaptelepet, hátha a szaküzletben az alapján kiderül, nem a telep maga okozta a csöpögést, vagy jobb esetben az, hogy nem is kell másikat venni, egy-két új alkatrész is elég ahhoz, hogy ismét tökéletesen működjön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.