A rágógumi valóban 7 évig a gyomrunkban ragad? - Képtelenség megemészteni

nyál rágózás emésztőrendszer rágógumi emésztés gumi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A széles körben elterjedt városi legendával ellentétben a véletlenül lenyelt rágógumi nem marad 7 éven keresztül a gyomrunkban, és nem is ragad örökre létfontosságú szerveinkre, amivel szintén gyakran riogatják egymást a gyerekek. De akkor mégis mi történik a lenyelt rágóval?

A rágógumi gumialapból, édesítőszerekből, mesterséges színezékekből és ízesítőkből tevődik össze. A gumialap önmagában emészthetetlen, főként elasztomerből, gyantából, viaszból, zsírokból, valamint emulgeálószerekből áll. A legtöbb esetben a többi élelmiszerrel szemben a gyomor képtelen lebontani a rágógumit, de az emésztőrendszer hozzá van szokva, hogy olyasmikkel találkozik, amiket nem vagyunk képesek lebontani.

Thinkstock
Thinkstock

Az ilyen esetekben a belek továbbítják a megemésztetlen táplálékot, például a rágógumit, amely végül a széklettel együtt távozik a szervezetből. Bár a rágógumi ragadós anyagból készült, az emésztőrendszer képes felvenni vele a harcot. A rágógumi lebontása a nyálunknak köszönhetően már rögtön a rágó szájba vétele után megkezdődik.

A nyál képes lebontani a külső kemény vázat és a mesterséges édesítőszereket, azonban a gumialap összetevői emészthetetlenek. A gyomorizmok a perisztaltikus bélmozgás segítségével továbbítják a gumialapot a végbél felé, ahol a rágó távozhat a szervezetből.

Ha azonban valaki rövid időn belül sok rágógumit nyel le, akkor kialakulhat elzáródás az emésztőrendszerben, főként a kisebb átmérőjű belekkel rendelkező gyerekek esetében, de ez rendkívül ritkán fordul csak elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.