Kopott, szürke, repedésekkel teli fugák: újítsd fel saját kezűleg!

fürdőszoba otthon javítás barkácsolás konyha tisztítás lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csempék közötti fugák a legjobb háziasszonyok otthonában is csak néhány hónapig maradnak hófehérek. Szerencsére ma már nem kötelező együtt élni a repedések és a foltok látványával.

A konyha és a fürdőszoba a lakás két, a szennyeződéseknek leginkább kitett helyisége. A mosogatás, a főzés és a mosakodás során a zsír és a kosz a csempéket sem kíméli, ám míg ezeket szinte egyetlen mozdulattal könnyű újra tisztává varázsolni, addig a fugák gyakran még hosszas sikálás után sem nyerik vissza eredeti árnyalatukat. A zsír miatti sárgás-barnás foltok és a vizes helyiségekben gyakran feltűnő penész okozta szürkésfekete elszíneződések egy részét ecettel, citrommal és szódabikarbónával távolíthatod el, a végzetesnek tűnő foltokra, repedésekre viszont egy kis glett és némi praktikus fugaszínező a megoldás.

Thinkstock
Thinkstock

Javítás, színezés házilag

A fugák alapos megtisztítását követően a repedéseket, hiányzó fugadarabok miatti lyukakat a fugák jelenlegi színéhez hasonló glettel töltsd ki, majd utóbbit száradás után csiszolópapírral csiszold vissza a fuga síkjáig. (Óvatosan bánj a csiszolópapírral, mert könnyen karcot hagy az ép csempe fényes felületén.)

A kevésbé elszíneződött fugák árnyalatán némiképp világosíthat az alapos tisztítás, de ha ezzel az eredménnyel nem elégszel meg, akkor egy-két ezer forintért vehetsz kifejezetten az elszíneződött fugákhoz ajánlott fugafestéket. Van olyan márka, mely több mint 20 árnyalatban kínál festéket, a hófehértől a bézsen át egészen a pirosig és a feketéig.

A fugafesték használata egyszerű: általában tubusban kínálják, mely a végén lévő szivacsfejnek köszönhetően stiftként funkcionál. Ezt gyakorlatilag csak végig kell húznod a csempék között. Ha világosítani szeretnéd a fugákat, akkor általában kétszer-háromszor végig kell menned a stifttel, sötétebb színű festéknél azonban elég egy rétegben felvinni azt. Az eredmény akkor lesz igazán tartós, ha valóban alaposan megtisztított és teljesen száraz felületen használtad, ezzel ráadásul arról is gondoskodhatsz, hogy biztosan egyenletes legyen a szín a fuga minden részén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.