Az iszonyatos kór, amely nem kímél sem fiatalságot, sem szépséget, sem pedig karriert, a kifutók gazellatestű modelljeinek tucatjával végzett már.
Az anorexia nervosa az egyik legádázabb pszichés betegség, mely az evészavar egyik fajtája.

A kóros állapotról első ízben a francia Ernest-Charles Laségue és a brit William Gull írtak 1873-ban. A "probléma" korántsem új keletű, de térhódítása félelmetes. A torzult önkép az áldozatát végtelenségig tartó fogyókúrába hajszolja, míg az teljesen erőtlenné nem válik. Az éhezéshez pedig gyakran embertelen testmozgási kényszer is párosul, így aztán a végelgyengülés elkerülhetetlen. A belső szervek feladják az életért való küzdelmet. Az anorexia sajnos egyre gyakoribb betegség a fiatalok körében. Mindez persze korunk "szépségideáljával" is összefüggésben van. Igaz, pozitív változás már érezhető ebben a tekintetben.

Forrás: AFP

Egyre több tervező "parancsolja le" a kifutókról a csontsovány modelleket, keresve ismét a '90-es évek formás, nőies manöken típusát. A sztárok körében is egyre inkább terjed a teltebb idomok "viselete". Claudia Schiffer, Cindy Crawford és Linda Evangelista, vagy éppen Beyoncé, Jennifer Lopez, Drew Barrymore egytől egyig gyönyörű, ám kórosan vékonynak korántsem mondható hölgyek. Az anorexia főleg nőkre jellemző betegség, mely általában 13-20 éves kor között alakul ki, s húzódhat akár 40 éves korig is. Okai lehetnek szociális vagy biológiai természetűek. Személyiségzavar, teljesítménykényszer, stressz. És persze a brutális divathóbort: a soványság. Azonban, valljuk be őszintén, karcsúnak maradni általános célkitűzés továbbra is. Egészségesebb is, esztétikusabb is. Egyelőre ez marad a divat, igaz, nem az eddigi kóros, hanem a nőiesebb változat, hiszen az a súly az optimális, amely tetszik és még kényelmes is a számunkra.


 

5 modell, akik áldozatul estek az anorexiának:
Izabelle Caro (1982-2010)

A francia színésznő és modell 28 éves korában hunyt el. Már kamaszként küzdött az anorexiával, melyért rendezetlen családi körülményeit és borzalmas gyermekkorát okolta. Ismertté valójában azután vált, hogy Oliviano Toscani felkérte a Benetton cég anorexia-ellenes kampányának arcául. A lány ekkor 31 kilót nyomott.

Ana Carolina Reston (1984-2006)

A brazil származású lány 13 éves korától modellkedett. A kegyetlen koplalás azonban véget vetett életének. Több héten át tartó alma- és paradicsomdiétája után szervezete felmondta a szolgálatot. Ana Carolina Reston 21 évesen hunyt el.

Luisel Ramos (1984-2006)

A 22 esztendős uruguay-i modell egy montevideói divatbemutatón kapott infarktust. Halálát megelőzően három hónapon át élt fejessalátán és diétás kólán.

Eliana Ramos (1988-2007)

A Ramos családban akadt valaki, akinek Luisel halála nem bizonyult intő jelnek. Húga, a szintén modell Eliana mindössze fél évvel élte túl nővérét. Halálát úgyszintén az önsanyargatás okozta. A 18 esztendős Eliana saját otthonában esett össze.

Leila Pahlavi (1970-2009)

Szállodai szobájában holtan találták Leila Pahlavi hercegnőt, a néhai Reza Pahlavi iráni sah legfiatalabb gyermekét. S bár halálának pontos okát nem közölték, a lapok drámai súlyveszteségéről és önkínzó életmódjáról cikkeztek.

 

Divatbotrányok: Dita Von Teese átverte az állatvédőkethttp://www.life.hu/legytrendi/20120913-divat-es-botranyok-dita-von-teese-a-hofeher-boru-szriptiztancosno.html Divatbotrányok: A Gucci-gyilkossághttp://www.life.hu/legytrendi/20120907-divat-es-botranyok-a-guccigyilkossag-maurizio-gucci-divattervezo-halala.html Divatbotrányok: Jean-Paul Gaultier, aki meztelenre öltöztette Madonnát (18+)http://www.life.hu/legytrendi/20120830-divat-es-botrany-madonna-a-szexi-provokativ-popzene-ikon-es.html Divatbotrányok: Öngyilkos lett Ruszlana Korsunova orosz modell - Máig megmagyarázhatatlan a halálahttp://www.life.hu/legytrendi/20120824-divat-es-botrany-ruszlana-korsunova-gyonyoru-orosz-modell-halala.html Divatbotrányok: Terry Richardson, a divatvilág réme (18+)http://www.life.hu/legytrendi/20120817-divat-es-botrany-terry-richardson-fotos-sokkolo-es-botranyos-fotokon.html