A hipnózis egyre nagyobb szerepet kap az egészségügyben, így nem véletlen, hogy mindazok számára, akik táplálkozási problémákkal és komoly túlsúllyal küzdenek, reményt adhat az egyik legszelídebb "beavatkozás", a virtuális gyomorgyűrű - a Life.hu most ennek járt utána.

Hogy a valódi gyomorgyűrűnek mi a szerepe és hogyan fejti ki hatását, azzal talán már sokan tisztában vannak: a műtéti beavatkozás során egy sebész (vagy sebészcsoport) szilikonból készült gyomorgyűrűt helyez be a gyomor felső szakaszára, ezzel két részre osztják a gyomrot. A gyűrű szabályozható és segítségével új étkezési, életviteli szokások alakíthatók ki. A beavatkozás - a tapasztalatok legalábbis ezt bizonyítják - hatékony, és segítségével a túlsúlyos emberek valóban képesek megszabadulni a felesleges kilóktól.

Thinkstock

De mi az a virtuális gyomorgyűrű?

Ez a fogalom viszonylag új és kevéssé ismert kifejezés Magyarországon, pedig elősegíti a sikeres életmódváltást, és ezáltal elősegíti a súlycsökkenést is oly módon, hogy egyetlen tűszúrással sem kell szembenéznie a fogyni kívánó személyeknek. Emiatt a fogyókúrázni szándékozók számára az egyik legszelídebb módszer lehet a hipnózis mint szike nélküli eljárás.

Csak gondolat, de az erős

Rátky Keled hipnotizőr rendszeresen segít táplálkozási zavarokban szenvedő embereknek is, az ő segítségével tudtuk meg, hogyan működik a virtuális gyomorgyűrű. Ez a módszer természetesen nem "éles" műtéti eljárás. A hipnotizőr és a páciens hipnózis segítségével gondolatban végigsétálnak a műtét folyamatán, erős szuggesztió segítségével a gyomorgyűrű képét a fogyni kívánó magáévá teszi, vizualizálja, és a továbbiakban erre, mint egy gondolati mankóra támaszkodva képes megálljt parancsolni akkor is, amikor a legcsábítóbb falatok kínálják magukat. Nagyon fontos azonban, hogy a fogyni vágyó személynek komoly igénye legyen a fogyásra, és higgyen a megvalósításában, mert az akarat és a hit közül mindig az akarat a vesztes!   

Mi történik a hipnózis során?

A kognitív viselkedésterápiával kombinált hipnoterápia során segítséget kap a páciens ahhoz, hogy elképzelje, beültetésre kerül neki egy gyomorgyűrű, ami által a gyomra térfogata lényegesen kisebb lesz - a továbbiakban ez a kép segíti csökkenteni a bevitt táplálék mennyiségét. Vagyis a test és a lélek hatékony együttműködése réven megindul egy folyamat, aminek következménye a test súlycsökkenése.

Aki igénybe veszi a "virtuális" beavatkozást, valóban úgy távozik a hipnózisról, hogy erős kép él benne a gyomorgyűrűről, amely a továbbiakban segíti őt a fogyás nehéz, akadályokkal és megtorpanásokkal teli útján. Miért? Mert a hipnózis során egy nagyon érzékeny, módosult tudatállapotba kerül az egyén. Ha valakivel érzékletesen képzeltetnek el valamit, akkor az félig olyan, mintha átélte volna. Ráadásul a sikeres vizualizáció érdekében a kezelés alatt olyan illatokat, szagokat és hangokat alkalmaz a hipnotizőr, amelyek a kórházra jellemzőek.

Fontos szempont, hogy a páciens mennyire fogékony, de azért ne felejtsük el, hogy a vegetatív idegrendszer fantasztikus teljesítményekre képes. A legegyszerűbb példa erre az, ha elképzeljük azt, hogy citromba harapunk. Pár pillanattal később megindul a nyálelválasztás.
Természetesen a túlsúlyos személynek tudomása van arról, hogy a virtuális gyűrű nem a valóság, hanem az ő képzeletének szüleménye, a jobb agyféltekébe kialakított képi megformálása. Ennek ellenére kevesebb mennyiségű táplálékbevitel után is úgy érzi, elég volt és tökéletesen jóllakott.

Virtuális vészcsengő

A virtuális gyomorgyűrű mellé szuggesztiós segítség lehet az is, ha a páciens elhagyja a magas szénhidráttartalmú ételeket és előnyben részesíti a gyümölcsöket, vagy ha választhat, akkor sovány húst vagy halat választ. Ez azonban csak akkor működik, ha a páciens akaratával nem ellenkezik a szuggesztiós "utasítás" ellen. Mivel azonban a túlsúlytól való megszabadulás egy közösen kijelölt cél, ezért általában nem utasítja el a szuggesztiót.

Thinkstock

Minden alkalommal, amikor a fogyni vágyó egy újabb szelet sütemény után nyúl, vagy ásványvíz helyett cukros üdítőt teszi a bevásárlókocsiba, a szuggesztió "működésbe" lép. A vizualizált kép, mint egy kis vészcsengő jelenik meg: megszólal, figyelmeztet, visszatart, felvillan a kép, de meg nem akadályoz. Ehhez már a fogyni kívánó hite, egészen pontosan az együttműködése is szükséges.

A hipnotizőr tapasztalatai alapján állítja, nagyon fontos, hogy apró lépésekkel haladhatunk csak előre, vagyis a virtuális gyomorgyűrűn egy-egy alkalommal, a hipnózis segítségével csak kicsit húzhatunk, és a fogyás folyamata alatt több alkalommal kontrollálni szükséges a páciens állapotát, illetve az egyén életmódváltási és táplálkozási tanácsokat is kap, ezzel segítve az eredményesség elérését.

További eredmény lehet, hogy a túlsúlyos egyénnél meglévő kísérő betegségek nagy része: cukorbaj, magas vérnyomás, mozgásszervi panaszok, pszichés problémák,depresszió, már 25 százalékos testsúlycsökkenés után részben vagy teljesen megszűnnek!

Optimális esetben heti 1 kiló tartós fogyás lehetséges. Így időt kap a megnyúlt bőr természetes alakjának visszanyerésére. Ez esetben nincs szükség plasztikai műtétre sem.

Amikor a kijelölt célt, az áhított testsúlyt elérte a páciens, a gyomorgyűrűt szintén a hipnózis segítségével "eltávolítják", és a legtöbb esetben az addig kialakított életmód, az egészséges táplálkozási szokások véglegesen beépülnek.

A kényelem ára: minél tovább ülsz, annál kevesebb ideig élszhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120924-a-kenyelem-ara-a-sok-ules-az-eletunket-akar-evekkel.html Így zaklatja a lányokat a BKV-tól kirúgott vicces kedvű buszsofőrhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120921-viktor-a-vicces-kedvu-bkv-buszsofor-sajat-pekseget-nyitott-ahol.html Puffasztott rizs a diétában - valóban jó választás?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120921-puffasztott-rizs-vagy-kenyer-a-dietetikus-ezt-ajanlja.html Vigyázz velük! Egészséges ételek, amelyek tele vannak cukorralhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120919-egeszseges-etelek-amelyek-tele-vannak-cukorral-ketchup-muzliszelet-gyumolcsjoghurt.html Szereted a tésztát? Felejts el mindent, amit eddig mondtak róla!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120914-igazsagtalanul-kialtottak-ki-az-elhizas-egyik-fo-okozojanak-a-tesztat.html