Túl kövér, nem elég okos, csúfolják? Így kezeld a kisiskolások és kamaszok leggyakoribb problémáit

szorongás plasztika stressz külső kamaszkor kisiskolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ó, az a boldog gyermekkor! Kacagva játszó lurkók, copfos kislányok, huncut kisfiúk, örök barátságok, felejthetetlen emlékek, kellemes iskolai élmények. Vagy stressz, szorongás, félelem a kiközösítéstől, egy lehetetlen szépségideál kergetése, étkezési zavarok. A te gyermeked mire emlékszik majd felnőttként vissza?

Nem vagyok elég szép!

Számodra a gyermeked a legszebb az egész világon, ez így természetes. De minden kis- és nagykamasz életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy nála rondább a világon nincs. Ezt az elégedetlenséget bármi okozhatja, néhány csúf pattanás, néhány felesleges kiló, ha túl nőiesek az idomai, vagy ha nem eléggé, ha kuszán göndör a haja, vagy éppen reménytelenül egyenes. Bár ezek elsősorban női problémák, de rengeteg fiú is szenved attól, hogy nem tetszik neki, amit a tükörben lát.

Thinkstock
Thinkstock

Mit tehetsz?

Rengeteget! Az anyai biztatás és elismerés hihetetlenül sokat számít egy gyereknek! De a "te vagy a legszebb a világon" egy bizonyos kor után csak olaj a tűzre, és úgy érezheti a gyermek, hogy ő tényleg csak az anyukájának tetszik. Az önbizalmát ennél sokkal hatékonyabban is erősítheted. Például vidd el fodrászhoz, és vágassatok divatos, de egyéniségéhez illő frizurát, vagy kísérd el kozmetikushoz, aki megszabadítja a bőrhibáktól, tanítsd meg számára a személyes higiénia alapjait - a fiúknak is. És segíts neki, hogy megtanulja elfogadni és szeretni saját magát, a "rémes" pattanások, frizura és más vélt vagy valós szépséghiba ellenére is!

Tudtad?


Egy németországi felmérés során középiskolás gyerekeket kérdeztek meg, hogy mit változtatnának magukon, és ennek érdekében vállalkoznának-e akár plasztikai műtétre. A válasz megdöbbentő volt: a kutatásban részt vevő tinik 17 százaléka fontolgatja az átalakító operációt, a legtöbben a zsírleszívást választanák. De sokan átszabatnák az orrukat, a fülüket vagy a mellüket is.

Nem vagyok elég okos!

Nem megy a gyermekednek a matek? Túl nehéz számára a történelem vagy a fizika? Nem tud szépen írni? Nem teljesít jól a nyelvórákon vagy a készségtantárgyakban nem elég erős? Egyikünk sem tökéletes, nem lehetünk mindenben zseniálisak! A rossz jegyek, a közeledő dolgozat vagy felelés, a bukás, a kudarc a kicsiket és a nagyokat is nagyon megviseli, egyetlen tantárgy kész rémálommá változtathatja számára a sulit. És a stressz miatt sajnos a többi órán is egyre rosszabbul teljesíthet.

Mit tehetsz?

Az első és legfontosabb, ha belátod, hogy a gyermeked nem tökéletes, nem hibátlan, és természetesnek veszed, hogy vannak nehézségei. Ha tudod, hogy azért nem fényesek a jegyei, mert nem megy neki, és nem lógás vagy figyelmetlenség miatt, akkor ne legyél vele türelmetlen, ne követelőzz. Inkább rendszeresen gyakorolj vele, próbáld meg más oldalról, nem a tankönyvek szerint elmagyarázni neki a témakört és a feladatokat. Ha véletlenül az a sok fejtörést okozó tantárgy neked sem az erősséged, keress neki egy magántanárt, a gyakorlás a tudás anyja.

Túl kövér vagyok!

Az elhízás népbetegség. A legkisebbeket éppúgy érinti a túlsúly, mint a legnagyobbakat. De különösen az iskolások szenvednek a súlyfeleslegük miatt. Minél több a felesleges kiló a gyermekeden, annál többet hallhatja az osztálytársai gúnyolódását, annál nehezebb számára teljesíteni a testnevelés órákon, ráadásul az elhízás súlyos egészségügyi kockázatokat is rejt a cukorbetegségtől a szív- és érrendszeri betegségekig.

Mit tehetsz?

Minél kisebb egy gyermek, annál nehezebb egyedül megbirkóznia a felesleges kilókkal, szüksége van a segítségedre és a felügyeletedre. Légy objektív, ha valóban súlyfelesleggel küzd, állítsatok össze neki diétát és edzéstervet, akár szakértő segítségével is, egy kevés odafigyeléssel már látványos az eredmény. Azonban ha egyáltalán nincsenek felesleges kilói, annál fontosabb egy szakember felkeresése, a helytelen önkép egyenes út a lelki és táplálkozási rendellenességek felé. De a legfontosabb mégis az, hogy a gyermeked tudja, akár duci, akár sovány: ő egy igazán szeretetreméltó egyéniség.

Fáradt vagyok!

Egy kisiskolásnak naponta 8-10 órát kell ahhoz aludnia, hogy másnap kipihenten és koncentráltan induljon iskolába. De az álom számtalan okból nem jöhet a kicsik szemére, az álmatlanságukat okozhatja stressz, félelem, de maga a fáradtság is. A tartós kialvatlanság pedig egészségügyi rizikóval is járhat, nemcsak a lurkó teljesítőképessége romolhat, hanem gyengül az immunrendszere, fejfájással, szédüléssel küszködhet.

Thinkstock
Thinkstock

Mit tehetsz?

Teremtsd meg az alvás ideális körülményeit. A kisgyermeked szobája legyen sötét, a levegő legyen mindig friss. Fektesd le minél hamarabb, és közvetlenül elalvás előtt ne engedd, hogy egyen, tévét nézzen vagy tanuljon, esetleg egy kis olvasás belefér. Lehetőleg legyen rendszer a lefekvésben, mindig ugyanakkor feküdjön és keljen, lehetőleg a hétvégén is. És derítsd ki a feszültsége okát - rossz jegyek, nehéz dolgozat, vita egy tanárral, veszekedés egy baráttal, vagy túl sok különóra -, ami miatt képtelen időben elaludni, ha elhárul az akadály, újra édesdeden aludhat a kisgyermeked.

Csúfolnak és kiközösítenek!

Egy felmérés szerint minden 10. gyereket ért már kiközösítés vagy lett a többiek gúnyolódásának céltáblája az iskolában. És ez szörnyű, felfoghatatlan stresszel jár a kisebbek és a nagyobbak számára is. Akár a túl jó vagy túl rossz órai teljesítménye, akár a kinézete, az egyénisége vagy az anyagi helyzete miatt ér valakit megkülönböztetés, fizikai vagy lelki bántalmazás, kiközösítés az osztálytársai részéről, az pokoli lehet.

Mit tehetsz?

Először is vedd észre a jeleket. Ha túl sokat van egyedül, ha nem hallasz a barátairól, ha zárkózott és befelé fordulóvá változott a gyermeked, gyanakodhatsz, hogy valami nem stimmel. Ne vesd alá kínvallatásnak, hanem puhatold ki, hogy mi bántja, miért magányos és feszült. Ha nem jutsz előbbre, mert fél vagy szégyelli bevallani, a következő utad az osztályfőnökéhez vezessen, és kérd meg, hogy figyelje az eseményeket. Ha úgy véled, hogy bántják a gyermekedet, vagy kizárják maguk közül a többiek, ne vedd félvállról a dolgot, ne hidd, hogy ez majd megerősíti lelkileg. A csúfolódás súlyos problémákat okozhat, ha a helyzet nem változik, akár az iskola- vagy osztályváltás is szükséges lehet.

Hős gyermekek: Hardi Barna 14 évesen mentett ki a Sióból egy másfél éves kislányt és anyukájáthttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120925-hos-gyermekek-hardi-barna-14-evesen-mentett-ki-a-siobol.htmlDr. Czeizel: Mit tegyünk, ha az interneten pornót néz a gyerek?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120921-dr-czeizel-endre-mit-tegyunk-ha-az-interneten-pornot-nez.html"Nem akarok arra a sorsra jutni, mint anyukám" - Stella McCartney retteg a ráktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120905-a-divattervezo-stella-mccartney-retteg-a-raktol-edesanyja-linda.html"Majdnem megerőszakoltak, és a tanár nem tett semmit" - A 14 éves Zsóka történetehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120919-majdnem-megeroszakoltak-egy-14-eves-lanyt-kaposvaron-es-a-tanar.html"A fiam nyakára és lábára is rátekeredett a köldökzsinór" - Így szültem énhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20120919-szulestortenet-a-fiam-nyakara-es-labara-is-ratekeredett-a-koldokzsinor.htmlJennifer Aniston hármasikreket vár - Videóhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20120919-jennifer-aniston-vicces-reklamfilm-parokat-visel-es-harmasikreket-var.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.