A gyerekek könnyen összeszedhetnek különféle betegségeket, ráadásul közeleg a megfázásnak kedvező időjárás is. A megfelelő étrend azonban sokat tehet ez ellen.

Az immunrendszer olyan, mint egy pajzs, mely nem sérthetetlen. Ha meggyengül, könnyen hajlamossá válhat a gyermek a különféle betegségekre, arról nem is beszélve, hogy az iskolában vagy az óvodában igen könnyen terjednek az egyes bacik. Nyáron persze nincs gond a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitelével, hiszen mindenféle ízletes zöldség és gyümölcs rendelkezésre áll, melyek ellen a gyermekek sem tiltakoznak annyira a nagy melegben. Ősszel viszont már nagyobb odafigyelést igényel az étrend, melybe az alábbi szuper immunerősítő ételeket mindenképp érdemes becsempészned.

Thinkstock

Tökmag és mandula

Ha uzsonnát vagy tízórait csomagolsz a gyermekednek érdemes egy-egy marék mandulát vagy tökmagot is odatenned, amit biztos szívesen elrágcsál majd a szünetekben. A mandula azért fontos ilyenkor, mert nemcsak a stressz ellen hat kiválóan, de a napi E-vitamin szükségletének a felét is fedezi egy negyed csészényi mennyiség, de riboflavin, niacin és B-vitamin is található benne. A tökmag vasban az egyik leggazdagabb nassolnivaló, így sikerrel vetheted be a vashiányos állapot megelőzése érdekében. Emellett a jól működő immunrendszert biztosító omega-3 és omega-6 zsírsavakat is tartalmazza.

Sárgarépa

Lehet, a szüleid téged is azzal ámítottak, hogy ha nem eszel répát, nem fogsz tudni fütyülni. Ennél azonban az egészség szempontjából sokkal fontosabb szerepe is van, bár a gyerekek nem ritkán megmagyarázhatatlan ellenérzést táplálnak a szép színű zöldséggel szemben. Pedig nagy mennyiségben található benne béta-karotin, melyet a kicsi szervezete sejterősítő A-vitaminná alakít át. Legjobb hatását egyébként nyers állapotban tudja kifejteni, főzés során ugyanis a fontos anyagok nagy része távozik a répából. Nyersen azonban nagyon kevesen hajlandóak elrágcsálni egy-egy darabot, éppen ezért jó megoldás, ha például almával, egy kis mézzel összeturmixolod, és akár a reggeli mellé odaadod neki ivólé gyanánt.

Bodza

A fekete bodza felhasználásának számos formája ismert: készülhet belőle tea, lekvár, vagy akár szörp is. Az alapvetően gyógyhatásáról ismert növény kiváló immunerősítő is, hiszen nagyon jól eltávolítja a szervezet káros anyagcseretermékeit, így pedig képes növelni a szervezet ellenállóképességét. Ráadásul ami miatt még kiemelendő ez a növény, az az, hogy képes több felső légúti megbetegedést okozó vírus szaporodását is meggátolni.

Thinkstock

Káposzta

A káposztát akár a védősejtek sorompójának is lehetne nevezni, hiszen meggátolja a káros anyagok felszívódását, ami az ellenállóképességet növeli. Miért jó még? Hasznos a fáradtság ellen, fokozza a koncentrálóképességet, szellemi frissességet, ami iskoláskorú gyermekek esetén nagyon fontos, fokozza a sejtnövekedést, azok oxigénellátását. A tápanyagokat tekintve rengeteg fontos elemet tartalmaz, így található benne C-vitamin, B12-vitamin, ami a stressz ellen jó hatású, emellett U-, K- és E-vitamin is, magas kalcium-, szelén- és káliumtartalommal bír. Ráadásul a magas vastartalom miatt ellenállóbbá teheti a kicsi szervezetét a különböző bacikkal és vírusokkal szemben.

A fentiek mellett többek között kiváló immunerősítő még az őszi-téli időszakban a spenót, a fokhagyma, a grapefruit és a gomba is, ám a gyerekek többsége pont ezekkel a zöldségekkel, gyümölcsökkel nem szívesen találkozik a tányérján. Ha azonban módodban áll, ezeket is tartsd észben az étrend összeállításakor. Végezetül még pár szót mindenképpen kell ejteni az egész évben kapható gyümölcsről, az almáról, melyet számtalan formában adhatsz a gyereknek, ráadásul szerencsére többségük szereti is a pirosló kerek finomságot. Napi egy almával már sokat tehetsz a gyerek immunrendszerének stabilitása érdekében.

A sebhelyek titka - Seal egy ritka autoimmun-betegségben szenvedhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111024-egy-ritka-autoimmunbetegseg-a-lupus.html Az immunrendszer segítheti ráksejteket a rejtőzködésbenhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/daganatok/20101029-az-immunrendszer-segitheti-raksejteket-a-rejtozkodesben.html Vigyázz velük! Egészséges ételek, amelyek tele vannak cukorralhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120919-egeszseges-etelek-amelyek-tele-vannak-cukorral-ketchup-muzliszelet-gyumolcsjoghurt.html Az intelligens étel nem engedi majd, hogy elhízzunkhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120806-intelligens-etel-a-fogyas-uj-modszere.html Egészséges ételek, amelyek mégis hizlalnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120718-egeszseges-etelek-amelyek-megis-hizlalnak.html Gyorséttermi ételek: avagy hogyan együnk gyorsan, könnyen semmit?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120703-gyorsettermi-etelek-avagy-hogyan-egyunk-gyorsan-konnyen-semmit.html Öt étel, melyekről nem is gondolnánk, hogy hizlalnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120321-ot-etel-melyekrol-nem-is-gondolnank-hogy-hizlalnak.html