Immunerősítő ételek: hogy ne fázzon meg a gyerek olyan könnyen, ha jön a rossz idő

káposzta tökmag fokhagyma immunrendszer alma gyerekek megfázás bodza sárgarépa mandula ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyerekek könnyen összeszedhetnek különféle betegségeket, ráadásul közeleg a megfázásnak kedvező időjárás is. A megfelelő étrend azonban sokat tehet ez ellen.

Az immunrendszer olyan, mint egy pajzs, mely nem sérthetetlen. Ha meggyengül, könnyen hajlamossá válhat a gyermek a különféle betegségekre, arról nem is beszélve, hogy az iskolában vagy az óvodában igen könnyen terjednek az egyes bacik. Nyáron persze nincs gond a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitelével, hiszen mindenféle ízletes zöldség és gyümölcs rendelkezésre áll, melyek ellen a gyermekek sem tiltakoznak annyira a nagy melegben. Ősszel viszont már nagyobb odafigyelést igényel az étrend, melybe az alábbi szuper immunerősítő ételeket mindenképp érdemes becsempészned.

Thinkstock
Thinkstock

Tökmag és mandula

Ha uzsonnát vagy tízórait csomagolsz a gyermekednek érdemes egy-egy marék mandulát vagy tökmagot is odatenned, amit biztos szívesen elrágcsál majd a szünetekben. A mandula azért fontos ilyenkor, mert nemcsak a stressz ellen hat kiválóan, de a napi E-vitamin szükségletének a felét is fedezi egy negyed csészényi mennyiség, de riboflavin, niacin és B-vitamin is található benne. A tökmag vasban az egyik leggazdagabb nassolnivaló, így sikerrel vetheted be a vashiányos állapot megelőzése érdekében. Emellett a jól működő immunrendszert biztosító omega-3 és omega-6 zsírsavakat is tartalmazza.

Sárgarépa

Lehet, a szüleid téged is azzal ámítottak, hogy ha nem eszel répát, nem fogsz tudni fütyülni. Ennél azonban az egészség szempontjából sokkal fontosabb szerepe is van, bár a gyerekek nem ritkán megmagyarázhatatlan ellenérzést táplálnak a szép színű zöldséggel szemben. Pedig nagy mennyiségben található benne béta-karotin, melyet a kicsi szervezete sejterősítő A-vitaminná alakít át. Legjobb hatását egyébként nyers állapotban tudja kifejteni, főzés során ugyanis a fontos anyagok nagy része távozik a répából. Nyersen azonban nagyon kevesen hajlandóak elrágcsálni egy-egy darabot, éppen ezért jó megoldás, ha például almával, egy kis mézzel összeturmixolod, és akár a reggeli mellé odaadod neki ivólé gyanánt.

Bodza

A fekete bodza felhasználásának számos formája ismert: készülhet belőle tea, lekvár, vagy akár szörp is. Az alapvetően gyógyhatásáról ismert növény kiváló immunerősítő is, hiszen nagyon jól eltávolítja a szervezet káros anyagcseretermékeit, így pedig képes növelni a szervezet ellenállóképességét. Ráadásul ami miatt még kiemelendő ez a növény, az az, hogy képes több felső légúti megbetegedést okozó vírus szaporodását is meggátolni.

Thinkstock
Thinkstock

Káposzta

A káposztát akár a védősejtek sorompójának is lehetne nevezni, hiszen meggátolja a káros anyagok felszívódását, ami az ellenállóképességet növeli. Miért jó még? Hasznos a fáradtság ellen, fokozza a koncentrálóképességet, szellemi frissességet, ami iskoláskorú gyermekek esetén nagyon fontos, fokozza a sejtnövekedést, azok oxigénellátását. A tápanyagokat tekintve rengeteg fontos elemet tartalmaz, így található benne C-vitamin, B12-vitamin, ami a stressz ellen jó hatású, emellett U-, K- és E-vitamin is, magas kalcium-, szelén- és káliumtartalommal bír. Ráadásul a magas vastartalom miatt ellenállóbbá teheti a kicsi szervezetét a különböző bacikkal és vírusokkal szemben.

A fentiek mellett többek között kiváló immunerősítő még az őszi-téli időszakban a spenót, a fokhagyma, a grapefruit és a gomba is, ám a gyerekek többsége pont ezekkel a zöldségekkel, gyümölcsökkel nem szívesen találkozik a tányérján. Ha azonban módodban áll, ezeket is tartsd észben az étrend összeállításakor. Végezetül még pár szót mindenképpen kell ejteni az egész évben kapható gyümölcsről, az almáról, melyet számtalan formában adhatsz a gyereknek, ráadásul szerencsére többségük szereti is a pirosló kerek finomságot. Napi egy almával már sokat tehetsz a gyerek immunrendszerének stabilitása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.