30 millió, mire elvégzi az egyetemet? Mennyibe kerül egy gyerek?

felnevelés ráfordítás magánorvos babakocsi terhesgondozás főiskola egyetem pelenka gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy, vagy pláne több gyermeket tisztességesen felnevelni olykor rendkívül nehéz, hiszen a terhesgondozástól a beiskolázáson át az egyetemig rengeteg pénzbe kerül. Az nem vitás, hogy a szülőknek megéri-e a ráfordítás, az már inkább, hogy a becsült 30 millió forintos összeg fedi-e a valóságot.

Ez a hatalmasnak tűnő összeg mára ennél is nagyobbra nőhetett, hiszen a GfK felmérése, mely során a születéstől az egyetemig felmérték a gyermekre fordított kiadásokat, két évvel ezelőtt készült.

Magánorvos és új babakocsi

Bár hazánkban a terhesgondozás és a szülés ellátási költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fedezi, sokan mégis csak úgy érzik magukat és születendő gyermeküket biztonságban, ha magánorvoshoz járnak. Ennek viszont borsos ára van: az orvosok zöménél a terhesgondozásért alkalmanként 5000-10.000 forintot kell fizetni, a szülésnél adott összeg pedig 50.000-200.000 forint között mozog. Persze a tehetősek magánkórházban is szülhetnek közel egymillióért, bár valószínűleg nekik nem jelent anyagi gondot a gyermek felnevelése sem.

Thinkstock
Thinkstock

De hiába esett túl az anyuka a terhességen és a szülésen, ha nincs egy babaszoba, ahol a kiságyba tehetné újszülöttjét: a kiságy matraccal 20.000-100.000 forintig kapható, a pelenkázó és a szekrény is tízezreket kóstál, a babakocsi ára 15.000-től kezdődik, és 150.000-ig is terjedhet, a havi akár 10.000 forintos költségű pelenkák, a ruhák, a játékok, az ápolószerek, a szoptatáshoz, fejéshez szükséges kellékek, vagy a dobozonként 1000-3000 forintos tápszer mind pénzbe kerül, nem is kevésbe: ha az itt felsoroltakat újonnan vásároljuk meg, azt aligha fedezi az egyszeri anyasági támogatás, a havi gyes vagy gyed és családi pótlék összesen. Így aki spórolni szeretne, az minimum a kiságyból, babakocsiból vagy ruhákból használtat vesz, esetleg rokonokkal, barátnőkkel csereberél. Pelenkából és ha szükséges, tápszerből viszont mindig új kell, ezek összesített havi költségei pedig eleve felérnek a gyes összegével.

Ovis vagy iskolás gyermekeinkre még többet költünk

A felmérés szerint egy gyereknek évente 300.000-400.000 forintnyi élelmiszert és tartós fogyasztási cikket vásárolunk. Ebbe persze nemcsak a drágább zöldség és gyümölcs, vagy a bio termékek tartoznak bele, de az egyre cseperedő gyermek ruhái, cipői és közösségbe lépési költségei is beleszámítanak. Ha nagyvárosokban ráadásul nem jut hely az állami bölcsődékben, akkor a munkába visszaigyekvő anyuka ismét plusz kiadásokkal találkozik, és 60.000 vagy akár 150.000 forintot is fizethet havonta. Az őszi iskolakezdésnél pedig a szülők eleve gyomorgörccsel indulnak vásárolni, hiszen már a legszükségesebb tanszerek és tankönyvek is sokaknál csak jó pár hónapos spórolás után kifizethetők. Egy közepes tanszercsomag 8000-12.000 forint, a tornazsák vagy az iskolatáska 5000-10.000 forint között mozog, a tankönyvcsomag pedig 6500 forintról indul, így nem ritkán 30.000 forintba kerülnek csupán a legszükségesebbek. Az óvoda, iskola kezdetekor betegeskedő gyermek gyógyszerköltségei is tízezreket jelentenek havonta, és akkor még nem vettünk ifjúsági ágyat, íróasztalt székkel húszezerért, vagy egy játékpolcot - sőt játékot sem. Ekkora az édesanyák ugyan általában már munkába állnak, hiszen a növekvő költségeket egy fizetésből szinte lehetetlen fedezni, de keresetük nagy része a gyermeknek szükséges dolgokra megy el.

Thinkstock
Thinkstock

A kamaszok és a továbbtanulás

Egy kamasz gyermeknél pedig már nemcsak az évi beiskolázási költségekkel kell számolnunk, hanem a gyors fejlődés miatt két hónap alatt kinőtt többezer forintos cipőkkel, ruhákkal és egyre több elfogyasztott élelmiszerrel. A különórákat vagy az érettségire, felvételire való felkészülés díjait már nem is említve, hiszen a nyelvi vagy matematika különórák is több tízezret vihetnek el havonta. A legdrágább mégis az egyetem: nemcsak a felvételi díjat, hanem sokszor a tandíjat is ki kell fizetni, ha a gyermek nem került be pontjaival az állami ösztöndíjas rendszerbe. Ha ráadásul másik városban található intézményben tanul tovább, a 15.000 forintos kollégiumi díj vagy kétszer annyiba kerülő albérlet kifizetése is sokszor a szülők vállát nyomja. Akik megtehetik, már az óvodás gyermekük mellett elkezdnek a főiskolai vagy egyetemi évekre spórolni, hiszen az összesített kiadások a diplomáig milliókra rúghatnak. A költségeket állami ösztöndíjjal, jó tanulmányi eredményekkel vagy diákhitellel lehet enyhíteni, de sok hallgató dolgozik is legalább hétvégenként a megélhetésért, hogy így is csökkentse az őt felnevelő szülei terheit.

Előzd meg a rákot - járj szűrővizsgálatokra!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121016-a-rakmegelozesben-nagy-szerepet-jatszik-a-rendszeres-szurovizsgalat.html10 év vagy 1 millió forint - Elképesztő hosszú Magyarországon az egyes műtétekre várakozók sorahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121002-mennyi-ideig-kell-varnunk-egy-mutetre-korhazi-varolistak-magyarorszagon.htmlÍgy érd el, hogy okos gyermeked szülessen!http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20121003-okos-gyermek-szuletese-omega3-zsirsavval-magzatvedo-vitamin-es-folsavval.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.