A nők édesanyjuk testének kedvező és kevésbé előnyös vonásait egyaránt öröklik. A gyengébbik nem tagjainak életében központi szerep jut az úszógumi, a terhességi csíkok és az itt-ott vélt vagy valós zsírpárnák eltüntetésének, ám ezek egy része egyszerűen a genetikából ered.

Bizony, a narancsbőr és a petyhüdt felkar éppúgy "kódolt" lehet, mint a mellrákra, a cukorbetegségre vagy az ízületi gyulladásra való hajlam. A következőkben két bátor anya-lánya páros mutatja meg magát kendőzetlenül, hogy fény derüljön a hasonlóságokra az alkatukat és az egészségi állapotukat illetően.

Becky Crozier, 24 éves anyuka:

Becky 4 éves kislányát egyedül neveli. Magassága 158 cm, derekkörmérete 95 cm, csípője 114 cm. "Félek, hogy örököltem anya ízületi gyulladását, csakúgy, mint az alkatát. Gyakran elgémberedik a karom és a lábam. Shayna születése előtt nem voltam túlsúlyos, de hangulatevőként gyorsan rakódnak rám a kilók. Még többet eszem, mióta szakítottam a gyermekem apjával. Nyomasztanak a kilók, szeretnék csinosabb lenni" - mondta Becky.

Forrás: Thinkstock

Becky anyukája a 47 esztendős Elaine Hardwick. Az ő magassága alig 150 cm, dereka 98 cm, csípője 114 cm. "Egész életemben küzdöttem a súlyommal. Négy évvel ezelőtt elértem a 104 kilogrammot, s gyomorszűkítő műtétet végeztek rajtam. Utána fogytam majdnem 32-t, amiből 10 visszajött. Utálom a hasam és az ülepem. Folyton fáj a hátam, mert egy süteménygyárban dolgoztam, ahol nehéz dobozokat kellett emelgetnem. Fibromyalgiában szenvedek, sétálni is alig bírok. Ha hideg van, még erősebbek a tünetek. Becky rám hasonlít. Néha eszembe jut, hogy nem kellett volna étellel jutalmaznom annak idején" - gondolkodott el Elaine.

Becky és Elaine testalkatát itt nézheted meg.

Hayley Cornish, 31 éves, 2 gyermek anyukája:

Hayley 168 centiméteres magasságához 81-es derék és 96,5-es csípő társul. "Amikor anyánál mellrákot találtak, nagyon aggódtam. Szörnyű időszak volt, mivel apát akkortájt veszítettük el nyelőcsőrák miatt. A szüleim mindketten annyira egészségesek voltak, hogy valósággal sokkoltak az események. Szerintem apa testalkatát örököltem inkább, mert nagyobb mellem és hasam van, mint anyukámnak. Próbálok egészségesen étkezni, de imádom a csokoládét" - mesélte Hayley.

Kim Cornish 53 éves, két gyermeke van Hayley-n kívül. Magassága 160, dereka 76, csípője pedig 91,5 centiméter. "2010-ben mellrákot találtak nálam, amit műtéti úton eltávolítottak, és kemo-, illetve sugárterápiát kaptam. A férjemet is akkor veszítettem el. Korábban mindig karcsú voltam és egészségesen táplálkoztam. Két operáció után azonban elveszítettem az önbizalmam. Sokáig fog tartani, mire újra felépítem. Remélem, a lányomnak sosem kell majd keresztülmennie ezen" - emlékezett a közelmúltra Kim.

Hayley és Kim testalkatát itt hasonlíthatod össze.

"Génjeink fele édesanyánktól, másik fele pedig édesapánktól származik. Így bármelyikük adottságának vagy betegségének öröklésére körülbelül ugyanannyi esélyünk van. Ez éppúgy igaz a magasságra, mint mondjuk a Huntington-kórra. A cisztás fibrózis azonban más, hiszen ahhoz mindkét szülőnek hordozónak kell lennie. Az ízületi gyulladás és a reumás kórképek is visszavezethetők a génekre, de nem csak egyre - úgy sejtjük, egy bizonyos kombinációra. A környezetnek is szerepe van a betegségek kialakulásában, a családi túlsúlyért pedig többnyire az egymástól elsajátított rossz étkezési szokások tehetők felelőssé" - mondta dr. Carol Cooper az anyákat és lányaikat megszólaltató újság kérésére.

Öt órával halott kislánya születése után megszakadt a fiatal édesanya szívehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121017-ot-oraval-halott-gyermeke-szuletese-utan-megszakadt-a-fiatal-edesanya.html Anya, itt aludhat a barátom? Így kezeld kamasz gyermekeid szerelmi életéthttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120905-kamaszkoru-gyerekek-problemai-es-nevelese-lazadas-szexuais-elet-felvilagositas.html Meghíznak a gyerekeink a gumikacsától? Meglepő felfedezés a hizlaló műanyagokrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120716-kutatasok-szerint-a-ftalatok-melyeket-muanyag-termekek-lagyitasara-hasznalnak-szerepet.html Nem tud enni adni a gyerekeinek - Pornózik és vetkőzik a tizennégy gyermekes családanyahttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20120703-pornozik-es-vetkozik-a-tizennegy-gyermekes-anya.html Majdnem meghalt az anya hasplasztikája miatt egy kisbabahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120611-majdnem-meghalt-az-anya-hasplasztikaja-miatt-egy-kisbaba.html