babakötvény pénzügyi tevékenység befektetés Start-számla gondoskodás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha már szeretnél előre gondoskodni a kicsid jövőjéről, az állam is támogat ebben, ám emellett érdemes megfontolnod a Start-számla nyitását is. A korábbiakkal ellentétben viszont néhány változással jó, ha tisztában vagy.

A jelenleg hatályos törvények értelmében a magyar gyerekek életkezdési támogatásra jogosultak, amely babakötvény néven vált ismertté. Ez a fajta állami támogatás a gyermeked fiatal felnőtt korában megkönnyítheti majd az életkezdést.

Miről is szól mindez?

A Magyar Államkincstár 2006 óta minden magyar állampolgársággal és hazai lakóhellyel rendelkező gyermeknek 42.500 forintos induló támogatást ad, ami az ötéves államkötvények kamata szerint kamatozik - vagyis jelenleg 6,81 százalékkal. A felhalmozott összeg pedig majd akkor lesz elérhető, ha a gyermeked betöltötte a 18. életévét. Még a kevésbé hozzáértők számára is sejthető, hogy az állam által biztosított induló támogatás 18 év alatt sem fog akkor összegre gyarapodni, hogy az majd tényleges és érdemi segítséget nyújthasson a gyermeknek. A kamatozás alig hoz a "futamidő" alatt többet 100 ezer forintnál.

Thinkstock
Thinkstock

Te is rásegíthetsz...

Persze nemcsak az állam pénze kamatozhat a gyermeked jövőjére, te is hozzásegíthetsz - erre szolgál a Start-számla, melyeket viszont már a Magyar Államkincstárral erre szerződött pénzintézetek kezelnek. Erre eseti jelleggel vagy akár rendszeresen is helyezhetsz el különböző összegeket, de csak akkor nyílik mód erre, ha igazolod a családi pótlékra való jogosultságodat, illetve annak rendszeres folyósítását is. Jó tudni azonban, hogy mivel a befizetésekre állami támogatás jár, erre adókedvezményt nem érvényesíthetsz majd. Ám az állam egy korlátozást is beépített, vagyis évente legfeljebb 120 ezer forintot helyezhetsz el a számlán, vagyis havi 10 ezer forintot, melyet az állam 6 ezer forint támogatással kiegészít.

A Start-számlák által kínált hozam viszont már nem kötött, ellentétben a babakötvény hozamával. Ebben az esetben pénzintézetektől függnek az egyes hozamok, ami miatt akár 4-5 százalékos eltérések is mutatkozhatnak az egyes ajánlatok között. Éppen ezért érdemes kicsit körbenézned, mielőtt megnyitod a számlát. Az Enpenzem.hu számításai szerint ha valaki a legjobb kamatot kínáló pénzintézetnél nyit Start-számlát, akkor akár havi 5 ezer forinttal is gyarapíthatja a megtakarítást, ami végeredményben majd 3 millió forintos kezdő összeget jelenthet, ha a gyermek betölti a 18. életévét. Maximális befizetés mellett pedig közel 5,5 milliót vehet fel a gyermek. Plusz információ, melyet érdemes tudni: a felvett összeg mentes a kamatadótól.

Thinkstock
Thinkstock

Változások 2012. szeptember 30-tól

A kormány nemrég változtatásokat eszközölt a Start-számlákat érintően. Ahogy említettük, eddig a kereskedelmi bankok kezelésében álltak a számlák, náluk lehetett azt megnyitni. Szeptember 30. után azonban ilyen már csak a Magyar Államkincstárnál nyitható, ha pedig esetleg a meglévő számládat szeretnéd átvinni máshova, azt is csak az államkincstárhoz viheted. A számla nyitásával kapcsolatban változás még, hogy már nemcsak szülőként lehet ezt megtenni, de akár nagynéniként, unokatestvérként is, vagyis bármelyik rokon nyithat a gyermek számára Start-számlát. Éppen emiatt is, már nem kell majd igazolni a családi pótlék folyósítását, amivel megnyílik a számlanyitás lehetősége azon szülők előtt is, akik bár jogosultak voltak családi pótlékra, azt valami miatt nem folyósították nekik. Végezetül a kormány eltörölte a szülői befizetésekre vonatkozó felső határt is: így szeptember 30-a után már évi 120 ezer forintnál többet is félretehetsz a gyermekednek, ha módodban áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.