spórolás áramszolgáltató napelem áram sörösdoboz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi-téli időszakban egyre hamarabb kell villanyt kapcsolni délután, ez pedig a villanyszámlákon is meglátszik. Napelemek segítségével viszont egy életre biztosíthatod akár a lakás teljes áramszükségletét. A Life.hu elárulja, hogyan.  

Miért pont napelem?

Korábban nem volt ismeretlen a napelemes számológép vagy óra, de aztán ezek szépen lassan a háttérbe szorultak. A napelem és a napkollektor manapság újra reneszánszát éli, de nem csak apróságokban alkalmazható: lámpák, akkumulátortöltők és lakások áramellátásában, illetve fűtésében is segítséget nyújt. Ráadásul a Nap ereje ingyen és bérmentve érkezik hozzánk, teljesen környezetbarát módon - csak győzzük hasznosítani.

Thinkstock
Thinkstock

Napelemes cserép

Egy elhíresült, remek magyar találmány ezt meg is teszi: a napelemes tetőcserép, melyet Tóth Miklós feltalálónak köszönhetünk, mára világhírűvé vált, és még Géniusz Európa Nagydíjjal is jutalmazták. Sokan a napelemeknél egy nagy fekete táblára gondolnak, melyet bonyolult szerkezetekkel együtt kell a háztetőre szerelni. A tetőcserép ellenben egészen egyszerűen és könnyedén használható eszköz. A már Ausztráliában és az Egyesült Államokban is gyártott energiatermelő cserép alkalmazható a hagyományos magyar tetőkhöz is, annak szerkezetének megbontása nélkül. Egy négyzetméternyi területen használva már képes ellátni egy kisebb háztartás igényeit, azaz 200-250 watt áramot állít elő, mely elég a világításra. De a televízió, a számítógép, a hűtő vagy a mosógép működéséhez is segítséget nyújt, a beépített akkumulátoroknak köszönhetően akár éjjel-nappal. Az ára hasonló kategóriában mozog, mint a napelemes rendszereké, tehát pártízezer forinttól többmillióig terjedhet, de a befektetés jóval hamarabb megtérül - az említett egy négyzetméternyi terület körülbelül kétszázezer forintból már kihozható.

www.ideassolar.hu
www.ideassolar.hu

Napelem vagy napkollektor?

Míg a napelemes rendszerek a napsugárzást elektromos árammá alakítják át, a napkollektorok hőenergiát állítanak elő, mellyel vizet melegíthetünk, vagy a lakást fűtését segíthetjük. Ha csupán a melegvíz előállítása a cél, akkor egy száz négyzetméteres családi ház négy lakója által használt melegvíz hetven százalékát már nyolcszázezer-egymillió forint ráfordítással megoldhatjuk. A napelemes vagy napkollektoros rendszerek felszereléséhez állami támogatás is kérhető, de csak utólag, a munka végeztével utalják át. A költségek harminc százalékát, de maximum nagyjából másfél millió forintot térítenek meg, de csak egy pályázatíró segítségével, ugyanis az igénylési folyamat elég bonyolult. Így aki ilyen módon szeretne spórolni - a befektetett összeg előbb-utóbb megtérül -, annak alaposan fel kell készülnie. Manapság azonban már egyes cégek a bonyolult eljárásokban is segítenek.

A magyar sláger: a sörkollektor

Sokan túl drágának találják a napkollektoros rendszereket, és házilag segítenek magukon. Ez nem is olyan nehéz a sörkollektor esetén, mely egy sörösdobozokból épített napkollektor, és meleg levegőt képes előállítani. A déli tájolású falra vagy tetőre szerelt egy-két négyzetméteres szerkezetet a legtöbb ügyes kezű férfi el tudja otthon készíteni, a sörösdobozokon kívül szigetelőanyagra, fahulladékra és üveglapra van csak szükség hozzá. Ennek négyzetmétere harmincezer forintba kerül, tehát nem is megfizethetetlen, és egy ekkora sörkollektorral szigeteléstől függően hatezer forintot spórolhatunk egy fűtési szezonban. Nem is beszélve a kora őszi, illetve a késő tavaszi napokról, mikor gyakran elég a sörkollektorral fűteni gáz helyett. A készülék mára annyira népszerű lett hazánkban, hogy már építőversenyeket is rendeznek.

http://sorkollektor.uw.hu
http://sorkollektor.uw.hu

Nullás villanyszámla napelemekkel

Ha a sörkollektornál nagyobb szabású tervben gondolkodnánk, akkor különböző napelemes rendszerek közül lehet választani. Ezek között van olyan, amely vadászházak, pincék áramellátásáról gondoskodik ott is, ahol a közművek nincsenek bekötve, de a gazdaságosabb megoldást a hálózatra kapcsolt rendszer jelenti. Az éves kWh-ban megadott áramfogyasztásunk feltérképezése és a háztető tájolása semmiképp sem elhanyagolható szempont a tervezésnél, ahogy az sem, hogy teljesen függetlenedni akarunk-e a szolgáltatóktól. Egy jó napelemes rendszerrel ugyanis az egész évi áramigényünket lefedhetjük. A fel nem használt energiát - melyet nyilván nyáron termelünk - automatikusan átveszi az áramszolgáltató, aki - hazánkban egyelőre csak alacsonyabb áron - ki is fizeti azt. Így lehet a napelemes rendszerű házaknak visszafelé is forgó villanyórája, és ha megfelelő méretű és minőségű a rendszerünk, akár nulla forintos villanyszámlát is kaphatunk, ami igazán üdítő látvány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.