patkány a nap cikke baba bébiétel mag patkányméreg étel nápolyi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bébiétel, amiben patkánytetemet találnak, nápolyi, amiben patkánymérget - ez csak két kiragadott eset a rengetegeből, ahol nemcsak a felnőtt, de a kicsik egészségét is veszélyezteti egy-egy bolti áru. Épp ezért a Life.hu azt ajánlja, ha jár is némi pepecseléssel, a legkisebbek lehetőleg egyenek házikosztot.

Patkánytetemek a gyümölcspürében

El lehet képzelni szegény Linn Kvick svéd anyuka megdöbbenését, mikor pár hónapos babájának felnyitotta a bolti gyümölcspürét, majd pépes állagú étel helyett kiszáradt bébipatkány-tetemek néztek vele farkasszemet. Linn ezek után sikoltozva rohant a nappaliba párjához, aki el sem tudta képzelni, milyen katasztrófa történhetett. A tetemek láttán aztán ő is sokkot kapott: a kiszáradt, furcsa pózban heverő kis rágcsálók nem nyújtottak valami szép látványt - ráadásul pont egy bébiételben. Linnt annyira megviselték a történtek, hogy bármit eszik, azonnal a patkányok jutnak eszébe - a bébiétel gyártója ráadásul nemigen foglalkozott az üggyel, a felháborodott Linn szerint úgy kezelték, mintha mindennapos történetről lenne szó.

Thinkstock
Thinkstock

Egy féléves kisfiú majdnem meghalt a bébiételtől

A 23 éves Sorina Howarth ha lehet, még rosszabbul járt az üveges bébiétellel: hathónapos fiának épp mangó-banán pürét kanalazott a szájába, mikor az egyszerűen fulladozni kezdett, és elkékült. Egy, a pürében megbúvó magdarab ugyanis megakadt a torkán, és majdnem teljesen elzárta a légutakat. A halálra rémült Sorina azonnal a kórházba rohant a sírni is képtelen, fuldokló kisfiúval, akinek a mag eltávolításával szerencsére meg tudták menteni az életét. A kaland azonban nem múlt el nyomtalanul: a kicsi azóta nem hajlandó semmilyen kanalas ételt elfogadni, visszatért a tejiváshoz. Édesanyja felvette a kapcsolatot a bébiétel gyártójával, de nem hajlandók levenni a terméket a polcokról, mivel szerencsétlen véletlennek tartják az esetet - ami egyébként az orvosok szerint rosszabbul is végződhetett volna, ha a kisfiú nem hat-, hanem a bébiétel ajánlásának megfelelő négyhónapos korában találkozik a maggal.

Mérgező nápolyi

A bolti ételek, nassolnivalók a nagyobb gyerekeket is megbetegíthetik: nemrég keltett közfelháborodást a patkányméreggel szennyezett vaníliás ostya, melyet már hiába vont ki az áruházlánc azonnal a forgalomból, így is odakerülhetett jó pár gyermekes család nassolnivalója közé. A ludas egyébként épp nem az élelmiszerlánc, hanem a nápolyiba jutó, lengyel gyártású tejpor, melyben gyanús, rágcsálóirtó szerre emlékeztető granulátumot találtak ellenőrzéskor. Hála a gyors riasztási rendszernek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonnal tájékoztatta a fogyasztókat, az áruházlánc pedig mindenkit arra kér, hogy az említett vanília ízű krémmel töltött ostyaszeletekből senki se egyen, hanem haladéktalanul juttassa vissza valamelyik áruházukba, ahol blokk nélkül is visszatérítik az árát.

Némi pepecseléssel sokkal jobb ételeket készíthetsz a boltinál

Még ha a legtöbb nassolnivaló, illetve bébiétel patkányméreg-, fej- és magmentes is, a frissen, házilag, ismert alapanyagokból készült bébiétel nemcsak táplálóbb, de nagyságrendekkel olcsóbb is. Ráadásul ez a két eset cseppet sem egyedülálló: vontak már vissza növényvédő szerekkel vagy a kupakokból az ételre kerülő rákkeltő szerrel "gazdagított" márkás bébiételeket is a polcokról. Míg a boltban a kis üvegek címkéjét böngésznéd, addig egy jó botmixer segítségével otthon is összekotyvaszthatod a pici ételeit - amik így kevesebb cukrot és keményítőt is tartalmaznak majd. A pépek elkészítésénél a pici korának megfelelő - ha teheted, bio - zöldségeket, gyümölcsöket még kezdő háziasszonyként sem lesz nehéz tálalnod: a sárgarépa-, alma- vagy babánpürét nagyon egyszerű elkészíteni, a megtisztított sárgarépát csak meg kell párolnod, majd pépesítened, az almát és a banánt pedig nyersen, összetörve kínálhatod. Egyszerre csak kis adagokat készíts, hiszen a banán és az alma hamar megbarnul a levegőn, de ha nem zavar a színe, hűtőben nyugodtan tárolhatod. Ha egy-egy fajta ételből nagyobb adagot készítesz, akkor zárt műanyag dobozban a hűtőben 2-3 napig, a fagyasztóban viszont hónapokig is eltarthatod - célszerű kis adagokat eltenni, hogy szükség esetén egyszerűen melegíthesd fel őket. Ha már a fagyasztásnál tartunk: ahhoz, hogy mindig legyen otthon megfelelő alapanyag, fagyassz le időben idényzöldségeket és -gyümölcsöket kis adagokban, így mindig adhatsz valami új ízt a kicsinek - persze szigorúan csak a korának megfelelően.

Thinkstock
Thinkstock

Egyszerű és nagyszerű bébiételek

A burgonya, az alma, a banán és a sárgarépa a kicsi kezdeti ételei, ezeket kombinálva pedig laktató, de egészséges, és főleg finom ételeket kapsz. Ahogy nő a pici, úgy puhára főzött rizzsel, sovány hússal, májjal és másfajta zöldségekkel, gyümölcsökkel is gazdagíthatod a menüt. A babajoghurtokat és pudingokat is felesleges boltban vásárolni, hiszen otthon is könnyen elkészítheted őket - a natúr joghurtot csak össze kell keverned pürésített gyümölccsel, a pudingot pedig tetszés szerint valamilyen tejhelyettesítővel is elkeverheted. Nem is beszélve a már hathónapos kortól adható, igazi csemegének számító gyümölcsös grízes édességről, amihez csak meg kell főznöd egy adagnyi búzadarát kétszeres mennyiségű vízben, és összekeverni pürésített gyümölcsökkel - a babák imádják, és igazán nem kerül sem sok pénzbe, sem túl sok időbe elkészíteni. Ahogyan egy sütőtökös-almás csirkét sem: a megsütött tököt szinte pürésíteni sem kell, olyan lágy állagú, az almát is könnyen lereszelheted hozzá, a csirkemellet pedig könnyedén puhára párolhatod - mindezt összekeverve, pürésítve igazi laktató finomságot adhatsz már féléves kortól. A bébiételek készítésébe ráadásul nagyon könnyű belejönni: ahogy egyre nagyobb a baba, úgy nő az anyukák kreativitása is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.