Mezopotámiai Barbie-baklava: így készítheted el ezt a szirupos, őszi finomságot

Az egyik leginkább közkedvelt édesség a baklava, mely elmaradhatatlan egy jó kis gyrosozás után. Régre nyúlik vissza a különleges édesség története, a szálak egészen Mezopotámiáig vezetnek. Hoztunk egy olyan baklava receptet, melyet egy asszír áldozati sütemény inspirált, színe pedig olyan élénk rózsaszín, mintha csak Barbie cukrászdájából került volna elénk.
Nemzetek közt átívelő vita tárgyát képezi, hogy vajon hol keresendő a baklava eredete, jelenleg három versenyző van ringben: a görög placenta-torta (nem az!), a perzsa ihletésű lauzinaj, valamint a Közép-ázsiai eredetű rétegzett torták. Mivel a közel-keleti régióban számos hasonló süteményes recept létezik az egyes népek konyhájában, valószínű, hogy több kultúra együttes hatása kellett a ma ismert baklava megjelenéséhez.
Azonban a legrégebbi, a baklava előfutárának tekinthető recept az i. e. 1000 körül Asszíriából származik, melynek modern parafrázisát mindjárt meg is mutatkuk.
Ez a baklava recept tele van antioxidánssal, vitaminnal, mellyel egészségünkhöz, szépségünkhöz járul hozzá, természetes cukortartalma pedig az őszi hidegben turbózza fel energiaraktárainkat.
540 g finomliszt
60 ml olívaolaj
240 ml céklalé
1 ¼ tk só
1 ½ ek citromlé
1 ek almaecet
100 g pisztácia
100 g dió
1 tk fahéj
125 g vaj
120 ml méz
1 tk citromlé
60 ml víz
60 ml céklalé
1. A baklava tészta hozzávalóit öntsük össze egy nagy tálban és gyúrjuk addig, míg egységes tésztaállagot nem kap. Utána lefedve tegyük 30 percre pihenni a hűtőbe.
2. Míg a tészta pihen, összeállítjuk a tölteléket: aprítsuk fel a pisztáciát és diót, majd keverjük össze a fahéjjal.
3. Olvasszuk fel a vajat.
4. Amikor a tészta eleget pihent, osszuk fel 12 egyenlő részre és nagyjából 20 x 30 cm vékony, szinte áttetsző tésztalapokat nyújtunk.
5. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
6. Vajazzunk ki egy tepsit és a sodrófára feltekerve fokozatosan kezdjük el rátegezni a baklava tésztát. Minden réteget kenjünk meg vajjal, majd jöhet az újabb tészta.
7. Vegyük ketté a tölteléket: a negyedik réteg tetejét szórjuk meg a diós-pisztáciás töltelékkel majd folytassuk a rétegezést. Két további réteg után újabb adag töltelék jöhet, majd helyezzük rá a maradék rétegeteket.
8. Egy éles kés segítségével szeljük nagyjából 18-20 rombuszra
9. Süssük egy órán át asszír Barbie-baklavánkat, vagy amíg a teteje ropogós nem lesz.
10. Amíg a baklava sül, készítsük el a szirupot: a mézet, vizet, citromlét, valamit a céklalevet keverjük össze egy lábasban, forraljuk fel, majd alacsony lángon kevergessük még 5 percig. Utána hagyjuk kihűlni.
11. Amint a baklava kijött a sütőből, locsoljuk meg a sziruppal, majd hagyjuk, hogy a sütemény teljesen kihűljön. Pisztáciával meghintve tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.