Maszkok és marhakolomp - Farsangolj itthon

Mohács farsang fesztivál ünnep utazás program szabadidő Szentes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A farsang nem csak az elegáns bálok időszaka - a népi hagyományok is lehetőséget adnak a felhőtlen ünneplésre. 

Mohács: ne ijedj meg a busóktól!

A busójárás (horvátul pohod busara) eredetileg sokác népszokás volt, amelynek eredetét Mohácson a törökök kiűzésével is kapcsolatba hozzák. A legenda szerint a török hódoltság idején a környékbeli mocsaras vidékre menekült sokácok öltöztek be az ijesztő maszkokba. Kereplőzve, óriási zajt csapva, csónakokkal keltek át a Dunán, és kizavarták a meglepett törököket Mohácsról. Más vélekedések szerint sokkal inkább a balkáni farsangi népszokások továbbéléséről lehet szó. Az viszont tény, hogy a mohácsi farsang óriási zajjal jár, ahogy a busók fűzfa maszkjukban, kereplőikkel, marhakolompjaikkal végigjárják a város utcáit az összegyűlt tömeg színe előtt. Kísérőiknek, a jankeléknek az a feladata, hogy távol tartsák az utca népét, különösen a gyerekhadat a busóktól - hamuval, liszttel, ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákokkal püfölik a gyerekhadat. A menetet a maskarák, vagyis lefátyolozott arcú nők, karneváli jelmezesek és lakodalmas viseletet öltők is kísérik. A busók ma is csónakokkal kelnek át a Dunán, majd a "partraszállás" után, a busóágyú dörejére vonulnak be a városba. Miután végigjárták az utcákat, este a főtéren meggyújtott máglya körül táncolnak. A programok csúcspontja farsangvasárnap, vagyis február 10., a busójárás viszont csak a következő kedden, húshagyó kedden (február12-én) ér véget, amikor a busók jelképesen elbúcsúznak a téltől és köszöntik a tavasz eljövetelét.
Időpont: 2013. február 7-12.

Forrás: www.mohacsibusojaras.hu
Forrás: www.mohacsibusojaras.hu

A Life.hu tippje:

Busókkal nem csak Magyarországon találkozhatsz: hasonló hagyományok élnek Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában, Bulgáriában (ahol még a busó hagyományokat bemutató múzeum is létezik), de Svájcban, sőt Olaszországban is bundát és ijesztő maszkokat öltenek egyes felvonulásokon, hogy ezzel is elijesszék a telet.

Moha: rántotta lesz a lopott tojásból

A Fejér megyei Mohát a tikverőzés nevű farsangi népszokás tette ismertté. Farsang utolsó napján, húshagyó kedden (február 12-én) járják végig a fiatal legények a falut maskarába öltözve, ilyenkor sokszor leánynak, kéményseprőnek, bohócnak maszkírozzák magukat, bekormozzák a házak népét (különös figyelmet fordítva az eladósorban levő lányokra), hogy termékenységet varázsoljanak. A bohócok a tyúkólból is igyekeznek elemelni egy-két tojást, és a tyúkokat is bekormozzák. A házaknál megvendégelik a farsangolókat, tojást, kolbászt adnak nekik. A nap végén az összegyűlt, ajándékba kapott és tyúkólakból csent tojásokból rántotta készül, és vigasság zárja a farsangi időszakot.
Időpont: 2013. február 12.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Life.hu tippje:

A farsangi menet reggel 9 órakor indul a kultúrház udvaráról. Az asszonyok frissen sült szalagos fánkkal kínálják a farsangolókra kíváncsi turistákat.

Szentes: forró hangulat az Alföldön

Ha lekésnéd a mohácsi busójárást, Szentesen még a hónap végén is meglesheted a szőrbe bújt télbúcsúztatókat. A karnevál Szentes évtizedes hagyományokkal rendelkező évindító rendezvénye, ahol a helyi és a szlovén hagyományok egyaránt helyet kapnak a mulatságon. Díszvendégként szlovén jelmezesek és busók is felvonulnak. Február 22-én pénteken kezdődik a tavaszváró program, és egészen szombat estig egymást érik az események. A szombat esti, Kurca-parti télbúcsúztatón tábortűzzel, busótánccal ijesztik el a hideget. Végül a városi sportcsarnokba kerül át a rendezvény fő helyszíne, ahol koncertek és egyéb programok várják a közönséget.
Időpont: 2013. február 22-23.

A Life.hu tippje:

A sportcsarnok előtti partisátorban a Farsangi Borvigadalom finom italaival melegítheted fel átfagyott testedet, és megkóstolhatod a helyi ételspecialitásokat is.


+ 1 tipp:

Ha inkább a gasztronómia és a kultúra együttes élvezetével ünnepelnéd a farsangot, látogass el a február 22 és 24. között sorra kerülő Miskolci Kocsonyafesztiválra, ahol a finom ételek mellett a főutcán képzőművészeti kiállítást nézhetsz, komolyzenét és irodalmi előadásokat is hallgathatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.