A farsang nem csak az elegáns bálok időszaka - a népi hagyományok is lehetőséget adnak a felhőtlen ünneplésre.

 

Mohács: ne ijedj meg a busóktól!

A busójárás (horvátul pohod busara) eredetileg sokác népszokás volt, amelynek eredetét Mohácson a törökök kiűzésével is kapcsolatba hozzák. A legenda szerint a török hódoltság idején a környékbeli mocsaras vidékre menekült sokácok öltöztek be az ijesztő maszkokba. Kereplőzve, óriási zajt csapva, csónakokkal keltek át a Dunán, és kizavarták a meglepett törököket Mohácsról. Más vélekedések szerint sokkal inkább a balkáni farsangi népszokások továbbéléséről lehet szó. Az viszont tény, hogy a mohácsi farsang óriási zajjal jár, ahogy a busók fűzfa maszkjukban, kereplőikkel, marhakolompjaikkal végigjárják a város utcáit az összegyűlt tömeg színe előtt. Kísérőiknek, a jankeléknek az a feladata, hogy távol tartsák az utca népét, különösen a gyerekhadat a busóktól - hamuval, liszttel, ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákokkal püfölik a gyerekhadat. A menetet a maskarák, vagyis lefátyolozott arcú nők, karneváli jelmezesek és lakodalmas viseletet öltők is kísérik. A busók ma is csónakokkal kelnek át a Dunán, majd a "partraszállás" után, a busóágyú dörejére vonulnak be a városba. Miután végigjárták az utcákat, este a főtéren meggyújtott máglya körül táncolnak. A programok csúcspontja farsangvasárnap, vagyis február 10., a busójárás viszont csak a következő kedden, húshagyó kedden (február12-én) ér véget, amikor a busók jelképesen elbúcsúznak a téltől és köszöntik a tavasz eljövetelét. 
Időpont: 2013. február 7-12.

Forrás: www.mohacsibusojaras.hu

A Life.hu tippje:
Busókkal nem csak Magyarországon találkozhatsz: hasonló hagyományok élnek Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában, Bulgáriában (ahol még a busó hagyományokat bemutató múzeum is létezik), de Svájcban, sőt Olaszországban is bundát és ijesztő maszkokat öltenek egyes felvonulásokon, hogy ezzel is elijesszék a telet.

Moha: rántotta lesz a lopott tojásból

A Fejér megyei Mohát a tikverőzés nevű farsangi népszokás tette ismertté. Farsang utolsó napján, húshagyó kedden (február 12-én) járják végig a fiatal legények a falut maskarába öltözve, ilyenkor sokszor leánynak, kéményseprőnek, bohócnak maszkírozzák magukat, bekormozzák a házak népét (különös figyelmet fordítva az eladósorban levő lányokra), hogy termékenységet varázsoljanak. A bohócok a tyúkólból is igyekeznek elemelni egy-két tojást, és a tyúkokat is bekormozzák. A házaknál megvendégelik a farsangolókat, tojást, kolbászt adnak nekik. A nap végén az összegyűlt, ajándékba kapott és tyúkólakból csent tojásokból rántotta készül, és vigasság zárja a farsangi időszakot.
Időpont: 2013. február 12.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Life.hu tippje:
A farsangi menet reggel 9 órakor indul a kultúrház udvaráról. Az asszonyok frissen sült szalagos fánkkal kínálják a farsangolókra kíváncsi turistákat.

Szentes: forró hangulat az Alföldön

Ha lekésnéd a mohácsi busójárást, Szentesen még a hónap végén is meglesheted a szőrbe bújt télbúcsúztatókat. A karnevál Szentes évtizedes hagyományokkal rendelkező évindító rendezvénye, ahol a helyi és a szlovén hagyományok egyaránt helyet kapnak a mulatságon. Díszvendégként szlovén jelmezesek és busók is felvonulnak. Február 22-én pénteken kezdődik a tavaszváró program, és egészen szombat estig egymást érik az események. A szombat esti, Kurca-parti télbúcsúztatón tábortűzzel, busótánccal ijesztik el a hideget. Végül a városi sportcsarnokba kerül át a rendezvény fő helyszíne, ahol koncertek és egyéb programok várják a közönséget.
Időpont: 2013. február 22-23.

A Life.hu tippje:
A sportcsarnok előtti partisátorban a Farsangi Borvigadalom finom italaival melegítheted fel átfagyott testedet, és megkóstolhatod a helyi ételspecialitásokat is.


+ 1 tipp:
Ha inkább a gasztronómia és a kultúra együttes élvezetével ünnepelnéd a farsangot, látogass el a február 22 és 24. között sorra kerülő Miskolci Kocsonyafesztiválra, ahol a finom ételek mellett a főutcán képzőművészeti kiállítást nézhetsz, komolyzenét és irodalmi előadásokat is hallgathatsz.

 

Northumberland: kalandok a rómaiak nyomábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130130-szorakozas-utazas-program-northumberland-egy-varazslatos-hely-regi-kastelyokkal.html Top 4 hagyományőrző fesztivál Spanyolországbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130128-utazas-program-szabadido-fiesztazz-spanyolorszagban-top-4-hagyomanyorzo.html Vadássz a leárazásokra Londonban!http://www.life.hu/lifeutazas/20130122-utazas-program-london-vadassz-a-learazasokra-az-angol-fovarosban.html Te aludnál egy vastagbélben? - Meghökkentő szállások Lengyelországtól Belgiumighttp://www.life.hu/lifeutazas/20130118-szorakozas-utazas-program-meghokkento-szallasok-lengyelorszagtol-belgiumig.html Síelés a luxus jegyébenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130117-utazas-program-szabadido-sieles-a-luxus-jegyeben.html Vintage romantika - Chamonix, egy életteli kozmopolita városhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130115-szorakozas-utazas-program-vintage-romantika-a-chill-out-jegyeben.html Jaipur, a maharadzsák rózsaszín városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20130111-utazas-program-szabadido-jaipur-a-maharadzsak-rozsaszin-varosa.html Szökj el a hideg elől: wellness a nyugati végekenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130110-utazas-program-szabadido-wellness-a-nyugati-vegeken.html