spermaszám fiatal fiú kutatás tévénézés testmozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szűkkörű kutatás azt mutatja, hogy a heti 20 órát tévéző férfiak fele annyi spermiummal rendelkezhetnek, mint azok, akik alig néznek tévét. Jó hír viszont, hogy a heti 15 óra edzés javítja a spermiumszámot.

Kutatások szerint heti 15 óra közepes/élénk edzéssel akár 73 százalékkal is javítható a spermiumszám. "Srácok, kapcsoljátok ki a tévét, és vegyétek elő a futócipőt" - tanácsolja a British Journal of Sports Medicine februári számában megjelent tanulmány szerzője, dr. Jorge Chavarro, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatója. "A kevésbé ülő életmódra való váltás jótékonyan hat a spermiumszámra."

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A TV spermiumszámra gyakorolt hatásának vizsgálatához a kutatók 189 fiatal, 18 és 22 év közötti férfit kérdeztek meg tévézési és testmozgási szokásaikról. Az alanyok más szokásaikról, például a dohányzásról és az étrendről is beszámoltak, és azt is elmondták, tapasztaltak-e már termékenységi zavart, továbbá mennyire vannak kitéve stressznek.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a férfiakban, akik hetente legalább 20 órát töltenek a TV előtt, 44 százalékkal alacsonyabb a spermiumszám, mint azokban, akik kevesebbet tévéznek. A kutatók ugyanakkor hozzátették, hogy bár a spermiumszám esetükben alacsonyabb, a spermiumok mozgékonyság, forma és mintatérfogat tekintetében egészségesek voltak. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a hetente legalább 15 óra edzést végző férfiakban egészségesebbek a spermiumok, és számuk is magasabb. Ez azonban csak közepes/intenzív testmozgás esetén figyelhető meg, az alacsony intenzitású edzés nem befolyásolja a spermiumszámot.

A tévézés megöli a fiatal fiúk spermáit? Vagy a kevés spermaszámmal rendelkező fiúk tévéznek sokat?

A kutatók nem tudják pontosan megmagyarázni, miért áll összefüggésben a tévénézés az alacsony spermiumszámmal, de úgy vélik, valószínűleg más tényezőket jelezhet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Dr. Pravin Kumar Rao, a Johns Hopkins Egyetem urológusa szerint túl sok a tényező ahhoz, hogy kijelenthessük, a TV felelős egymagában az alacsony spermiumszámért. Lehet összefüggés, de nem feltétlenül ez az ok. "Az eredmények fiziológiai szempontból hihetők, de nehéz biztosan megmondani, vajon tényleg a tévézés csökkenti-e a spermiumszámot" - állítja a szakértő. Más tényezők is szerepet játszhatnak az összefüggésben, például az, szenvednek-e a tévénéző férfi résztvevők valamilyen nem diagnosztizált betegségben, például cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban, amelyek szintén befolyásolhatják a spermiumszámot. Rao úgy véli, a testmozgás és az ülő életmód valószínűleg hatást gyakorol a termékenységre, de nem lehet pontosan meghatározni, melyik tényező milyen mértékű befolyással bír.

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.