Egy szűkkörű kutatás azt mutatja, hogy a heti 20 órát tévéző férfiak fele annyi spermiummal rendelkezhetnek, mint azok, akik alig néznek tévét. Jó hír viszont, hogy a heti 15 óra edzés javítja a spermiumszámot.

Kutatások szerint heti 15 óra közepes/élénk edzéssel akár 73 százalékkal is javítható a spermiumszám. "Srácok, kapcsoljátok ki a tévét, és vegyétek elő a futócipőt" - tanácsolja a British Journal of Sports Medicine februári számában megjelent tanulmány szerzője, dr. Jorge Chavarro, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatója. "A kevésbé ülő életmódra való váltás jótékonyan hat a spermiumszámra."

Forrás: Thinkstock

A TV spermiumszámra gyakorolt hatásának vizsgálatához a kutatók 189 fiatal, 18 és 22 év közötti férfit kérdeztek meg tévézési és testmozgási szokásaikról. Az alanyok más szokásaikról, például a dohányzásról és az étrendről is beszámoltak, és azt is elmondták, tapasztaltak-e már termékenységi zavart, továbbá mennyire vannak kitéve stressznek.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a férfiakban, akik hetente legalább 20 órát töltenek a TV előtt, 44 százalékkal alacsonyabb a spermiumszám, mint azokban, akik kevesebbet tévéznek. A kutatók ugyanakkor hozzátették, hogy bár a spermiumszám esetükben alacsonyabb, a spermiumok mozgékonyság, forma és mintatérfogat tekintetében egészségesek voltak. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a hetente legalább 15 óra edzést végző férfiakban egészségesebbek a spermiumok, és számuk is magasabb. Ez azonban csak közepes/intenzív testmozgás esetén figyelhető meg, az alacsony intenzitású edzés nem befolyásolja a spermiumszámot.

A tévézés megöli a fiatal fiúk spermáit? Vagy a kevés spermaszámmal rendelkező fiúk tévéznek sokat?

A kutatók nem tudják pontosan megmagyarázni, miért áll összefüggésben a tévénézés az alacsony spermiumszámmal, de úgy vélik, valószínűleg más tényezőket jelezhet.

Forrás: Thinkstock

Dr. Pravin Kumar Rao, a Johns Hopkins Egyetem urológusa szerint túl sok a tényező ahhoz, hogy kijelenthessük, a TV felelős egymagában az alacsony spermiumszámért. Lehet összefüggés, de nem feltétlenül ez az ok. "Az eredmények fiziológiai szempontból hihetők, de nehéz biztosan megmondani, vajon tényleg a tévézés csökkenti-e a spermiumszámot" - állítja a szakértő. Más tényezők is szerepet játszhatnak az összefüggésben, például az, szenvednek-e a tévénéző férfi résztvevők valamilyen nem diagnosztizált betegségben, például cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban, amelyek szintén befolyásolhatják a spermiumszámot. Rao úgy véli, a testmozgás és az ülő életmód valószínűleg hatást gyakorol a termékenységre, de nem lehet pontosan meghatározni, melyik tényező milyen mértékű befolyással bír.

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!Műspermákkal nemzenek utódot a jövőben a meddő férfiakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110809-muspermakkal-nemzenek-utodot-a-jovoben-a-meddo-ferfiaknak.html Veszélyben a férfiak spermája!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110131-veszelyben-a-ferfiak-spermaja.html Ellopta a szeretője spermáját, hogy gyereket szülhessen tőlehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110108-ellopta-a-szeretoje-spermajat-hogy-gyereket-szulhessen-tole.html Megöli a spermákat - Ultrahang, mint férfi fogamzásgátlóhttp://www.life.hu//lifenews/gyogyulj/20101107-az-ultrahang-mint-spermaolo-ferfi-fogamzasgatlo.html A laptophasználat károsítja a férfiak spermáithttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101203-a-laptophasznalat-karositja-a-ferfiak-spermait.html