anyagcsere karcsú Pippa Middleton Katalin hercegnő cukorbetegség elsőszülött magas vérnyomás diabétesz születési sorrend magasság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új-zélandi kutatók szerint az elsőszülött gyerekek magasabbak és vékonyabbak, mint a később születettek, függetlenül a szüleik testmagasságától és testtömegindexétől. Viszont az elsőszülöttnél nagyobb a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata is.

Az új-zélandi Auckland Egyetem kutatása szerint az elsőszülött gyermekek nehezebben szívják fel a cukrokat, és magasabb nappali vércukorszinttel rendelkeznek, mint azok a gyerekek, akiknek vannak idősebb testvéreik. A vizsgálat elsőként mutatta ki az inzulinérzékenység 21 százalékos csökkenését az elsőszülött gyermekekben.

"A születési sorrend ugyan önmagában nem előjele az anyagcsere illetve szív-érrendszeri betegségeknek, az elsőszülött státusz mégis hozzájárulhat a ezek kockázatához" - mondta Wayne Cutfield, az egyetem kutatója. Mivel a családok mérete világszerte csökken, egyre nagyobb hányadát teszik ki a népességnek az elsőszülöttek, akikben nagyobb eséllyel alakulhatnak ki olyan betegségek, mint a 2-es típusú diabétesz, a koszorúér-betegség, a stroke vagy a magas vérnyomás.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Az elsőszülött, Katalin hercegnő és húga, Pippa tipikus példája annak, hogy a "trónörökös" elsőként született gyerekek magasabbak és karcsúbbak

A kutatásban 85 egészséges négy és tizenegy év közötti gyermek éhgyomri lipid- és hormonszintjét, testmagasságát, testsúlyát és testösszetételét mérték. A résztvevő 32 elsőszülött gyermekben az inzulinérzékenység 21 százalékkal csökkent szintjét és a vérnyomás 4 Hgmm-es növekedését mutatták ki.

Azért jó hírrel is szolgált a kutatás a legidősebb és egyedüli gyerekek számára. Az eredmények alapján általában magasabbak és vékonyabbak, mint a később születettek, függetlenül a szüleik testmagasságától és testtömegindexétől.

Az anyagcsere-különbségeket a fiatalabb testvérekben az édesanya méhének fizikai változásai okozhatják az első terhesség alatt. E változások következtében a következő terhességek során fokozódik a tápanyagáramlás a magzatba.

"Adataink arra utalnak, hogy az elsőszülöttekre jellemzőek ezek a kockázati tényezők, de további kutatásokkal kell meghatározni, hogyan értelmezhető ez a felnőttkori diabéteszes, magas vérnyomásos és egyéb betegségek tekintetében" - magyarázta Cutfield.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig szívesen tekintesz vissza a múltba, íme az Akkor és Most oldal!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.