Új-zélandi kutatók szerint az elsőszülött gyerekek magasabbak és vékonyabbak, mint a később születettek, függetlenül a szüleik testmagasságától és testtömegindexétől. Viszont az elsőszülöttnél nagyobb a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata is.

Az új-zélandi Auckland Egyetem kutatása szerint az elsőszülött gyermekek nehezebben szívják fel a cukrokat, és magasabb nappali vércukorszinttel rendelkeznek, mint azok a gyerekek, akiknek vannak idősebb testvéreik. A vizsgálat elsőként mutatta ki az inzulinérzékenység 21 százalékos csökkenését az elsőszülött gyermekekben.

"A születési sorrend ugyan önmagában nem előjele az anyagcsere illetve szív-érrendszeri betegségeknek, az elsőszülött státusz mégis hozzájárulhat a ezek kockázatához" - mondta Wayne Cutfield, az egyetem kutatója. Mivel a családok mérete világszerte csökken, egyre nagyobb hányadát teszik ki a népességnek az elsőszülöttek, akikben nagyobb eséllyel alakulhatnak ki olyan betegségek, mint a 2-es típusú diabétesz, a koszorúér-betegség, a stroke vagy a magas vérnyomás.

Forrás: Northfoto
Az elsőszülött, Katalin hercegnő és húga, Pippa tipikus példája annak, hogy a "trónörökös" elsőként született gyerekek magasabbak és karcsúbbak

A kutatásban 85 egészséges négy és tizenegy év közötti gyermek éhgyomri lipid- és hormonszintjét, testmagasságát, testsúlyát és testösszetételét mérték. A résztvevő 32 elsőszülött gyermekben az inzulinérzékenység 21 százalékkal csökkent szintjét és a vérnyomás 4 Hgmm-es növekedését mutatták ki.

Azért jó hírrel is szolgált a kutatás a legidősebb és egyedüli gyerekek számára. Az eredmények alapján általában magasabbak és vékonyabbak, mint a később születettek, függetlenül a szüleik testmagasságától és testtömegindexétől.

Az anyagcsere-különbségeket a fiatalabb testvérekben az édesanya méhének fizikai változásai okozhatják az első terhesség alatt. E változások következtében a következő terhességek során fokozódik a tápanyagáramlás a magzatba.

"Adataink arra utalnak, hogy az elsőszülöttekre jellemzőek ezek a kockázati tényezők, de további kutatásokkal kell meghatározni, hogyan értelmezhető ez a felnőttkori diabéteszes, magas vérnyomásos és egyéb betegségek tekintetében" - magyarázta Cutfield.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon  is! Ha pedig szívesen tekintesz vissza a múltba, íme az Akkor és Most oldal!Katalin hipnózisban szüli meg a trónörököst?http://www.life.hu/anyaskodj/20130128-a-hipnozis-szerepe-a-terhessegben-es-a-szulesben-katalin-hercegno.html Kóstold meg Katalin hercegnőt!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130124-katalin-hercegno-kate-middleton-portrejat-pizzabol-is-elkeszitettek.html Katalin hercegnő pilatesedzésekre járhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130121-pilatesszel-jogaval-es-kutyasetaltatassal-tartja-magat-formaban-katalin-hercegno.html Kiderült, mi lesz Katalin és Vilmos gyermekének nevehttp://www.life.hu/anyaskodj/20121211-katalin-hercegno-es-vilmos-herceg-elso-kislanyanak-neve-diana-lesz.html Jobb, ha kisfiúnak születik Katalin és Vilmos gyermekehttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20121206-utban-a-tronorokos-katalin-es-vilmos-gyermeke-elobb-kap-koronat.html Egyáltalán nem fenséges Katalin hercegnő lábfejehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120823-kate-middleton-labfejen-tyukszemek-butykok-es-elszinezodott-kormok-vannak-.html