Vigyázz a böjttel! Nem mindegy, hogy mit eszel

böjt hús Life.hu szakértő szakértő dietetikus Ez Zsír! Györki Niké
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A böjt ideje alatt is figyelnünk kell az egészségünkre. Nem mindegy, hogy csak a húst, vagy más élelmiszereket is elhagyjuk -e, illetve az sem, hogy mivel helyettesítjük ezeket. Györki Niké, a Life.hu dietetikus szakértője válaszolt Pálma kérdéseire.

Kedves Niké!

Hogyan böjtöljünk úgy, hogy egészségesek maradjunk? Ha betartjuk a böjtöt és nem eszünk húst, az milyen hatással van az egészségünkre? Milyen ételekkel érdemes helyettesítenünk a mellőzött húst? Kisgyermekek fejlődésére hatással lehet, ha a család ilyen sokáig nem eszik húst? 10 éves a kisfiam és szeretném, ha ő is betartaná a böjtöt.

Köszönöm, Pálma

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

Kedves Pálma!

A böjtölés ideje alatt, attól függően, hogy milyen szigorú böjtöt tartunk, fontos, hogy milyen hatása lesz a böjtnek az egészségi állapotunkra. Ha csupán a húst iktatják ki az étkezéseikből, a szervezet fehérjeigénye fedezhető a tejjel, tejtermékekkel, tojással. Amennyiben ezeket is kiiktatják az étrendből, akkor a növényi fehérjeforrások maradnak, mint pl a szója és a belőle készült tofu, illetve a búzából előállított szejtán, továbbá a növényi eredetű fehérjeforrások kombinálása egy étkezésen belül ( pl szárazhüvelyesek cereáliákkal való kiegészítése).

Amennyiben nem jut elegendő teljes értékű fehérjéhez a szervezetünk, akkor az esszenciális aminosavakat, melyek csak a teljes értékű fehérjeforrásokban találhatók (állati eredetű fehérjék tartalmazzák, hús, hal, tej, tejtermékek, tojás), és amelyekre minden nap szüksége van a szervezetnek, és az izmokat fogja a szervezetünk lebontani. Emellett a szervezetünk működése is zavarokat szenvedhet.

Gyermekek esetén természetesen a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás irányadó minden esetben, hiszen szervezetüknek minden tápanyagra szüksége van. Az ő esetükben egy szigorú böjt egyáltalán nem ajánlott, pláne nem 40 napig. A vas és B12 vitamin bevitelre pedig fokozottan kell figyelni ebben az időszakban, mind gyermekek, mind felnőttek esetében. Továbbá a szigorú vegán diéta összeállítása nagyon gondos odafigyelést igényel, és nem biztos, hogy megfelelő, gyermekeknek semmiképp.

Kisgyermekek esetén én ilyen hosszan tartó böjt idején minimum az ovo-laktovegán diétának megfelelő böjtöt javasolnám, amikor csupán a húst zárják ki az étrendből, amit minden étkezésben helyettesítenek tejjel, tejtermékekkel és tojással, illetve az ezekből készülő ételekkel. Ezek mellett javasolnám, hogy keressenek fel személyesen is dietetikust az étrendjük pontosabb kidolgozásához.


Üdv,
Niké

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Formálja a popsit az elliptikus tréner?http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130221-elliptikus-trener-balogh-rita.htmlGyermekkori maszturbálás szakértői szemmelhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130217-majsai-laszlo-a-lifehu-szakertoje-pszichopedagogus-nevelesi-tanacsado-terapeuta-valaszol.htmlÍme a tavaszi sminktrendek!http://www.life.hu/szepulj/20130219-gaspar-viki-a-lifehu-szakertoje-sminkmester-sminkoktato-valaszol-az-olvasoi.htmlAkupunktúrás tűvel fogytál? Erre vigyázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20130216-benke-rita-a-lifehu-szakertoje-termeszetgyogyasz-reflexologus-akupresszor-valaszol.htmlEkcémával küzdesz? Így lehet szebb a bőrödhttp://www.life.hu/szepulj/20130217-a-lifehu-szakertoje-dr-kaszab-csilla-bor-nemigyogyasz-es-kozmetologus.htmlÖnmagában nem sokat ér a csodafitneszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130215-balogh-rita-a-lifehu-szakertoje-fitnesz-edzo-es-eletmodtanacsado-valaszol.htmlCsak szex! Meddig hagyod magad neki?http://www.life.hu/szeress/20130214-gyori-szilvia-szakerto-szexualpszichologus-es-tanacsado-szakpszichologus-valaszol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.