Összebarátkozhat valaha a gyerek és az orrszívó?

orrfolyás gyerekek megfázás orrszívás influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli időszakban a gyerekek egyik náthája szinte a másikba ér, s nem ritkán alakulnak ki szövődmények. Ha meg szeretnéd előzni a fül- vagy arcüreggyulladást, akkor muszáj kiszívni a pici orrát, még akkor is, ha teljes erejéből tiltakozik. Márpedig egy dolog biztos: teljes erejéből tiltakozni fog a csúnya, gonosz orrporszívó ellen. Van esély arra, hogy ne legyen minden egyes orrszívás egy kínzási rituálé?

Mi a baj az orrváladékkal?

Míg egyes babák akár már pár hónaposan is náthásak lehetnek, addig a bölcsőde vagy az óvoda kezdete az az időszak, mikor a náthától ősztől tavaszig szinte lehetetlennek tűnik megszabadulni. A betegséget vírus okozza, mely az orrba jutva orrnyálkahártya-gyulladást és fokozott váladéktermelést okoz. A gyerkőc orrából csorgó takonnyal azonban még nincs vége a tortúrának: ha nem távolítod el megfelelő időközönként, akkor baktériumok telepedhetnek meg benne, melyek később fül- vagy arcüreggyulladást okozhatnak, a garatba csorogva köhögőrohamokat is kiválthat, lenyelve pedig hányást, hasmenést.

Thinkstock
Thinkstock

Az orrváladék emellett érthető módon gátolja az orrlégzést is, mely különösen csecsemőknél kellemetlen, akik eleinte csak az orrukon át képesek levegőt venni, így sem aludni, sem enni nem képesek bedugult orral - súlyos esetben akár légzési zavarok is felléphetnek.

Melyik készüléket válaszd?

Mivel a picik még nem - vagy nem elég hatékonyan - tudnak orrot fújni, az orrváladéktól csak te szabadíthatod meg a gyermeked. Jelenleg az elektromos, a vizes és a porszívós orrszívó között választhatsz: az elemes vagy hálózatról üzemeltethető elektromos készülékek csendesek, kényelmesek, akár utazás közben is használhatók, viszont szívórerejük gyakran gyengécske, így inkább egészen pici babáknak ajánlott. A vízcsapra szerelhető orrszívó a kifolyó víz keltette légáramlás erejét használja a váladék eltávolításához, szintén zajmentes, és a csap megnyitásával szívóereje is szabályozható. A leggyakrabban - és leghatékonyabban - alkalmazott készülék egyértelműen az orrszívó porszívó, mely a legtöbb egyszerű porszívóval kompatibilis, és zajosan ugyan, de hatékonyan távolítja el az orrváladékot. Hátránya, hogy a porszívó hangja és az orrszívó szörcsögése a legtöbb gyereket egyszerűen halálra rémiszti, és sikítozásukkal azt az érzetet kelthetik, mintha az orrszívás fájdalmas, orrnyálkahártyatépő folyamat lenne - pedig koránt sincs így. A készülék nem a porszívó erejével szív, csupán kihasználja és szabályozza azt. Ha nem vagy meggyőződve a kíméletességéről, próbáld ki először a saját orrodon - némi csiklandozáson és húzó érzésen kívül nemigen érzel majd kellemetlenséget.

Apró trükkök a félelem ellen

A porszívóra csatlakoztatható orrszívót nagyon egyszerű használni: az előzetesen valamilyen tengeri sós orrspray-vel fellazított orrváladékot pár másodperc alatt kiszipkázzuk a hanyatt fektetett gyerek orrából, felváltva befogva az orrlukakat, miközben az angyalian nyugodt gyerek elnéző mosollyal, hangtalanul viseli a kezelést, majd boldogan köszöni meg, hogy megmentettük a különböző szövődményektől - nem rohan el sikítozva, nem kell lefogni, nem rúg orrba, és nem közli vasvillaszemekkel, hogy utállak! A valóságban sajnos pontosan ez utóbbi történik, hiszen a gyerekek cseppet sem méltányolják az orrszívó eszközök hatékonyságát, és minden elérhető eszközzel megakadályozzák már csak azt is, hogy elővegyük a kis csövet. Emiatt a legtöbb szülő kialakít egy hatásos, egy emberes lefegyverző technikát, mely során a földön ülve lábaikkal könnyedén ránehezednek a gyerek karjaira, fejét pedig combjaik közé szorítva tartják egyenesen, míg elvégzik a "piszkos munkát".

Egyetlen esetben nem ajánlott a porszívós orrszívó használata: ha a csemete garatját irritáló szívó hatás hányáshoz vezet, vagy érzékenyebb orrúaknál orrvérzéshez.

Thinkstock
Thinkstock

Barátkoztatási tippek kimerült kismamáknak

Ez a kegyetlennek tűnő lefogásos módszer nem az egyetlen, melyet a kétségbeesett, orrszívásban rendületlenül bízó szülők kifejlesztettek. Vannak, akik nagy, keménypapír elefántfüleket ragasztanak a készülék elejére, és elefántnak tettetik azt, mely az ormányával ügyesen megszabadít a takonytól, mások a meggyőzésben hisznek, és akár órákig magyarázzák az orrszívás fontosságát, vagy ajándékokkal jutalmazzák a nyugodtan fekvő gyereket. Kétéves kor körül már azt is hagyhatjuk, hogy a gyerkőc maga kapcsolja be a porszívót, és végezze el a műveletet - így nem kell lefogni, ő pedig büszke lehet arra, milyen ügyesen elboldogult egyedül.

Ha mégis le kell fogni valahogy, akkor sokan játékosan egy plédbe vagy zsákba csavarják a gyereket, valamilyen mese keretében - a lehetőségek, ötletek száma végtelen.

Tipp: Ma már kapható kis könyv is, mely színesen és kedvesen magyarázza el a gyerekeknek az orrszívás fontosságát, de te magad is kitalálhatsz egy mesét, melyben a tortúrát nyugodtan tűrő kis hős végül elnyeri méltó jutalmát.



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressz tesztjét!





Mikor fordulj orvoshoz? Az influenza tüneteihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130129-az-influenza-tunetei-hirtelen-magas-laz-levertseg-kohoges-orrfolyas.htmlNátha vagy influenza? Le a tévhitekkel!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-natha-vagy-influenza-tevhitek-es-magyarazatok.htmlInfluenza elleni oltás: hasznos vagy veszélyes?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-influenza-elleni-oltas-hasznos-vagy-veszelyes.htmlMegfáztál, vagy influenzás vagy? Ez a különbséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121123-megfaztal-vagy-influenzas-vagy-ez-a-kulonbseg.htmlMilyen természetes módszerekkel előzhetjük meg az influenzát?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111123-milyen-termeszetes-modszerekkel-elozhetjuk-meg-az-influenzat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.