Létezik olyan, hogy a bőrünk egészségtől ragyog? Ha hihetünk a legújabb kutatásnak, a válasz igen. A szakértők szerint napi legalább három adag zöldség és gyümölcs fogyasztása már néhány hét múlva ugyanazt az egészséges ragyogást adja a bőrünknek, mint a napozás.

A St. Andrews Egyetem pszichológusai azt vizsgálták, milyen hatással van a zöldség- és gyümölcsfogyasztás a bőrszín érzékelésére. A kutatási időszakban fényképeket készítettek a részt vevő nők és férfiak bőréről, hogy elemezni tudják annak színárnyalatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás a természetes vörös és sárga bőr színárnyalat elmélyülését eredményezte. Számításaik szerint már napi 2,9 adag zöldség és gyümölcs hat hétig történő fogyasztása elég ahhoz, hogy valaki egészségesebben nézzen ki, napi 3,3 adag pedig egyenesen vonzóbbá teszi őket. A második kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy ítéljék meg a fényképeken bemutatott arcok vonzerejét. A legvonzóbbaknak az "egészségesen ragyogó" bőrű embereket tartották.

Forrás: Thinkstock

Az eredmények a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett kampányolók malmára hajthatja a vizet, akik mostantól arra hivatkozhatnak, hogy az ilyen élelmiszerek nem pusztán egészségesek, hanem szebbé is varázsolják fogyasztóikat. "Az lenne a legjobb, ha széles körben népszerűsíteni lehetne eredményeinket, hogy minél többen átváltsanak a veszélyes, gyakran túlzásba vitt ultraibolya-sugárzásról az egészségesebb étrendre, ami a kutatásunk szerint hatékonyabb módja a szépség növelésének" - összegezte a kutatás vezetője, dr. Ross Whitehead.

A szóban forgó kedvező hatásért egyébként a karotinoidok, vagyis a zöldségek és gyümölcsök élénk színét adó vegyületek felelnek. Karotinoidok az emberi bőr összes rétegében is előfordulnak. Több száz karotinoidot ismerünk, de leginkább a béta-karotint és a likopint kutatják a szakértők, amelyek számos egészségügyi előnnyel összefüggésbe hozhatók. A retinában lévő karotinoidok például a szemünket védik.

Tilos állatokon tesztelt kozmetikumokat forgalmazni az unióbanhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130314-hatalyba-lepett-a-kozmetikai-celu-allatkiserletek-teljes-unios-tilalma.html Pattanásos vagy? Ez az oka!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130308-borapolas-es-pattanasok-a-legujabb-kutatasok-szerint-lassan-vegleg-bucsut.html A csiganyáltól lesz szép Katie Holmes bőrehttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130126-katie-holmes-amerikai-szineszno-bore-a-csiganyaltol-lesz-szep.html Itt egy újabb bizarr szépségőrület a ráncok ellenhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20120829-az-arckini-remiszto-modszer-a-tokeletes-es-gyonyoru-arcert-.html A diéta csúnyíthatja a bőrt - Így tegyél ellenehttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20120603-a-dieta-csunyithatja-a-bort-igy-tegyel-ellene.html