A kolbász és a pálinka nyomában - gasztrotúra Gyulán

Gyula utazás Magyarország gasztronómia program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétségtelen, hogy Békés megye nem épp a vegetáriánusok Mekkája. Ám a hagyományos gyulai kolbász barátai a kóstolás mellett érdekes élményekkel, információkkal is gyarapodhatnak, ha megnézik, hogyan is készül ez a finomság, amit persze a helyi pálinkával érdemes leöblíteni.

Gyulát talán nem túlzás a hentesek városának nevezni, hiszen aligha van olyan turista, akinek ne a finom gyulai kolbász ugrana be elsőként, amikor a Békés megyei város nevét hallja. Ez persze némileg igazságtalan dolog, hiszen a város olyan történelmi látnivalókkal is büszkélkedhet, mint a gyulai vár, a Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély vagy épp Erkel Ferenc szülőháza. Mi most mégsem a történelem, sokkal inkább a finomságok oldaláról közelítjük meg a várost, és megpróbálunk belesni az ínyencségek készítésének kulisszái mögé.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hagyományőrző hentesek

A gyulai hentesek olyannyira komolyan veszik klasszikus múltjukat, hogy 2008 januárjában hagyományőrző egyesületet alapítottak azzal a céllal, hogy kiállításon mutassák be szakmájuk emlékeit. Az egyesület által gondozott Húsipari Történeti Múzeum az 1800-as évek végén épült régi vágóhíd falai között működik. Az épületben 1985-től már helyet kapott egy üzemtörténeti gyűjtemény, amely a gyulai kolbász és a helyi húsipar történetét mutatta be, 2007-ben azonban ez bezárt, a szakmatörténeti relikviákat Békéscsabára szállították, és az épületet eladásra kínálták. A Gyula Városbarátok Köre javaslatára ekkor alakult meg az egyesület, amely alapító okiratának értelmében újjászervezte a kiállítást. A gyűjtemény a hentesipar kézműves korszakát és a nagyüzemi termelés kialakulását egyaránt bemutatja.

A Life.hu tippje:

A kiállítást minden szombaton délelőtt ingyenesen tekintheted meg, ám ha úgy döntesz, hogy hozzájárulsz a fenntartásához és működtetéséhez, a Hagyományőrző Egyesület azt köszönettel fogadja.

Amiből lekvárt lehet főzni...

A kolbász mellé pedig pálinka is dukál: az első gyulai pálinkafőzdét Harruckern János György báró alapította 1731-ben, vagyis a gyulai pálinka legalább olyan tradicionális helyi termék, mint a húsfélék, kolbászok. A mai Gyulai Pálinkamanufaktúra ennek a nemes hagyománynak a folytatója, amelynek 100 százalékos gyümölcspálinkái számos hazai és nemzetközi versenyről hoztak el értékes díjakat. A manufaktúra minden igényt kielégítő kóstolóházának építését szintén 2008-ban kezdték meg. Az itt található bár és a helyi élelmiszerkülönlegességeket árusító üzlet meglátogatása mellett különféle programokon is részt vehetsz, ahol a gyümölcsfától az üvegig követheted végig a pálinkakészítést a manufaktúra pálinkafőző mesterének vezetésével.

A Life.hu tippje:

Az elméleti ismeretek után a gyakorlat következik: amíg elmélyülsz a pálinkakészítés rejtelmeiben, épp kisül a helyi kemencében a kenyérlángos, vagy a ropogós házi kenyér, amely a hagyományőrző hentestál tartalmával együtt igencsak jólesik a zamatos ital mellé.

Forrás: www.gyulaipalinka.hu
Forrás: www.gyulaipalinka.hu

A kolbászgyúrástól a pálinkatesztig

A helyi turisztikai szolgáltatók ráadásul tökéletesen felkészültek a gasztroturisták kiszolgálására. A Pálinkamanufaktúra kóstolóházában pálinkavacsorán is részt vehetsz, amely három ízletes fogást és hatféle pálinkát tartalmaz. Telente hagyományos disznótort is szerveznek, de "gyulai kolbász gyúró" túrán is megismerkedhetsz a kolbász és a pálinka hagyományos készítésével, sőt, ki is próbálhatod a kolbászgyúrást és -töltést. A kolbász fűszerezése, töltése és a kész termékek versenyeztetése céges csapatépítő programok része is lehet - a csapatmunkán kívül a kóstolóház ceremóniamestere is gondoskodik a jó hangulatról. A pálinkáról szerzett ismereteidet pedig elméleti és pálinkafelismerési tesztekkel teheted próbára.

A Life.hu tippje:

Ha a finom falatokra egy kis édességet kívánnál, válassz egy sütit az 1840-ben alapított Százéves Cukrászdában, majd pihend ki a kóstolók fáradalmait a Várfürdőben.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.