Kétségtelen, hogy Békés megye nem épp a vegetáriánusok Mekkája. Ám a hagyományos gyulai kolbász barátai a kóstolás mellett érdekes élményekkel, információkkal is gyarapodhatnak, ha megnézik, hogyan is készül ez a finomság, amit persze a helyi pálinkával érdemes leöblíteni.

Gyulát talán nem túlzás a hentesek városának nevezni, hiszen aligha van olyan turista, akinek ne a finom gyulai kolbász ugrana be elsőként, amikor a Békés megyei város nevét hallja. Ez persze némileg igazságtalan dolog, hiszen a város olyan történelmi látnivalókkal is büszkélkedhet, mint a gyulai vár, a Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély vagy épp Erkel Ferenc szülőháza. Mi most mégsem a történelem, sokkal inkább a finomságok oldaláról közelítjük meg a várost, és megpróbálunk belesni az ínyencségek készítésének kulisszái mögé.

Forrás: Thinkstock

Hagyományőrző hentesek

A gyulai hentesek olyannyira komolyan veszik klasszikus múltjukat, hogy 2008 januárjában hagyományőrző egyesületet alapítottak azzal a céllal, hogy kiállításon mutassák be szakmájuk emlékeit. Az egyesület által gondozott Húsipari Történeti Múzeum az 1800-as évek végén épült régi vágóhíd falai között működik. Az épületben 1985-től már helyet kapott egy üzemtörténeti gyűjtemény, amely a gyulai kolbász és a helyi húsipar történetét mutatta be, 2007-ben azonban ez bezárt, a szakmatörténeti relikviákat Békéscsabára szállították, és az épületet eladásra kínálták. A Gyula Városbarátok Köre javaslatára ekkor alakult meg az egyesület, amely alapító okiratának értelmében újjászervezte a kiállítást. A gyűjtemény a hentesipar kézműves korszakát és a nagyüzemi termelés kialakulását egyaránt bemutatja.

A Life.hu tippje:
A kiállítást minden szombaton délelőtt ingyenesen tekintheted meg, ám ha úgy döntesz, hogy hozzájárulsz a fenntartásához és működtetéséhez, a Hagyományőrző Egyesület azt köszönettel fogadja.

Amiből lekvárt lehet főzni...

A kolbász mellé pedig pálinka is dukál: az első gyulai pálinkafőzdét Harruckern János György báró alapította 1731-ben, vagyis a gyulai pálinka legalább olyan tradicionális helyi termék, mint a húsfélék, kolbászok. A mai Gyulai Pálinkamanufaktúra ennek a nemes hagyománynak a folytatója, amelynek 100 százalékos gyümölcspálinkái számos hazai és nemzetközi versenyről hoztak el értékes díjakat. A manufaktúra minden igényt kielégítő kóstolóházának építését szintén 2008-ban kezdték meg. Az itt található bár és a helyi élelmiszerkülönlegességeket árusító üzlet meglátogatása mellett különféle programokon is részt vehetsz, ahol a gyümölcsfától az üvegig követheted végig a pálinkakészítést a manufaktúra pálinkafőző mesterének vezetésével.

A Life.hu tippje:
Az elméleti ismeretek után a gyakorlat következik: amíg elmélyülsz a pálinkakészítés rejtelmeiben, épp kisül a helyi kemencében a kenyérlángos, vagy a ropogós házi kenyér, amely a hagyományőrző hentestál tartalmával együtt igencsak jólesik a zamatos ital mellé.

 

Forrás: www.gyulaipalinka.hu

A kolbászgyúrástól a pálinkatesztig

A helyi turisztikai szolgáltatók ráadásul tökéletesen felkészültek a gasztroturisták kiszolgálására. A Pálinkamanufaktúra kóstolóházában pálinkavacsorán is részt vehetsz, amely három ízletes fogást és hatféle pálinkát tartalmaz. Telente hagyományos disznótort is szerveznek, de "gyulai kolbász gyúró" túrán is megismerkedhetsz a kolbász és a pálinka hagyományos készítésével, sőt, ki is próbálhatod a kolbászgyúrást és -töltést. A kolbász fűszerezése, töltése és a kész termékek versenyeztetése céges csapatépítő programok része is lehet - a csapatmunkán kívül a kóstolóház ceremóniamestere is gondoskodik a jó hangulatról. A pálinkáról szerzett ismereteidet pedig elméleti és pálinkafelismerési tesztekkel teheted próbára.

A Life.hu tippje:
Ha a finom falatokra egy kis édességet kívánnál, válassz egy sütit az 1840-ben alapított Százéves Cukrászdában, majd pihend ki a kóstolók fáradalmait a Várfürdőben.

 

Forrás: AFPKövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


 Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!


Bohém kalandozás a trendteremtő Rotterdambanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130328-szorakozas-utazas-program-egy-multikulturalis-hetvege-a-trendteremto-rotterdamban.html A 4 legjobb kastély Skóciábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130327-utazas-szorakozas-program-a-4-legjobb-kastely-skociaban.html Európa Kassára figyelhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130322-szorakozas-kultura-utazas-2013ban-marseille-mellett-kassa-viseli-az.html 3 mágikus történelmi túra Európábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130321-szorakozas-utazas-a-rettenthetetlen-william-wallace-nyomaban-3.html