epilepszia terhesség öröklődés Dr. Nagy Zsolt genetika Life.hu szakértő szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olvasónk és párja gyermeket terveznek, Rebeka azonban aggódik, hogy a kicsi örökölheti a nagyszülők betegségét. Kérdéseivel a Life.hu genetikus szakértőjéhez, dr. Nagy Zsolt biológushoz, a multidiszciplináris orvostudomány doktorához fordult segítségért.

"Tisztelt Nagy Zsolt!

Nekem az epilepszia öröklődésével kapcsolatban lennének kérdéseim. A párom édesapja epilepsziás, a páromon azonban nem jelentkeztek soha ennek a tünetei. Most, a gyermekvállalás előtt azonban aggódom, hogy a gyermekem örökölheti a betegséget. Az én felmenőim között nem tudnak a betegségről. Így milyen lehetőségeink vannak? Mindenképpen öröklődik a kór, fiú- és lánygyermek esetében is? Van esetleg valami megoldás?

Válaszát nagyon köszönöm,
Rebeka"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Rebeka!

A pszichés problémák, beleértve az epilepsziát is, hátterében genetikai okok és környezeti tényezők egyaránt lehetnek. Amennyiben az örökítő anyagban vannak olyan egyedi jellemzők, amelyek hajlamosítanak epilepsziára, az még nem jelenti azt, hogy a tünetek biztosan megjelennek, hiszen a környezeti tényezők is meghatározóak.

A gyermekvállalás előtt fontos kiindulópont, hogy sem te, sem a párod nem szenvedtek epilepsziában. Azt kell figyelembe venni, hogy a leendő gyermekük örökítő anyaga a szülők örökítő anyagából jön létre, nem pedig közvetlenül a nagyszülőkéből. Az epilepsziát befolyásoló okok mindkét nemet egyaránt érinthetik.

A leveled alapján úgy gondolom, hogy aggodalomra semmi okod. Genetikai vizsgálatot jelen esetben nem javaslok az epilepsziával kapcsolatosan, de ezügyben szakorvosi konzultáció szükséges a szülész-nőgyógyász szakorvossal is. A gyermekvállalás kapcsán általános kivizsgálásként a trombózis- és folsav-anyagcsere genetikai vizsgálatot fontold meg, amelyek eredményének ismeretében a terhesség alatti komplikációk, vetélési problémák és egyes fejlődési rendellenességek kialakulási esélye jelentősen csökkenthető szakorvosi felügyelet mellett.

Üdvözlettel:
Dr. Nagy Zsolt (PhD)
biológus, multidiszciplináris orvostudomány doktora
tudománymenedzser


A témához ajánljuk még dr. Nagy Zsolt Útravaló géntérkép gyermekvállaláshoz című szakértői cikkét, melyben a színtévesztés öröklődésének folyamatáról ír.


Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.htmlZsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.htmlArccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.htmlLopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.htmlA bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.htmlÍgy védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.htmlÍgy lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.