Elindult az esküvői szezon, ilyenkor pedig még az is szívesen nézeget csodaszép menyasszonyi ruhákat, akinek idén talán még nem kötik be a fejét. A Life.hu összeállításával felidézheted a történelem legemlékezetesebb esküvői összeállításait - tavaly ez volt az egyik kedvenc cikketek.

 

Kate Moss
A modell valósznűleg már olyan sokszor viselt csilli-villi nagyestélyiket a karrierje során, hogy esze ágában sem volt valami strasszos habcsókban igent mondani. Jamie Hince, a The Kills nevű banda frontembere ennek ellenére alighanem majd' hanyatt esett, amikor megpillantotta őt. A letisztult, egyszerre nosztalgikus és nagyon is mai John Galliano ruha mára a leendő menyasszonyok egyik első számú ábrándja lett.

Forrás: Northfoto

Kate Middleton

Tíz évvel azután, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegnő először pillantották meg egymást az egyetem folyosóján, végre össze is kötötték az életüket - ezt már a Westminster-apátságban. Hónapokon át találgatták a bulvárlapok, ki tervezi majd Kate ruháját, ám a titok a menyegző napjáig váratott magára. A befutó végül az Alexander McQueen divatház kreatív igazgatója, Sarah Burton lett. Az eredmény: egy visszafogott, ugyanakkor szexi esküvői ruha, amelyet még egy "férjhezmenős Barbie" is megirigyelhetne.

Forrás: AFP

Jackie Kennedy

Jacqueline Kennedy a maga korában épp olyan divatikon volt, mint mostanság Mrs. Obama. Nem meglepő hát, hogy esküvői ruhája már a menyegző napján bevonult a történelembe. Az abroncsos szoknyával és apró fehér kesztyűkkel ékes összeállítást New York egyik - akkoriban - legfelkapottabb tervezője, Ann Lowe álmodta meg. John F. Kennedy 1953 szeptemberében, azaz lassan hatvan esztendeje vette feleségül álmai asszonyát, ám a több mint fél évszázados ruhát bárki büszkén viselhetné egy mai esküvőn is.

Forrás: Wikipédia/Toni Frisse, AFP

Grace Kelly

Aki igazán parádés esküvői ruhára vágyik Hollywoodban, az nem egy neves divattervezőt, hanem egy elismert jelmeztervezőt keres fel - így tett Grace Kelly is 1956-ban, amikor feleségül ment Rainier herceghez. A színésznő "anya-filmstúdiójának", az MGM-nek dolgozó Helen Rose huszonhárom méter selyemtaftot használt fel a nagy mű elkészítéséhez, a csipke és gyöngydíszítéseken pedig harminchat ember dolgozott hat héten át.

Forrás: AFP

Brigitte Nielsen

A Magyarországot is megjárt színésznő, Brigitte Nielsen tulajdonképpen maga volt a nyolcvanas évek: rövid, punk frizura, drámai válltömések és excentrikus stílus. Nem meglepő, hogy amikor 1985-ben Sylvester Stallone oltár elé vezette őt, egy hatalmas, puffos ujjú showgirl ruhát viselt, és még a fátylat helyettesítő fejdíszről is karácsonyi girlandot idéző dekoráció lógott. Ez a ruha nem azért vonult be a köztudatba, mert olyan elképesztően ízléses volna - inkább afféle kultúrtörténeti mérföldkő volt. A különleges darabot itt nézheted meg.

Forrás: AFP

Carrie Bradshaw

A kollekciót egy képzeletbeli esküvővel zárjuk - nemcsak azért, mert egy valódi színésznő helyett egy sorozatkarakter készülődött a nagy napra, hanem azért is, mert a menyegző végül sosem valósult meg, még a filmen sem. Sarah Jessica Parker a Szex és New York filmváltozatának első részében állt volna oltár elé ebben a lélegzetelállítóan gyönyörű Vivienne Westwood ruhában, ám miután Mr. Big faképnél hagyta az oltár előtt, az összeállítás visszakerült a dobozba, és Carrie végül egy szimpla kis vintage kosztümben mondta ki a boldogító igent.

Forrás: AFP