Szokatlan környezetvédő ötlettel találkozhattunk néhány hete, amely szerint az eldobható pelusok ideje, ahogy harminc éve a textilpelenkáké is, lejárt. Ideje visszatérni a természetes megoldáshoz, az alul semmihez. A kérdés, hogy a módszer megvalósítható vagy csak egy újabb szép elmélet, amit egy anyának sincs ideje vagy módja megvalósítani?

Kommunikáció a "kakiról"

A módszernek hivatalos neve is van: "elősegített szobatisztaságra szoktatás"-ként fordítható az angol megnevezése (EC: Eliminitacion Communication - kommunikáció az ürítésről). A dolog akkor működik, ha a kommunikáció anya és gyermeke között erős és folyamatos. Akik hisznek benne, valamint gyakorolják, azt állítják, a babák kommunikációs jelzései sokkal kifejezőbbek, mint azt hisszük, ahogy az éhségét például jelezni tudja sírással, ürítési szándékáról is érthetően üzen. Csak észre kell vennie azt az anyának.

Forrás: Thinkstock

Babára fókuszált figyelem

Az édesanya figyelme ugyanolyan kulcsfontosságú elem a módszer alkalmazásánál, mint a baba jelbeszéde. Valójában egy kicsit többről is szól a dolog, mint az erős, folyamatos, babára való fókuszálásról. Az anyukának a baba jeleinek értelmezése mellett (vagy előtt) olyan szinten kell ráhangolódnia kicsinyére, hogy a jelzés szinte már csak plusz információ. A szoktatást az első hónapokban kell elkezdeni, tulajdonképpen akkor, amikor az anyuka már kiismeri, "érzi gyermekét", amikor a korai időszak "pánik-napjai" már elmúltak. Amikor az anyuka már eléggé magabiztos, mint édesanya.

Hogyan történik a szoktatás?

Az édesanya az érzései, megfigyelései alapján naponta többször (megfelelő ritmusban) felajánlja a picinek az ürítés lehetőségét. Fontos elem mindenben az anya viselkedése, aki a babát stabilan tartja az ölében, és ürítés közben hangokkal (pisihang: sssss), esetleg finom fújással a baba fejére, elősegíti, hogy a baba agyában a helyszín, a testtartás, a hang (vagy fújás) és az ürítés összekapcsolódjon, rögzüljön.

Környezetvédő "babapopsik"

A módszer hatékonyságától függetlenül tény, hogy az ötlet sok szülőnek tetszik. Annál is inkább, mert sokan úgy vélik, a módszer nem is annyira új, hiszen évezredekig egyáltalán nem került pelenka a kicsik popsijára. Így, ha az anya nem akart sokat mosni vagy mosdatni - mert pelenkát ugyan nem, de a baba "fekvőhelyén" lévő rongyokat azért cserélni, mosni kellett -, gyorsan "megtanította" a picit a megfelelő helyen és időben történő ürítésre. 
A peluson megtakarítható összeg, valamint az időrabló mosás kiiktatása mellett leginkább környezetvédelmi szempontok miatt tartják sokan követendő példának a módszert, amelynek annak ellenére akad sok követője, hogy eleinte rendkívül kényelmetlen, folyamatos figyelmet igényel, és nem feltétlenül hatékony. Hiszen akár egy enyhe hurutos megbetegedés is könnyedén kibillentheti a babát a megszokott ritmusból. 

Forrás: Thinkstock

Vanda, 41 éves, óvónő: Mi a baj egy kis babapisivel?

"Három kislányom van, a legkisebb most 3 éves. Az első két babánál a kényelmes megoldást preferáltam. Jóval fiatalabb is voltam, szerintem kicsit türelmetlenebb is, mint most. Eszem ágában se volt lemondani a kényelmes megoldásról, az eldobható pelusról. Persze nem állítom, hogy kevesebb figyelmet szántam volna a nagyobbik lányaimnak, csak éppen a figyelem nem feltétlenül erre összpontosult.

Vikinél, a legkisebbnél azonban úgy döntöttem, hogy nem termelünk több szemetet. Akkor még nem is hallottam erről a módszerről, csak próbáltam a megérzéseim alapján elősegíteni a pelus nélküli ürítést. Tehettem. Napközben csak ketten voltunk otthon, padlófűtés van az egész házban. Amikor mégis elszámítottam magam, könnyedén feltakarítottam a kis koszt.

Szóval azt nem állítom, hogy mindig hatékony a módszer, és nem is lehet mindig alkalmazni. Utazásnál meg vendégségben például pelusban vittük Vikit, mert volt néhány kellemetlen pillanatunk. Egyszer például a buszsofőrt kértem meg (egyik városból mentem át a másikba, olyan 15 km), hogy álljon meg, mert pisilnie kell a babának. Bár megállt, szó szerint kiröhögött, hogy az akkor nyolchónapos babát miért akarom az út szélén pisiltetni. Mások meg finnyáskodtak, amikor egy családos kerti partin félrevonultunk a picivel üríteni az udvar egy eldugottabb szegletébe. Mi a baj egy kis babapisivel?"

Bianka, 34 éves, kereskedő: Ha nem veszem észre, a baba a saját pisijében fekszik fél órán át?

"Nem hiszem, hogy ezt mindenki könnyedén meg tudja valósítani. Akinek nem optimálisak a körülményei, az mit csinál? Mi például télen nem fűtjük az egész házat. Ahol bekapcsoljuk a fűtést, ott is csak óvatosan megy a gáz. Mi így spórolunk. Hogy vegyem le a négyhónapos kicsiről az alsóruhát egy 18-20 fokos szobában? Vagy ha bepisil mégis, és nem azonnal veszem észre, akkor a saját pisijében fekszik, mondjuk fél órán át? Van egy nagyobb, hároméves fiam is, rá is figyelnem kell. Mi van, ha akkor jelez a baba, ha éppen a másiknak mesét olvasok, összebújunk, vagy vacsorát készítek?"

Forrás: Thinkstock

Andrea, 45 éves, dísznövénykertész: Nem értem ezt a nagy felhajtást

"Nekem nem szokatlan a dolog, nem is értem ezt a nagy felhajtást. Ahogy emlékszem, a nagymamám ezerszer elmesélte, milyen gyorsan szobatiszta lettem én is meg a tesóm is. Nem környezetvédelmi okok miatt, hanem spórolásból. Nem nagyon volt pénzük pelusra, mosószerre. Akkoriban még nem volt szokatlan, hogy a születés utáni első nyáron már pelus nélkül maradt a baba. Ha ügyes volt az anyuka (vagy a nagymama), az őszi hideg beállta után se kellett visszaadni a pelenkát. Addigra ugyanis megszokta a kicsi, hogy jelezni kell. Ha meg becsúszott, becsúszott a dolog. Senki nem csinált belőle nagy ügyet."

Bepelenkázva járnak iskolába a brit gyerekekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130509-pelenkazva-jarnak-a-gyerekek-iskolaba-nagybritanniaban.html Jáksó László: "Nagyon sokat pelenkáztam"http://www.life.hu/legykepben/20120618-jakso-laszlo-lehanyta-fiat-kiskoraban-de-szeretne-meg-gyereket-.html Pisilő asztal és részeg szekrények - elképesztő dizájnbútorokhttp://www.life.hu/life/galeria/20130109-pisilo-asztal-es-reszeg-szekrenyek-elkepeszto-dizajnbutorok-judson-beaumont.html Még mindig bepisil a gyerek? - Lelki okok a vizelettartási problémák közötthttp://www.life.hu/anyaskodj/20111108-meg-mindig-bepisil-a-gyerek-lelki-okok-a-vizelettartasi.html Így kezeld a kaki-pisi vicceket! - Nem kell feltétlenül büntetnihttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110513-igy-kezeld-a-kakipisi-vicceket-nem-kell-feltetlenul-buntetni.html