vegetáriánus étrend diéta vegetáriánus zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vegetáriánusoknál 12 százalékkal alacsonyabb a halálozási kockázat - derül ki egy friss kaliforniai kutatásból, amelyet a Hetednapi Adventista Egyház 73 300 tagjának bevonásával készítettek. A húst nem evőknél a rákot kivéve valamennyi betegség ritkábban jelent meg halálokként.

"Bizonyos vegetáriánus diéták az olyan potenciális haláloki tényezők kialakulásának visszaszorulásához társíthatóak, mint a szív- és veseproblémák vagy a cukorbetegség" - mondta a kutatást vezető dr. Michael Orlich, a Loma Linda Egyetem megelőző orvostani szakértője. "Az összefüggés kulcsának részei lehetnek a húsmentes étrend megszorításai, de akár a növényi eredetű táplálékok magasabb aránya is" - tette hozzá. Az eredmények a JAMA Internal Medicine című szakfolyóirat internetes változatában jelentek meg.

 www.govinda.hu
www.govinda.hu

A tanulmány elkészítéséhez étrendre vonatkozó kérdőíveket töltettek ki a résztvevőkkel, akiket öt csoportba soroltak: nem vegetáriánus, félvegetáriánus (hetente maximum egyszeri hús- vagy halfogyasztással), peszkovegetáriánus (tengeri eredetű táplálékot fogyaszt, más húsfélét nem), lakto-ovo vegetáriánus (tejterméket és tojást fogyaszt), illetve vegán kategóriába - utóbbiak minden állati eredetű terméket elutasítanak.

Az ötéves követési periódusban 2570-en haltak meg, ám a vegetáriánusok között 12 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány, mint a húsevők körében. A különbség élénkebben jelen volt a férfiaknál, mint a nőknél. Ezen kívül a vegetáriánusok magasabb átlagéletkorúak és iskolázottabbak voltak, többet mozogtak, valamint kevesebb alkoholt fogyasztottak, és köztük kevesebben dohányoztak. A kutatók hangsúlyozták, hogy nem a vegetáriánus diétákat akarták egymással összehasonlítani, ezért nem is emelték ki, melyik bizonyult közülük a legegészségesebbnek. Csupán a húsevő étrenddel hasonlították össze valamennyiüket együttvéve. "A jövőben pontosan meg akarjuk vizsgálni, hogy milyen táplálékok fogyasztása és elkerülése párosul a halálozási arány csökkenésével" - tette hozzá dr. Orlich.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.