A vegetáriánusoknál 12 százalékkal alacsonyabb a halálozási kockázat - derül ki egy friss kaliforniai kutatásból, amelyet a Hetednapi Adventista Egyház 73 300 tagjának bevonásával készítettek. A húst nem evőknél a rákot kivéve valamennyi betegség ritkábban jelent meg halálokként.

"Bizonyos vegetáriánus diéták az olyan potenciális haláloki tényezők kialakulásának visszaszorulásához társíthatóak, mint a szív- és veseproblémák vagy a cukorbetegség" - mondta a kutatást vezető dr. Michael Orlich, a Loma Linda Egyetem megelőző orvostani szakértője. "Az összefüggés kulcsának részei lehetnek a húsmentes étrend megszorításai, de akár a növényi eredetű táplálékok magasabb aránya is" - tette hozzá. Az eredmények a JAMA Internal Medicine című szakfolyóirat internetes változatában jelentek meg.

 www.govinda.hu

A tanulmány elkészítéséhez étrendre vonatkozó kérdőíveket töltettek ki a résztvevőkkel, akiket öt csoportba soroltak: nem vegetáriánus, félvegetáriánus (hetente maximum egyszeri hús- vagy halfogyasztással), peszkovegetáriánus (tengeri eredetű táplálékot fogyaszt, más húsfélét nem), lakto-ovo vegetáriánus (tejterméket és tojást fogyaszt), illetve vegán kategóriába - utóbbiak minden állati eredetű terméket elutasítanak.

Az ötéves követési periódusban 2570-en haltak meg, ám a vegetáriánusok között 12 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány, mint a húsevők körében. A különbség élénkebben jelen volt a férfiaknál, mint a nőknél. Ezen kívül a vegetáriánusok magasabb átlagéletkorúak és iskolázottabbak voltak, többet mozogtak, valamint kevesebb alkoholt fogyasztottak, és köztük kevesebben dohányoztak. A kutatók hangsúlyozták, hogy nem a vegetáriánus diétákat akarták egymással összehasonlítani, ezért nem is emelték ki, melyik bizonyult közülük a legegészségesebbnek. Csupán a húsevő étrenddel hasonlították össze valamennyiüket együttvéve. "A jövőben pontosan meg akarjuk vizsgálni, hogy milyen táplálékok fogyasztása és elkerülése párosul a halálozási arány csökkenésével" - tette hozzá dr. Orlich.

Ahol a lányok mellét forró kővel vasalják (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130521-kamerunban-gyakori-a-barbar-modszerek-alkalmazasa-a-nem-kivant-terhesseg.html Hogyan készüljünk a vízparti nyaralásra?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130606-hogyan-keszuljunk-a-vizparti-nyaralasra.html Nem mese! Így elkerülhető a szúnyogcsípéshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130517-homeopatias-modszerek-a-szunyogcsipes-megelozesere.html Fura betegsége miatt utálják Brad Pittethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130528-arcvaksagban-szenved-brad-pitt-hollywoodi-szinesz.html Rekordgyorsaságú arcátültetést végeztekhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130604-lifenight-a-vilag-leggyorsabb-arcatulteteset-vegeztek-el-lengyelorszagban.html