Hasizmozz az álomhasért - Íme 5 remek gyakorlat

hasizom gyakorlat mozgás edzés kockahas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mikor máskor villanna ki a kockahas, ha nem a forró nyári napokban? Ha genetikailag nem nyerted meg a lottóötöst, akkor bizony nem árt megszeretni a hasizomgyakorlatokat. Azt azonban ne feledd, hogy a lapos hasért nemcsak edzeni kell, de a táplálkozásra is érdemes odafigyelni. Nagy Amarilla, az Ez zsír! aerobikoktatója legutóbb szuper faizomgyakorlatokat mutatott be, most pedig következzen a hasizom!

A bemelegítés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Hangolódj rá az edzésre egyszerű tornagyakorlatokkal, csípőkörzésekkel, gerincgördülésekkel, -csavarásokkal. A bemelegítésre mindenképp szánj 4-5 percet, így lecsökken a sérülés veszélye.

1. Egyszerű hasprés

A hasprést mindenki ismeri, aki rendszeresen sportol, azt azonban nagyon kevesen tudják, hogyan kell helyesen végezni. Felejtsd el a tornaóra felüléseit - ezek ugyanis tönkreteszik a derekat. Helyezkedj el hanyattfekvésben, húzd a lábakat telitalpra csípőszélességű terpeszbe. Tedd a kezeket tarkóra, az álladat pedig ne szorítsd a mellkasodhoz. Képzeld el azt, hogy az állad és a mellkas között egy teniszlabda van, így a tekintetedet irányítsd felfelé. Húzd be a hasadat, emeld meg a felsőtested annyira, hogy a képzeletbeli melltartópántod ne érjen a talajhoz. Majd lassan engedd vissza magad a szőnyegre. Ha ezt könnyűnek találod, akkor csak félútig engedd vissza magad. Mindig a feljövetelnél fújd ki a levegőt, és a lejövetelnél vegyél egy mély lélegzetet. Lassan végezd a gyakorlatot, hogy a mélyizmaid dolgozzanak.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mire jó?

A gyakorlat a hasizom felső részét dolgoztatja meg. Végezz el legalább 80-100 lassú hasprést a lapos, kockás hasért.

2. Ferdehasizom-gyakorlat

Nemcsak az egyenes hasizmoknak kell rendben lenniük, hiszen oldalt is ott vannak még a kritikus pontok. Ha megy a hasprés, akkor dolgoztasd meg a ferdehasizmokat a következő gyakorlattal. A kiindulóhelyzet ugyanaz, a "teniszlabda" még mindig ott van az áll és a mellkas között. Amikor felemelkedtél, forgasd el balra a jobb könyököt, tartsd ki egy kicsit, engedd vissza, majd le a felsőtestet. A gyakorlatot elvégezheted úgy, hogy jobb oldalra megcsinálsz 35-40 emelést, majd jöhet a másik oldal. De az is tökéletes, ha felváltva végzed az emeléseket.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tipp:

A karcsú derék nem csak derékgyakorlattal érhető el. Ha van kedved, szerezz be egy hulahoppkarikát, és használd napi 15 percet - hidd el, pár hónap alatt centiket karcsúsodik majd a derekad.

3. Hajrá, alhas!

Téged is idegesített már, amikor ülés közben felfedezted a has alján picit lógó, renyhült hasizmaidat? Különösen a szülés után jellemző ez a probléma, a rendszeres alhasi gyakorlatok végzésével azonban sokat javíthatsz a lógó pocak állapotán. Helyezkedj el hanyattfekvésben, a lábakat emeld el a talajtól, zárd össze őket, és tartsd meg derékszögben. Ha tudod, emeld meg a felsőtestedet is, a tenyereket pedig tedd a feneked alá. A tekintet enyhén felfelé nézzen, és nyújtsd ki lassan, a talajjal párhuzamosan a jobb lábadat, miközben a bal marad derékszögben. Végezd váltott lábakkal ezt a mozgást, de arra figyelj, hogy a behajlított láb mindig zárjon be a talajjal derékszöget. Lábanként végezd el legalább harmincszor a gyakorlatot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tipp:

Ha nehezítenéd a gyakorlatot, próbáld meg mindkét lábadat kinyújtani a talaj fölé. Ha viszont nehéz a gyakorlat még váltott lábbal is, akkor csak egy kicsit engedd le a nyújtott lábakat.

4. Alhas - ha elég edzett vagy

Ha úgy érzed, jó állapotban vannak a hasizmaid, megpróbálkozhatsz egy nehezebb gyakorlattal. Helyezkedj el hanyattfekvésbe, emeld meg a nyújtott lábakat derékszögig, a tenyereddel támaszkodj magad mellett a talajon. Lassan, koncentrálva arra, hogy a hasizmok dolgoznak, emeld meg a páros lábakat mindössze pár centit, majd lassan tedd vissza. Ha a lábakat nem tudod együtt tartani, tegyél a két lábad közé egy labdát, és végezd úgy az emeléseket.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tipp:

30 emelés remekül kiegészíti az edzésedet. Ha nehezen megy, kezdd kevéssel, és minden nap növeld az adagot egy kicsit.

5. Jógagyakorlat a jó emésztésért

Ha van kedved, próbálj ki egy nagyszerű jógapózt hasizomgyakorlat gyanánt. Nagyon fontos, hogy figyelj oda a helyes tartásra - így ezt a gyakorlatot csakis haladóknak javasoljuk. Ülőhelyzetben húzd fel a lábakat, a karokat támaszd meg magad mögött. Emeld meg a lábakat derékszögbe, majd lassan engedd el a talajt, és emeld a karokat párhuzamosan a talajjal. Ha megy, nyújtsd ki a lábakat. Figyelj arra, hogy a gerinced végig egyenes legyen, a hasadat pedig húzd be, amennyire csak tudod. Tartsd ki a pozíciót néhány másodpercig - ha megy, akár egy percig is -, majd lassan engedd le a tested a talajra. Végezd el a gyakorlatot párszor egymás után.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tipp:

A helyesen elvégzett gyakorlat jótékony hatással van az egész testedre: élettel tölti meg a gerincet, javítja az emésztést, regenerálja az alhasi szerveket. Stresszoldó hatása is van a gyakorlatnak, rendszeres végzésével pedig csökkentheted a menstruációs görcsöket.
Ha úgy érzed, eleget tettél már a kockahasért, akkor nyújts egy picit. Feküdj hanyatt, nyújtsd ki a karokat és a lábakat a talajon, és finoman nyújtózkodj ellentétes karral és lábbal.


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Tartsd fitten magad a nyári édenkertből!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130611-finom-es-egeszseges-gyumolcsok-es-zoldsegek-juniusban-eper-cseresznye-meggy.htmlBetegsége miatt örökre molett lesz a színésznőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130613-cseke-katinka-szineszno-pajzsmirigybetegsege-miatt-nem-tud-lefogyni.htmlEgy reklám kedvéért hizlaltak fel egy kislánythttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130611-egy-reklam-kedveert-hizlaltak-fel-egy-kislanyt.htmlIlyen férfitestről álmodik a nőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130611-lifenight-jesse-metcalfe-a-szuletett-felesegek-es-a-dallas-szinesze.htmlSikertörténet: Így fogyott csinosra Évihttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20130611-sikertortenet-a-fogyokura-es-az-edzes-segitsegevel-tobb-mint-20.htmlFűzőben alszik, hogy vékonyabb legyen a derekahttp://www.life.hu/ez-zsir/20130611-lifenight-harom-eve-fuzoben-alszik-a-nemet-lany-hogy-vekony.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.