Fenséges krémes a tó partján - a kozmopolita Bled

PR cikk utazás szórakozás Nyár program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss hegyi levegő, bámulatos tájak, gyönyörű falvak: mindezek csak töredékei az alpesi üdülőhely vonzerejének. Ha szívesen eltöltenél pároddal egy eseménydús nyári hétvégét, de ezúttal hűvösebb úti célt választanál a romantikázáshoz, Bled és környéke tökéletes választás.

Élmények a napsütötte Alpokban

Szlovénia minden évszakban közkedvelt turistacélpont, és a nyári időszakban elsősorban kiváló szabadtéri lehetőségei miatt vonzó. A változatos növény-és állatvilág, a hatalmas erdőségek és a kedvező éghajlat miatt a Budapesttől mindössze 500 kilométerre fekvő Júliai-Alpok kihívás minden hegymászónak, remek program minden utazónak. A hegyvidéki utakon fantasztikus túrákat tehetsz, gyönyörködhetsz a látványos vízesésekben és a mély szakadékokban, felfedezheted az ősi kastélyokat, és magadba szívhatod a kristálytiszta levegőt. A környék legszebb részeit kerékpárral is bejárhatod, valamint olyan izgalmas outdoor sportoknak is hódolhatsz, mint pl. a barlangászat, a raftingozás és a kajakozás.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Egy 2,5 órás raftingtúra a Sava Bohinjka/Sava Dolinka folyón kb. 23-30 euró, egy 3 órás kanyonozás kb. 45 euróba kerül, ha pedig szívesen kipróbálnád a siklóernyőzést, kb. 70 eurót kell fizetned.

A Life.hu extra tippje: Fedezd fel Szlovéniát 4 nap alatt - Maribortól Ptuj városáig.


A hegyek ölelésében


Az 504 méter magasan fekvő fürdőváros, Bled az Osztrák-Magyar Monarchia idején az európai arisztokrácia egyik fő találkozóhelye volt, és ma is Szlovénia legnépszerűbb turisztikai célpontja, ahol te is megtalálhatod a hangulatodhoz leginkább illő szabadidős elfoglaltságot. Kevés európai tó olyan lélegzetelállító, mint a Júliai-Alpok hegycsúcsai között nyugvó Bledi-tó, melynek kristálytiszta vizében üdítő élmény megmártózni. A csodás természeti képződményen lévő szigetre csak hagyományos "pletna"-val (fából készült csónakkal) juthatsz el. A szigeten ne hagyd ki a programod közül a 15. században épült Mária mennybemenetele templomot, ahol a helyiek sok esküvőt tartanak, és a legenda szerint a jegyespár akkor számíthat boldog és hosszú házasságra, ha a vőlegény felviszi menyasszonyát a zarándoktemplomhoz vezető 99 lépcsőn. A Bledi-tó körüli hosszú ösvényen romantikus sétákat tehetsz a kedveseddel, és felkapaszkodhatsz a kilátókhoz, ahonnan fantasztikus panoráma tárul eléd a távoli Karavankákra.

A Life.hu tippje: A tó feletti meredek sziklaperemen áll a festői Bled kastélyvár, mely egykor a királyi családok nyári rezidenciája volt. A gótikus kápolna melletti bemutatótermekben megismerheted Bled évszázados történelmét, a várudvaron pedig egész nyáron színes kulturális események zajlanak. Nyitva tartás: júliustól októberig 8.00-21.00, a belépőjegy ára 8 euró.
Bővebb infó: http://www.blejski-grad.si/en/


A varázslatos Bohinjska Bela és Kupljenik közel van Bledhez, mégis távol ahhoz, hogy megtaláld a tökéletes nyugalmat. Az idilli falvak remek kiindulópontok a rövidebb-hosszabb kirándulásokhoz, innen nem messze található a gyönyörű cseppkőiről híres "Babji zob" barlang, és ha kedved kaptál a hegymászáshoz, ne hagyd ki az Iglica alatti sziklákat vagy az 1256 méter magas Galetovec-dombot se, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul eléd a Sava Bohinjka-folyóra. A Bled közvetlen közelében lévő Triglav Nemzeti Park az ország egyetlen nemzeti parkja, ahol különböző túraútvonalak és ösvények mentén gazdag kulturális és természeti látnivalókat fedezhetsz fel. A térségben számos lehetőség van arra, hogy közelebbről is megismerkedhess a hagyományos szlovén gasztronómiával. Feltétlenül kóstold meg a híres helyi krémest (kremšnita), amit állítólag egy magyar szakács talált fel az 1950-es években, és ne utasítsd vissza azt sem, ha a barátságos vendéglátók megkínálnak egy pohár házi készítésű aludttejjel.

És még:
- Budapestről nincs közvetlen repülőjárat Ljubljanába, az Eurolines indít buszokat Budapest Népligetből (2013. július 4-től) (http://www.volanbusz.hu/)
- Az Istria nemzetközi gyorsvonattal (http://elvira.hu/) szintén eljuthatsz Ljubljanába, és innen autóval vagy busszal kb. egy óra alatt a festői szépségű Bledbe.
- Szállásokat itt foglalhatsz: http://www.slovenia.info/, http://www.bled.si/hu/, http://www.booking.com/city/si/bled.en.html


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.