iskolatáska iskola iskolakezdés gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan becsöngetnek, így ideje elkezdeni a felkészülést: ha a tavalyi iskolatáska már kicsi, vagy nagyon elhasználódott, máris kereshetitek a legmegfelelőbb darabot. Arról nem is beszélve, ha éppen az első osztályt kezdi meg a kis hatéves, és most kell kiválasztania élete első iskolatáskáját.

A féloldalas táskát felejtsd el

Miközben a gyerkőc nagy valószínűséggel a legmenőbb iskolatáskát szeretné kikönyörögni magának, szülőként sokkal fontosabb szempontokat is mérlegelnünk kell. A fő szempont az, hogy az adott táska a lehető legkevésbé terhelje a kicsik gerincét. Ennek szellemében az állítható, széles, párnázott vállpántok, a nem túl nagy, sem túl kicsi méret éppúgy fontos, mint a táska merevítése vagy a párnázott hátrész. A manapság divatos húzós vagy féloldalt hordható táskákat a szakemberek sem ajánlják, hiszen használatuk közben kicsavarodik a gyerekek gerince, vagy az egyoldalú terheléstől gerincferdülésük alakul ki. Fontos szempont lehet még a fényvisszaverő felületek megléte, az erős, strapabíró anyag, a dupla, merevített alj és a könnyű pakolhatóság. Ha megteheted, válassz anatómiai kialakítású táskát, mert ezek bizonyítottan kímélik a gerincet, a derékon összecsatolható szíjak pedig a terhelés eloszlásában segítenek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így tedd könnyebbé!

Annak ellenére, hogy több tanulmány is felhívta már rá a figyelmet, még mindig vannak iskolák, ahol nem törődnek azzal, milyen nagy súlyt cipelnek a gyerekek. A szabály szerint maximum a súlyuk tíz százaléka lehetne a vállukon, de nem ritka az az első vagy másodikos gyerkek, aki 6-8 kilós táskával indul el az iskolába minden nap. Ha ez a teher ráadásul nem megfelelően oszlik el egy rosszul megválasztott táska miatt, akkor hosszú távon akár a kicsi porckorongjai is összenyomódhatnak, vagy ga erince is elferdülhet. Szülőként azt ugyan nem mondhatod meg, hogy a tanár figyeljen oda a gyerekek táskájának súlyára - bár több szülővel összefogva akár beszélhettek is a problémáról a szülői értekezleten -, de néhány trükkel megkönnyítheted a nagy terhet. Először is nem szégyen a gyerek helyett vinni a táskát az iskoláig vagy hazafelé, másrészt meg lehet kérdezni az iskolában, hogy mely könyveket, atlaszokat lehet az ottani szekrényben, padban tárolni. A rendszeresen végzett játékos gerinctorna is segíthet, hiszen megerősíti a kicsi hátát, hasát, így jobban viseli majd a terhelést.

Így állítsd be helyesen!

Nem elég megvásárolni a legjobb táskát, de megfelelően megpakolva be is kell állítani a szíjait. A jól beállított iskolatáska teteje a gyerkőc válláig, alja a csípőcsontig ér. A táska ne legyen sokkal szélesebb, mint a gyerek válla!


1. Herlitz, 2. Ars Una Studio 3. Budmil, 4. Hama, 5. Topgal

Olyat válassz, ami jövőre se lesz ciki

Iskolatáskát mindenképpen a gyerekkel együtt érdemes vásárolni, hiszen tűnhet bármilyen megfelelőnek a képeken, ha a gyerkőc hátára valamiért nem passzol, vagy élőben nem is tetszik neki. Abban az esetben, ha a netes áruházban egy olyan táskát tudsz olcsóbban beszerezni, amit előtte élőben máshol fel tudtatok próbálni, már érdemes így spórolni, de ekkor is csak megbízható helyről vásároljatok. Persze, minden évben van egy-két mesefigura, melyért minden gyerek lelkesedik, a hosszú távú táskavásárlás esetén vegyétek figyelembe, hogy jövőre ugyanaz a figura már "vérciki" lehet elavultsága miatt. Ha a kicsi is beleegyezik, válasszatok olyan mintát, ami minden évben megállja a helyét, de ha rá lehet beszélni, akkor a legolcsóbb megoldás az, ha a mesefigura hozta plusz költséget eleve megspóroljátok vásárláskor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.