A természetes, környezetbarát kozmetikumok csábítóan hangzanak. De ezek a jelzők mit is takarnak? Mely összetevők biztonságosak? Hol lehet őket beszerezni? És egyáltalán, mi számít természetesnek?


Amanda Seyfried, Christy Turlington és Olivia Wilde színésznők a "zöld szépség" hívei - vagyis ők mindannyian igyekeznek természetes összetevőkből készült kozmetikumokat használni. Katey Denno szépségszakértő nemrég összefoglalta a Huffington Post számára, honnan ered a "zöld" szépség, amelynek követői között még rengeteg világsztár megtalálható. A szakértő elárulta, miért árthatnak nekünk a különböző piperecikkek. Ennek egyik oka például az, hogy a kozmetikai ipar vegyi anyagai egyre kisebb részecskékből állnak, így könnyebben szívódnak be, áthatolva a bőr védelmi rendszerén. A "gyógynövényes", az "organikus" és a "természetes" jelzőkre vonatkozóan például nincs törvényi szabályozás. Ügyelni kell arra is, hogy nem minden természetes fényvédő egyforma. A cink-oxid és a titánium-dioxid jobban véd az UV-sugárzás ellen, de több maradványt hagy a bőrön. A dezodorokkal sem árt vigyázni: mivel a hónalj szőrtelenítésekor a bőr érzékennyé válik, érdemes megfontolni a természetes izzadásgátlók használatát. Arra pedig különös gondot kell fordítani, hogy a biztonságosan használható kozmetikumokon kell, hogy szerepeljen lejárati dátum. 


Thinkstock

Mit kell tudni a természetes kozmetikumokról?

Ezek a szerek éppen olyan hatékonyak - sőt, akár jobbak is lehetnek -, mint a legnépszerűbb világmárkák termékei. Egyetlen hátrányuk, hogy az organikus élelmiszerekhez hasonlóan általában drágábbak. Használatuk esetén különösen figyelni kell az egyéni igényeket. Rozácea esetén például nem ajánlott erős illóolajok vagy más aktív összetevők használata, míg az aknén a vízzel hígított teafaolajba mártott fülpiszkáló segít. Nem muszáj minden termékből organikusat vásárolni, de a leggyakrabban használtakból érdemes. Ha pedig elhatározzuk, hogy természetes kozmetikumokra váltunk, nem kell  rögtön fejest ugrani a természetes összetevők világába. A fokozatos változtatás, illetve a hatás folyamatos figyelése jobb eredményre vezet.

Miért jobb a testvaj, mint a testápoló?http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130723-a-testvaj-elonyei-a-testapoloval-szemben.html Az igazi férfi lába szőrös, hónalja csupaszhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130619-csajvelemeny-milyen-ferfi-testreszeket-szeretnek-a-nok-szorosen-es-csupaszon.html Szőrtelenítés extrém helyekenhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130619-szortelenites-extrem-helyeken-a-legjobb-modszerek.html Ételek és italok, amitől szép, aranybarna bőröd leszhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130604-szepen-lebarnult-bor-vitaminok-es-a-legjobb-napozoszerek-segitsegevel.html Gyönyörű nők, akik nem szégyellik, ha szőrösekhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130418-sztarok-a-tulzott-szortelenites-ellen-modellek-es-szinesznok-akik-nem.html Helló, szeplős! A világ legszexibb bőrhibájahttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130411-a-legszebb-szeplos-modellek-ne-szegyelld-a-szeploket-inkabb.html