Nagy Amarilla zsírégetés futás mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még jó pár hétig tart az ősz, így lesz bőven időd arra, hogy szabadtéri edzéssel tervezz. Ennek ugyanis számtalan előnye van: amellett, hogy egy filléredbe sem kerül, kint vagy a friss levegőn, edződik a tüdő és az érrendszer, és nem kevés kalóriát is elégetsz. Mindegy, hogy futni, biciklizni, sétálni van-e kedved, a bemelegítés és a nyújtás elengedhetetlen az edzés előtt. Új sorozatunkban Nagy Amarilla, a Life.hu aerobikedzője segítségével mutatjuk be, mit is érdemes csinálni a szabadban. Kezdjük a bemelegítéssel!


1. Nyújtózkodj!

Keress egy vastag ágakkal rendelkező fát. Kapaszkodj egy ágba jó erősen, és engedd el a lábaddal a talajt. Figyelj arra, hogy a törzs egy síkban legyen, és egyenes legyen a test. A gyakorlat nagyon jót tesz a gerincednek, távolítja a csigolyákat, és megnyújtja a kar és a váll izmait. Maradj így néhány másodpercig, és akár megismételheted többször is a gyakorlatot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

2. Csavard a törzsed!

Kulcsold át a két kezedet a fa vastag ága körül, emeld meg a hajlított lábakat (a térdeket össze is kulcsolhatod), és finoman kezdd el csavarni a törzsedet - forogj jobbra, balra. Ügyelj arra, hogy a medence és a törzs egy síkban legyen. A gyakorlat távolítja a csigolyákat, és nyújtja a hát izmait. Végezz el néhány csavarást!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

3. Emeld a lábakat!

Hangolódj a futásra lábemelésekkel! Emeld meg mellső középtartásba a jobb karodat, és a csípő vonaláig a behajlított bal lábadat, majd apró szökellésekkel cseréld meg a kart és a lábat. 1-2 percig nyugodtan ismételd a gyakorlatot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Ezért mérd a pulzusod edzés közben!


4. Szökkenés törzscsavarással

Helyezkedj el oldalsó középtartásban, zárt térdekkel. Ugráskor a karokat hajlítsd, és csavard a jobb oldalra, miközben a behajlított lábakat balra csavarod, majd ismételd meg ellentétes oldalra is. A gyakorlat megmozgatja a derék, csípő, térd és boka ízületeit.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

5. Végezz törzskörzést!

Helyezkedj el vállszélességűnél nagyobb terpeszállásban, a karok legyenek a csípőn. Húzd be a hasadat, majd végezz el néhány törzskörzést. Fontos, hogy amikor felegyenesedsz, ne dőlj hátra, hogy ne a csigolyákat terheld. Ügyelj arra is, hogy a medence ne mozduljon el.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

6. Nyújtás a bemelegítés végén

A bemelegítéskor is elengedhetetlen egy rövid nyújtóblokk. Ha nem futáshoz készülsz, akkor is nyújtsd át a láb izmait. Kezdésnek emeld meg mellmagasságba a jobb térdedet, kulcsold át a kezeddel, és végezz bokakörzéseket. A gyakorlat nemcsak a bokaízületet melegíti be, de nyújtja a farizmokat is. Tartsd ki fél percig a pózt, majd cserélj lábat. Ha nem tudod megtartani az egyensúlyodat, támaszkodj nyugodtan egy fához.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Nyújtsd meg a comb izmait is! Keress egy fatörzset, a jobb karoddal támaszkodj neki, a bal kézzel fogd meg a bal lábfejedet, húzd a popsidhoz a sarkadat, a két térd pedig maradjon együtt. Néhány másodperc után cserélj lábat! Ez a gyakorlat a csípőhorpaszizmot is nyújtja. Ez azért lényeges, mert ennek az izomnak a zsugorodása a későbbiekben derékfájdalmat is kiválthat.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Végül nyújtsd meg a vádlit is. Támaszkodj egy fának, nyújtsd hátra magad mögé az egyik lábadat, és próbáld leszorítani a talajhoz a sarkadat. Ezt is ismételd meg a másik oldalra, majd kezdődhet is az edzés!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Kövesd Nagy Amarillát a Facebookon! Ha kérdésed van mozgásról, táplálkozásról, fogyókúrákról, kérdezz tőle a szakértői oldalán! Amarilla megmutatta már kedvenc gyakorlatait is, ezeket itt találod.
Tudtad? Amarilla az Ez Zsír oldalain minden héten elmondja a legérdekesebb témákkal kapcsolatos véleményét.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.