Kropkó Péter zsírégetés futás mozgás alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fogyni és alakot formálni sokféleképpen lehet, de ha a futást választod célod eléréséhez, akkor nem árt megfogadnod egy-két okos tanácsot. Olvasónk kérdésére Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője és szakértője adta meg a választ. 

Kedves Péter!

Régóta szeretnék lefogyni, ezért elkezdtem egészségesebben étkezni és futni is. Azt hallottam viszont, hogy nem minden nő fogy a futástól. Ez tényleg így van? Vagy köze van ahhoz is, hogy milyen testalkatú vagyok? Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Petra

Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter

A helyes életmód és a fogyás tekintetében két feltételnek kell megfelelni: étkezés (diéta) és mozgás. A kettő egymást erősíti. A futás mint állóképességi ciklikus mozgásforma zsírégető sport. A hatás az edzés hosszával arányos, ezért nem az intenzitást kell emelni, hanem a mozgás hosszát kell úgy megállapítani, hogy az hatékony legyen.

A mozgásszervek a mozgáshiány miatt - hiszen ezért rakódtak le a csípőnkre a pluszkilók - rossz állapotban is lehetnek, de a szervezet egy-két év alatt hozzászokik az új életmódhoz, a sportoláshoz. Ezért szükséges óvatosan emelni a terhelést, amit mindenkinek el kell fogadnia, aki életmódváltást tervez. Edzeni egyedül és csoportosan is lehet. Többnyire nem is a futás-kocogást, hanem először a gyaloglást javasoljuk a kezdő illetve túlsúlyos sportolni vágyóknak. Ha edzésenként növeled a mozgás időtartamát és a heti óraszámot, akkor az sokkal közelebb visz a vágyott cél, pl. a zsírcsökkenés eléréséhez, mintha feleslegesen az intenzívebb teljesítményre sarkallod a szervezeted.

Az alkatoddal együtt kell tudni élni, és meg kell szeretned azt, hogy megfelelő ütemben fogyhass, és hogy onnan veszítsd el a zsírt, ahonnan kell. A fogyás egyszerű matematika, és a kívánt területekről el fognak tűnni a pluszkilók, ha mindent megteszel a kitűzött cél érdekében. Azt javaslom, ha elsősorban az alakod fontos, akkor ne a mérlegre állj, hanem a fiókból vedd elő a centimétert és biztos, hogy sikerélményed lesz. Aki diétázik, az csak tömeget tud mérni a mérlegen, de ha sportol is mellette, az alakját is formálni tudja.

Mire figyelj még?

- Szeresd az új életmódot, amit választottál.
- Legyenek megfelelő ismereteid, mert ezek hiányában nehezen fogsz boldogulni.
- Fontos, hogy a mozgás örömöt jelentsen a számodra.
- Legyenek sikerélményeid.
- Ne feledd: az életmódváltás legalább egy évig is eltarthat, amihez komoly energiára és fegyelemre van szükség.



Profi zsírégetés futássalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130903-fogyokura-edzes-kaloria-kropko-peter-profi-zsiregetes-futassal.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.