Irány a tenger! 3 csodás üdülőhely Törökországban

Alanya Antalya utazás Side üdülőhely Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A török Riviéra vakító tengerparti homokja és türkizkék vize, a közeli városok ókori emlékei és a természeti szépségek méltán teszik ezt a vidéket rendkívül népszerűvé a turisták körében. Bár mostanában nem árt egy csipetnyi elővigyázatosság, ha Törökországba utazol, félni azért nem kell, a tapasztalatok szerint ugyanis a tengerparton ugyanolyan remek időtöltésben lehet részed, mint korábban. Megmutatjuk a három legkedveltebb várost.

Antalya, a Riviéra fővárosa

A közeli Taurus-hegység időnként akár 3000 méterig is nyúló csúcsai azonnal gondoskodnak a lélegzetelállító látványról, ahogy megérkezel a városba. A hófehér homokú, kristálytiszta tengerpart pedig akár még ilyenkor, októberben is remek helyszín a strandolásra és a vízi sportokra. Egy ókori pergamoni király állítólag azt parancsolta alattvalóinak, hogy új városa helyszínéül valóságos földi Paradicsomot keressenek - ez a hely lett a mai Antalya. Az óvárost a kikötő környékén találod, a sikátorokban bolyongva pedig valóságos időutazásban lehet részed. A 13. századi, vörös téglás Yivli minaret és az óriási Hadrianus-kapu különleges látványt nyújt, de csodás látnivaló a két legnagyobb mecset, a Kucuyu Murat Pasa- és a Tekeli Mechmet Pasa-mecset is. A bazárban pedig kedvedre alkudozhatsz a remek árukra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az Antalyától 40 kilométerre található Termessos ősi városának romjai hihetetlen látványt nyújtanak. Egy darabig busszal mehetsz, de a romokhoz már taxizni kell.

A Life.hu extra tippje: Feltöltődés a homokos tengerparton - Kervansaray Lara - 205.900 Ft/fő/7 éj


Side, a halászfaluból lett üdülőhely

Az Antalyától 70 kilométerre keletre található egykori apró halászfalu egy a tengerbe nyúló félszigeten fekszik. Az óváros tele van antik emlékekkel, ez pedig egyedülállóan hangulatossá teszi. Az ókori színház, amelynek romjait ma is megtekintheted, egyszerre 20 000 ember szórakoztatásáról gondoskodott. De a városfal is kitűnő állapotban van, az óvárosban sétálgatva pedig lépten-nyomon antik templomok és egyéb épületek, például fürdők romjaiba ütközöl. Mindehhez jön még a fantasztikusan finom homokú tengerpart és a még ősszel is meleg, lassan mélyülő tenger. A kisgyerekes családok épp ezért gyakran választják ezt az üdülőhelyet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Side-től hat kilométerre fekszik a csodás látványt nyújtó Manavgat-vízesés. Érdemes betervezni ide egy kirándulást!

A Life.hu extra tippje: Családi luxus - Grand Hotel Artside - Családi Szoba


Alanya, a kalózok székhelye

A török tengerpart keleti részének egyik legforgalmasabb üdülőhelye a római korban a kalózok kikötője volt, később pedig Kleopátra kedvence. Olyannyira szerette ezt a várost, hogy Antonius szerelme jeléül neki is ajándékozta - a tengerpart aranyos homokját a legendák szerint a Nílus árterületeiről szállították ide. Az öböl mellett ma a nyolcszögletű, középkori Vörös-torony uralja a látképet, amelyet 1226-ra építettek fel teljesen, és amely elsősorban a kikötő védelmére szolgált. A régi szeldzsuk erőd romos állapotban is impozáns látvány - képzeld csak el, milyen lehetett, amikor még mind a 150 tornya épségben volt! A környéken számos barlangot kereshetsz fel, legtöbbjüket hajóval, csónakkal. A Dimcay folyó völgyének éttermeit is érdemes kipróbálni, ugyanis ezek a vendéglátóhelyek a folyó közepére épültek. Kleopátra tengerpartjára érve pedig megérted, miért szerette ezt a vidéket az egyiptomi szépség: a kristálytiszta partvidék a Kék Zászlót is elnyerte.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A Sealanya delfinparkban akár a delfinekkel és fókákkal együtt is a vízbe merülhetsz. Hihetetlen élmény lesz!

A Life.hu extra tippje: Luxus és kényelem Alanya közelében - Suntopia Pegasos Resort - 143.900 Ft/fő/7 éj



Az utazási irodák tapasztalata szerint az utóbbi hónapok zavargásai nem okoztak fennakadást a turistaforgalomban. Mindenesetre a legjobb, ha városnézéskor visszafogott öltözéket viselsz. Ha pedig csődületet, tömegrendezvényt, esetleg demonstrációt látsz, igyekezz minél messzebbre elkerülni. Aktuális információkért keresd fel a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapját: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.