A malacpersely csillaga némiképp leáldozóban van: a mai gyerekek nagy részének már iskolás korától kezdve lehet saját bankszámlája, hozzá tartozó kártyával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltételek és korlátozások nélkül használhatják ezeket.

A legkisebbeknek is elérhető

Már az óvodás korú gyerkőcök is gyűjthetik a zsebpénzt modern eszközökkel: társtulajdonosként kapcsolódhatnak egy külön, a szülő által létrehozott számlához. Erről természetesen pénzt levenni még nem lehet, viszont több esetben számlavezetési díj sincs, így semmi akadálya annak, hogy a szülők vagy a rokonok alkalmanként erre a számlára utaljanak pénzt, amit a megfelelő életkort elért gyerkőc később felhasználhat.

Forrás: Thinkstock

Iskolásoknak már névre szóló kártyájuk lehet

Hat-hét éves kortól kamaszkorig már olyan bankszámlát hozhattok létre, melyről a gyerek nagykorúságáig te rendelkezel, de a nevére szóló bankkártyával ő maga is vehet le pénzt, de vásárolhat is adott boltokban. Ehhez persze meg kell jegyeznie a PIN-kódját, és alaposan ismernie kell a biztonsági szabályokat - többek között az automaták használatával kapcsolatban. Amíg nem vagy teljesen biztos benne, hogy gyermeked rendelkezik a megfelelő képességekkel és elővigyázatossággal, jobb, ha nem hagyod egyedül ezekben a szituációkban, viszont együtt elmehettek a bankhoz pénzt levenni a számláról, vagy együtt gyakorolhatjátok a biztonságos ATM-használatot. A legtöbb ilyen számlánál persze a kontroll másképp is a te kezedben van: a pénzmozgásokról téged is értesítenek, és napi készpénzfelvételi limitet is beállíthatsz.

Hogyan igényelhetitek?

A legegyszerűbb igénylési mód az, ha személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és diákigazolvánnyal a kezetekben besétáltok a legközelebbi bankfiókba, ahol létrehozzátok a számlát. Fontos, hogy nemcsak a szülő, de a gyerek irataira is szükség lesz az igényléshez.