Minden tavasszal nők ezrei kezdenek különböző méregtelenítő kúrákba, de az örök kérdés marad: ez vajon valóban szükséges-e a tavaszi megújuláshoz, vagy szervezetünk nem igényel hozzá külső segítséget?

Valóban szükség van rá?

Léböjtkúra, májméregtelenítő kapszulák, béltisztítás – csak néhányat emeltünk ki azokból az eljárásokból, melyek minden tavasszal terítékre kerülnek. Miközben sokaknak valóban segítenek a fogyásban, és jó pár sztár is akad, aki szintecsak  ilyen kúrákon él karcsúsága érdekében, addig sok szakember úgy véli, hogy egészséges működésünkhöz semmi szükség anyagcserénk mesterséges felgyorsítására. Az erős, hosszan tartó kúrák vagy a nem megfelelően bevizsgált étrendkiegészítők akár több kárt is okozhatnak, mint amennyi hasznot, nem beszélve arról, milyen sok pénzt emészthetnek fel – akár feleslegesen.

Forrás: Thinkstock

Pont az ellenkezőjét érjük el vele?

Tavasszal nem véletlenül kívánjuk annyira a friss zöldségeket, vagy az épp ekkor beszerezhető medvehagymát, retket és társait. Szervezetünk pontosan tudja, hogy a télben megfáradt testnek mire van szüksége, és gondoskodik is friss alapanyagokról. Ezzel szemben az erőszakos tisztítókúrák, pláne ha több hétig is eltartanak, nemhogy ezt a folyamatot segítenék, de még a visszájára is fordíthatják, hiszen gyakran alapvető táplálékokat vonunk meg egyik napról a másikra szervezetünktől. Emiatt az anyagcsere nemhogy javulna, de épp lelassul, ami megakadályozza a mérgek kitisztulását - és a fogyást is.

Mit mond a szakértő?

Antal Emese dietetikus arról mesélt, valóban szükségünk van-e a méregtelenítésre: „A szervezetünk természetes védekező rendszere a gyomor- és bélrendszer, a tüdő és a bőr, amelyek egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet méregtelenítését. A különböző tisztítókúrák általában valamilyen étel, így bizonyos tápanyagok kiiktatásával járhatnak, amely károsíthatja különböző szerveinket, így főleg a májunkat."

Emellett a méregtelenítő kúra akár életveszélyes is lehet, ha hirtelen vágunk bele. „Ha szeretnénk ilyen kúrát tartani, pár napig együnk kevesebbet, szoktassuk a szervezetünket a kisebb mennyiséghez. Ha befejeztük, akkor is ezt a módszert válasszuk, folyamatosan térjünk vissza. Ha hosszú ideig tart a kúra, akkor tápanyaghiányos állapot léphet fel, ami különböző egészségi problémákhoz vezethet."

Forrás: Thinkstock

Fontos hangsúlyozni, hogy gyerekek, várandósok, szoptató édesanyák, krónikus betegek, illetve különböző gyógyszereket szedők bele se vágjanak a méregtelenítő kúrákba. Egészséges szervezettel is jobb csak rövidebb időszakokban, óvatosan méregteleníteni, ha szükség van rá. ,,Nagy ünnepi étkezések után, ami túlzott energia- és zsírbevitellel járt, tehermentesíthetjük a szervezetünket, ha kevesebbet eszünk, gyümölcs- és/vagy zöldségnapot tartunk. A gyomor-bélrendszerünket pihentethetjük, sőt a kalória-megszorítással gyulladásos folyamatokat is visszaszoríthatunk. Ilyenkor az 1-3 napos, szakszerűen összeállított kúrák megengedettek."