Méregtelenítés – igen vagy nem? Mit mond a szakértő?

Forrás: Thinkstock -
méregtelenítés szakértő fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden tavasszal nők ezrei kezdenek különböző méregtelenítő kúrákba, de az örök kérdés marad: ez vajon valóban szükséges-e a tavaszi megújuláshoz, vagy szervezetünk nem igényel hozzá külső segítséget?

Valóban szükség van rá?

Léböjtkúra, májméregtelenítő kapszulák, béltisztítás – csak néhányat emeltünk ki azokból az eljárásokból, melyek minden tavasszal terítékre kerülnek. Miközben sokaknak valóban segítenek a fogyásban, és jó pár sztár is akad, aki szintecsak ilyen kúrákon él karcsúsága érdekében, addig sok szakember úgy véli, hogy egészséges működésünkhöz semmi szükség anyagcserénk mesterséges felgyorsítására. Az erős, hosszan tartó kúrák vagy a nem megfelelően bevizsgált étrendkiegészítők akár több kárt is okozhatnak, mint amennyi hasznot, nem beszélve arról, milyen sok pénzt emészthetnek fel – akár feleslegesen.

Forrás: Thinkstock

Pont az ellenkezőjét érjük el vele?

Tavasszal nem véletlenül kívánjuk annyira a friss zöldségeket, vagy az épp ekkor beszerezhető medvehagymát, retket és társait. Szervezetünk pontosan tudja, hogy a télben megfáradt testnek mire van szüksége, és gondoskodik is friss alapanyagokról. Ezzel szemben az erőszakos tisztítókúrák, pláne ha több hétig is eltartanak, nemhogy ezt a folyamatot segítenék, de még a visszájára is fordíthatják, hiszen gyakran alapvető táplálékokat vonunk meg egyik napról a másikra szervezetünktől. Emiatt az anyagcsere nemhogy javulna, de épp lelassul, ami megakadályozza a mérgek kitisztulását - és a fogyást is.

Mit mond a szakértő?

Antal Emese dietetikus arról mesélt, valóban szükségünk van-e a méregtelenítésre: „A szervezetünk természetes védekező rendszere a gyomor- és bélrendszer, a tüdő és a bőr, amelyek egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet méregtelenítését. A különböző tisztítókúrák általában valamilyen étel, így bizonyos tápanyagok kiiktatásával járhatnak, amely károsíthatja különböző szerveinket, így főleg a májunkat."

Emellett a méregtelenítő kúra akár életveszélyes is lehet, ha hirtelen vágunk bele. „Ha szeretnénk ilyen kúrát tartani, pár napig együnk kevesebbet, szoktassuk a szervezetünket a kisebb mennyiséghez. Ha befejeztük, akkor is ezt a módszert válasszuk, folyamatosan térjünk vissza. Ha hosszú ideig tart a kúra, akkor tápanyaghiányos állapot léphet fel, ami különböző egészségi problémákhoz vezethet."

Forrás: Thinkstock

Fontos hangsúlyozni, hogy gyerekek, várandósok, szoptató édesanyák, krónikus betegek, illetve különböző gyógyszereket szedők bele se vágjanak a méregtelenítő kúrákba. Egészséges szervezettel is jobb csak rövidebb időszakokban, óvatosan méregteleníteni, ha szükség van rá. ,,Nagy ünnepi étkezések után, ami túlzott energia- és zsírbevitellel járt, tehermentesíthetjük a szervezetünket, ha kevesebbet eszünk, gyümölcs- és/vagy zöldségnapot tartunk. A gyomor-bélrendszerünket pihentethetjük, sőt a kalória-megszorítással gyulladásos folyamatokat is visszaszoríthatunk. Ilyenkor az 1-3 napos, szakszerűen összeállított kúrák megengedettek."

7 zöldség és gyümölcs, amiket iktass be a méregtelenítésbehttp://www.life.hu/ez-zsir/20140309-gyumolcsok-zoldsegek-amiket-iktass-be-meregteleniteskor.htmlA böjti időszak legfontosabb része a megtisztulás. A szervezetre tavasszal nagyon ráfér, hogy feltöltődjön vitaminokkal, ugyanakkor nem árt száműzni a télen felhalmozódott salakanyagokat sem. Sokan léböjtkúrába vagy kőkemény diétába kezdenek, ha azonban képtelen vagy sanyargatni magad, akkor azzal is sokat tehetsz, hogy a szokottnál több zöldség és gyümölcs fogyasztásával tisztítod meg a testedet. Íme, néhány vitamindús finomság, amik nem hiányozhatnak a méregtelenítő kúrádból.Ez Zsír!OrigoNem szemét, hanem igazi vitaminbomba - ezért ne dobd ki a gyümölcs héját!http://www.life.hu/ez-zsir/20140306-a-zoldseg-gyumolcsoknek-gyakran-eppen-a-legegeszsegesebb-reszet-nem-esszuk.htmlA legtöbb felnőtt számára már napi 1-1,5 tenyérnyi gyümölcs, illetve napi 2-3 maréknyi zöldség elegendő lenne ahhoz, hogy mindezek jótékony hatása érződjön az egészségi állapotukon. Ám a szakértők szerint ezt a mennyiséget jóval könnyebben elérnénk, ha nem dobnánk ki kedvenc gyümölcseink és zöldségeink olyan részeit, melyekről azt gondoljuk, hogy semmire sem jók, holott valójában nagyon is hasznosak.Ez Zsír!--Kóstoltad már a répatatárt? Itt az ideje, hogy kipróbáld!http://www.life.hu/ez-zsir/20140305-greta-konyhaja-repa-tatar.htmlA répát nem csak nyersen vagy párolva érdemes fogyasztanod - akár hiszed, akár nem, tatárként is mennyei ez a vitamindús zöldség. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.