pszichológiai trükkök kereskedelem tudatos vásárlás marketing
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jártál már úgy, hogy csak nézelődni tértél be egy boltba, de telepakoltál egy bevásárlókocsit? Végiggondoltad valaha, mi lehet az oka, a "hirtelen felindulásból elkövetett bevásárlásaidnak"? Tudtad, hogy tucatnyi pszichológiai trükköt alkalmaznak a boltokban a pénztárcád ellen? A Life.hu pénzügyi szakértője, Szopper Zsófia segít tippekkel abban, hogy tudatos, a saját érdekeidre jobban odafigyelő vásárló légy.

1. A tudás pénz!
Ma már nem csak a szomszéd hívhatja fel a figyelmed arra, hogy a sarki kisboltban olcsóbb az olaj vagy a rizs. Száz felületen tájékozódhatsz az akciókról vagy akár össze is hasonlíthatod egy-egy áruház árait. Nyilván ott érdemes vásárolni, ahol a neked kellő áruk kerülnek kevesebbe, de csak akkor, ha az utazási költségek nem írják ezt felül. Számolj, mielőtt vásárolni indulsz!

Forrás: Thinkstock

2. Készíts étlapot - írj bevásárló listát!
Bármilyen hihetetlennek tűnik, ha egy hónapra, de minimum egy hétre előre tudod, mit fogsz főzni, az sokezer forint megtakarítást jelenthet számodra. Ha ez alapján állítod össze a bevásárlólistát, nem csábulsz el, "nem kívánsz meg" hirtelen valami olyan finomságot, ami valójában nem is férne bele a költségvetésedbe. Ráadásul minél kevesebbszer térsz be egy boltba, annál kevesebbszer esel kísértésbe.

3. Éhesen tilos a vásárlás!
A megfigyelések azt bizonyítják, hogy ha éhesen szédülsz be egy boltba, nem csak a közvetlenül fogyasztható élelmiszerből vásárolsz többet, hanem tartós élelmiszerből és minden más árucikkből is. Mintha a mardosó éhség arra kényszerítene, hogy halmozz fel egész készletet a szűkös napokra. Szóval korgó gyomorral ne indulj bevásárolni soha!.

4. A márkahűség luxus!
Sokan ragaszkodnak egy-egy ismert (a reklámokból ismert) termékhez. Ha megkérdeznénk miért, nyilván a minőséget említenék, pedig az esetek egy részében a "névtelen" termékek éppolyan jól megfelelnek a célnak, mint a márkásak. Vagyis sokszor nem a minőséget fizeted meg, hanem azt a luxust, hogy "te megengedheted magadnak" azt a bizonyos terméket. Biztos, hogy megéri neked?

5. A nagyobb kiszerelést olcsóbb?
Egyáltalán nem biztos, hogy igen. A gyártók ugyanis az ár kalkulásánál egy sor tényezőt figyelembe vesznek. Számít a csomagolás minősége, hogy papírban, üvegben vagy dobozban kerül- e kiszerelésre, de számít a szavatosság ideje is. Egyáltalán nem garancia a nagy mennyiség arra, hogy olcsóbban vásárolsz. Ráadásul a kettesével vagy a négyesével csomagolt árucikkeknél az is szempont lehet számodra, hogy valóban akarsz -e annyi élelmiszert vásárolni? Ha nem, akkor ne ess kísértésbe, és ne a dupla csomagot válaszd.

6. Kerüld a félkész ételeket!
Nem arról van szó, hogy vásárláskor soha nem kerülhet a kosaradba konzerv vagy más tartós áru, hiszen vannak olyan termékek, amelyek szezonon kívül csak tartósítva hozzáférhetőek. Ám azok a félkész élelmiszerek, amelyek csupán könnyebb elkészítést ígérnek, jelentősen drágábbak, mintha magát az alapanyagot vásárolnád meg hozzá. Hidd el, sokszor még időt sem nyersz, vagy nem annyit, amennyi pénzt veszítesz a könnyelmű vásárlásnál.

Forrás: Thinkstock

7. A darabolt-szeletelt sokkal drágább!
Észrevetted, hogy a tisztított, darabolt élelmiszerek akár 30-40%-kal is többe kerülhetnek? Számolj kicsit, elég soknak tűnik például egy kis répaszeletelésért majdnem a dupláját kifizetni a zöldségféle eredeti árának.

8. Nézz a lábad elé!
Valószínűleg te is az olcsóbb árukat keresed, de sokszor nem találod. Nem véletlenül, szemmagasságban ugyanis mindig a "menő", a márkás, az akciósan hirdetett (de nem feltétlenül olcsó vagy olcsóbb) termékeket helyezik el. Szóval, nézz a lábad elé, és a fejed fölé is. A pénztárcakímélő áruk ugyanis rendszerint szemmagasság alatt vagy felett lapulnak.

9. Hagyd a gyereket otthon!
Gyerekkel nagybevásárlást csapni nem túl kifizetődő, hiszen a kicsi is, a kamasz is simán talál olyan terméket, amiért rágni kezdi a füled. A kicsi nyilván a trükkösen a kasszánál kínált édességekért lesz oda, a nagylány meg simán belecsempészhet a kocsiba néhány trendi körömlakkot. Ha fáradt vagy - és ez életszerű- inkább rábólintasz a pazarló helyzetre, csak nehogy cirkusz legyen. Egyszerűbb, ha otthonhagyod őket!

10. Ne vigyél magaddal aprópénzt! Sok kicsi sokra megy- és ez nem üres szóbeszéd. Ha csak kártya van nálad, akkor nem fog se a kicsi, se a nagy bevásárlásoknál észrevétlenül kirepülni a pénztárcádból a pénz. Ha minden alkalommal csak párszáz forint megtakarításról is van csak szó, amit nem sütizel, kávézol el az élelmiszerbolt melletti cukrászdában, havonta több ezer forintot spórolhatsz meg, vagy költhetsz el értelmes célra.

Extratipp: Bevásárlásnál legyen nálad saját innivaló! Miért? Mert így garantáltan nem fogsz méregdrága félliteres üdítőt vásárolni. A szomjúság ugyanis nagy úr, és gyorsan felülbírálja takarékos elveidet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.