Molylepke-diktatúra a lakásban

Forrás: Wikipedia -
molylepkék szex lárva levendula irtás módszerek lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok nemkívánatos háziállat közül az egyik a molylepke. A portestű, ronda, szürke állatok feltűnően jól érzik magukat nálad? A Life.hu összeszedett pár tippet, hogyan szabadulj meg tőlük!

Vidáman - mit sem törődve azzal, hogy engem zavarnak - keringtek a molyok a lakásomban. A végső felháborodásomat azzal váltották ki, amikor hazaérve azt láttam, pofátlanul a gáztűzhely fedelén összefonódva szeretkeznek és gyártják a lárvákat. Itt megjegyezném, hogy valójában a molypillék nőstényei, alighogy kibújnak gubóikból, a peterakáshoz kezdenek, ami 10-20 napig tart. Tehát elképzelhető, hogy az összefonódással csak egymás társaságát keresték, de nálam ezzel végleg kihúzták a gyufát. Természetesen az ominózus eset előtt már többször kirámoltam mindent, az egész konyhát levendulaillat járta át a kiakasztgatott illatosítóktól, a párom már jelezte, egy életre megutálta a levendula illatát. Naponta takarítottam, kidobtam az összes fűszerem, de ezek a ronda lepkék csak ott parádéztak a lakásomban.

Forrás: Wikipedia

Tanácstalan voltam, mihez kezdjek. Buddhista lévén nehezemre esik leütni egy állatot, hiszen a karma törvénye még az ilyen nemkívánatos betolakodók elpusztítását sem helyesli. Viszont naponta gyilkos örömmel csapkodtam a felbukkanó lepkéket. Rögeszmémmé vált a kiirtásuk. Leragasztottam a spájzban található szellőzőt, mert már arra is gondoltam, az alsó szomszédtól vándorolnak fel hozzám. A sorban kipróbált módszerek ideig-óráig hatottak, de pár nap nyugalom után, amikor kinyitottam a konyhaszekrényt, egyenesen az arcomba helikopterezett egy-egy moly.

Úgy döntöttem, összeszedem az összes lehetséges módszert, ami segíthet, és újra sorban kipróbálom mindet. Hamarosan pedig beszámolok nektek az eredményről!

A következő első számú fegyverem a szex lesz! Feromonos molycsapdákat vásárolok majd, ami segíthet abban, hogy ezentúl ne a bútoraimon összegabalyodva keressék a gyönyört a lepkék. Hanem a szexuális örömökkel kecsegtető csapda világában végleg elvesszenek, mielőtt szaporodnának.

Íme, a molyháború eszközei:

Véleményem szerint az első és legfontosabb, hogy keresd meg a gócpontot! Lehet ez a lakás legeldugottabb zugában egy szárított növényben, egy rég nem használt lisztben, pár szem elrejtett dióban. Lehet egy anyalepke valahol, aki örömmel trónol a lakás valamelyik zugában.

A következő pontokat pedig próbáld megvalósítani:

1. Tartsd tisztán a lakást!
2. Minden lisztet, fűszert, por állagú élelmiszert tarts lezárható dobozban!
3. Akasztgass levendulát a kérdéses szekrénybe!
4. Figyeld meg, honnan repülnek elő és ott kutass át mindent!
5. A lárvák nem bírják a hideget, ezért ha lisztet, rizst, fűszereket, reszelékeket vásárolsz, érdemes 24 órára betenni a mélyhűtőbe.
6. Nagymamáink praktikája: tégy a kamrába, szekrénybe, lisztbe babérlevelet, citromhéjat, fahéjat, borsot, koriandert, ezek a természetes összetevők riasztják a molyokat.
7. Ecetes szivaccsal mosd át a polcokat, az ecet szaga riasztja a molyokat.
8. Csepegtess egy kevés levendula, cédrus, rozmaring, citromfű, szegfű vagy eukaliptuszos illóolajat vattalabdacsra és tedd a szekrénybe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.