Egyre több nő dönt úgy, hogy 40 éves kora körül vagy akár afelett vállal gyermeket. Sokan csupán a terhesség és a szülés körüli kockázatoktól tartanak és bele sem gondolnak abba, mi lesz a gyerekükkel akkor, amikor az még a szárnyait bontogatja, miközben ők már a hallókészülékeiket tisztogatják majd.

A világsztárok életéről tudósító pletykamagazinok gyakran számolnak be a késői babát váró hírességekről, így köztudott, hogy Madonna 41, Susan Sarandon 46, Geena Davis pedig 48 évesen lett anyuka. A hazai ismert emberek közül Jakupcsek Gabriella 45 évesen szülte meg harmadik gyermekét. Extrémebb esetnek tűnik azonban, ha egy anyuka az első gyermekét hozza világra 40 év felett, mint például a baba születésekor 41 éves Pásztor Anna, a 42 éves Szulák Andrea, vagy Fehér Anna színésznő, aki 52 évesen szült.

Forrás: Facebook/Pásztor Anna - www.dfoto.hu

Ezekben a hónapokban is kiderült két magyar hírességről, hogy 40 felett vállalnak gyermeket: Fésűs Nelly színésznő 42 évesen várja második babáját, erről nemrégiben írtunk itt, a Life.hu-nilletve Jaksity Kata modell, műsorvezető szintén most várandós, két fia mellé most várja első kislányának érkezését, pedig már ő is 41 éves.

Ideális esetben

Az ideális anyai életkornak a 20-29 év közötti időszakot tekintik a szakemberek, hiszen a természetes teherbeesés, a fogamzóképesség esélye jóval kevesebb a kor előrehaladtával. A későn vállalt terhesség veszélye és kockázati tényezői nagyobb tervezettséget és szakorvosi figyelmet követel, mint az ideális gyermekvállalási életkorban, és a sikeres teherbeesés is hosszabb időt vehet igénybe. Több a cukorbetegséggel szövődött terhesség, fokozódik a trombózis-hajlam és egyre gyakrabban számíthatunk bizonyos magzati kromoszóma rendellenességek előfordulására. De az egészségügyi kockázatokon túl számos más veszélyt is rejt, ha valaki 40 éves kora felett vállal gyermeket.

Előnyök és hátrányok

Előnynek mondható, hogy az idősebb szülők megfontoltabbak, következetesebbek, mint a fiatalok, és általában - korukból fakadóan - bölcsebbek is. A fiatal szülők sokszor még magukkal vannak elfoglalva, sebezhetőbbek, bizonytalanok az életükben, a vágyaikban és a lehetőségeikben is. Jelenleg a 30-as, 40-es nők várható élettartama közelít a 80 évhez, tehát van elég idejük gyermekeik felnevelésére. Ráadásul jobb anyagi feltételeket képesek biztosítani gyermekeik számára, mint a pályakezdők. Hátrány lehet, hogy az idősebb szülők sokkal jobban féltik gyermekeiket, nehezen engedik el őket, és kevésbé nyitottak a fiatalabb generációt érintő kérdésekben.

Forrás: Thinkstock

Katalin, 37 éves:

Két olyan barátnőm is van, akinek idősebb az édesanyja. Ők valahogy sokkal aggódóbbak, sok tekintetben másképpen látják a dolgokat, mint például az én édesanyám, aki viszonylag fiatalon szült engem. Miben nyilvánul ez meg? Folyton nyúzzák a barátnőimet, hogy legyen már rendes pasijuk, mert ha ők egyszer nem lesznek, ne maradjanak egyedül. Ők pedig 30 évesen még mindig otthon laknak, mert nem akarják otthagyni az idősebb szüleiket. Szerintem azok vannak a legjobb viszonyban a gyerekeikkel, akik huszonévesen szülnek.”

Melinda, 30 éves:

"Engem 35 évesen szült az anyukám és sokkal mélyebb a kapcsolatom vele, mint a testvéreimnek, akiket sokkal korábban szült. Én is (megmagyarázhatatlan okokból) sokkal jobban ragaszkodtam hozzá, mint a testvéreim. Velem többet foglalkozott, együtt aludtunk sokáig, és kétéves koromig szoptatott. Ugyanolyan mély szeretet és ragaszkodás van bennem most is, mint gyerekkoromban. Viszont nem igazán szeretne vagy nem tud elengedni engem. Elég maradi sok mindenben - sokszor vágytam arra, hogy fiatal legyen az anyukám, de már elfogadtam így. Tinédzserként nagy küzdelem volt megértetni vele, hogy miért szeretnék elmenni bulizni, míg a barátnőim fiatalabb anyukái könnyebben elengedték a lányaikat.”