nyílászárók szigetelése fűtéskorszerűsítés hőtérkép nyílászáró álomotthon energiatakarékosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az energia ára sajnos nemigen csökken, így ha spórolni szeretnél a számlákon, muszáj a fogyasztásodat is csökkentened. A jó hír viszont az, hogy otthonod hőszigetelésével és a fűtés korszerűsítésével rengeteget spórolhatsz. 

Ne a kazánt cseréld le elsőként!

A fűtéskorszerűsítésről a legtöbb embernek a konvektorok vagy radiátorok lecserélése jut először eszébe, pedig hiába szerzel be egy hatékonyabban működő rendszert, ha a meleg továbbra is elszökik a lakás gyenge pontjain. A családi házak esetében a falak és az ablakok felületein távozik a legtöbb hő, így ezek rendbetétele, cseréje a fűtés rendszerének korszerűsítése nélkül is rengeteg pénzt takarít meg. Azt viszont, hogy a te lakásodban, házadban pontosan hol szökik el a hő és milyen mértékben, először ki is kell deríteni.

Forrás: Thinkstock

A hőtérkép fontossága

Nehéz úgy belevágni egy felújításba, hogy nem tudod, pontosan hol is van a probléma, ezért a munkálatok megtervezése előtt mindenképp csináltass egy hőtérképet a lakásról. A vizsgálatot természetesen szakember végzi, aki a megfelelő eszközökkel pontosan és szakszerűen meg tudja mondani, hol kell javítani a lakáson. Segítségével kiszámíthatod, mennyi pénzre lesz szükséged a felújításhoz, és milyen gyorsan térül meg a befektetés. Fontos tudni, hogy a jó térképhez legalább 15 fok különbségre van szükség a lakás és az udvar levegőjének hőmérséklete között, így például nyáron nem érdemes ilyen tesztet végeztetni.

Az ablakok, ajtók cseréje

Ha régi típusú ablakaid, ajtóid vannak, akkor azokat mindenképpen érdemes lecserélni, hiszen itt távozik a legtöbb hő fűtésszezonban – és nyáron is itt áramlik be a forró levegő. Egy szokásos családi ház esetében a falakon körülbelül 20–30, a födémen és padlón át 10–15, a tetőn 15–25, a kéményen 10–20, a nyílászárókon viszont akár 25 százaléknyi hő is távozhat. Ezért fontos olyan ablakok használata, melyek ugyan biztosítják a megfelelő szellőzést, de ezzel egyetemben jó hőszigetelők is. Fontos az ablaküvegek vastagsága, hiszen minél vékonyabb az üveg, annál több meleget enged ki – ha megteheted, mindenképpen dupla vagy tripla üvegezésű ablakokat vásárolj, melyek közé egy fajta gázt zárnak, ami tovább segíti a hőszigetelést. Ugyanez igaz az ajtókra is: ha régi típusúak, nem megfelelően záródnak, és túl vékony anyagból készültek, akkor rengeteg meleget engednek ki az utcára vagy a folyosóra. Azt már csak szakember tudja megmondani, hogy a régi ablakok, ajtók még menthetők, és utólagos szigeteléssel feljavíthatók, vagy érdemesebb újat vásárolni belőlük. A költség így természetesen jóval nagyobb, de azonnal csökkenti a fűtésszámlát, a megtérülési időn túl pedig folyamatos szabad pénzforrásokat teremt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.