Otthonod védelméről mindenképpen hatékonyan kell gondoskodnod – ebben segítenek a  riasztó- és kamerarendszerek -, de a modern technika használatával már házilag is készíthetsz megfigyelőrendszert az otthonodba.

Kamerás megfigyelés: akár otthon is összedobhatod

Bár a videó megfigyelő rendszerek is megfizethető kategóriába tartoznak, sokan inkább házilag oldják meg lakásuk távfelügyeletét. Kisebb megfigyelőrendszereket ti is kiépíthettek otthon a laptop webkamerája, különböző videorögzítő eszközök, az okostelefonok és az otthoni hálózati adattároló eszközök segítségével. A jól összerakott rendszerben mobilon és tableten is bekukkanthatsz a megfigyelt területekre, az elkészült felvételeket pedig megnézheted az otthoni tévén vagy számítógépen.

Megfizethető megfigyelőcsomag

Ma már vásárolhatsz olyan csomagokat is, melyekben kamerák, rögzítő eszközök és egy telepítő varázsló található, és otthon több kamerával is megfigyelheted a lakást. Az ilyen rendszerek viszonylag könnyen telepíthetők, viszont nem kerülnek annyiba, mint egy megszokott kamerás verziók. A kamerákat csak a kívánt helyre kell rögzítened – kapható lítium akkumulátoros és konnektoros megoldás is - , és csatlakoztatni az otthoni wifi hálózathoz. A kamerák képét laptopon és telefonon is bármikor megnézheted egy letölthető alkalmazás segítségével, és a kamera beállítható úgy is, hogy emailt küldjön, ha valami gyanús folyik a lakásban. A felvételeket számítógépre, a hálózati tárolóra, de akár SD kártyára is rögzítheted.

Így használd a skype-ot!

Ha nem vagy műszaki zseni, és csupán egy helységet figyelnél, akkor egyszerűen a skype is segíthet: hagyd bekapcsolva a gépet a kamerával együtt, jelentkezz be a programba, állítsd be, hogy automatikusan fogadja a tőled érkező bejövő hívásokat, s indítsa el a kamerát is. Ezután csak egy másik felhasználói fiókot kell létrehoznod és megnyitnod a telefonodon, és kapcsolatba lépned önmagaddal. A hangot állítsd be úgy, hogy te halld, mi történik a megfigyelt területen, de az ott hagyott gép ne közvetítse a te hangod- így akár úgy is figyelheted a terepet, hogy mások nem tudnak róla.

Egy másik ingyenes megoldás

A bekapcsolt gép képének távoli megtekintésére különböző ingyenesen letölthető szoftverek is léteznek, – ilyen például a Yawcam. A számítógép vagy laptop webkamerájának képét képesek megmutatni és rögzíteni. Mivel az összes funkciót időzíteni lehet, beállíthaod, hogy csak egy bizonyos időponttól figyeljen a rendszer, és azt is, hogy csak akkor rögzítsen, ha valami mozgást észlel – így nem keletkezik több órányi felesleges felvétel. Ha pedig valami megmozdult, ugyanúgy  emailt küld mint a már ismertetett kamerás rendszer.

Kültéri lehetőségek

Ha az udvari részt vagy a teraszt szeretnéd megfigyelni, erre is vannak lehetőségek - bár a pénztárcádba is jobban bele kell nyúlnod. A rendszert ugyanúgy telepíteni kell, a kamerák pedig jó képi minőségben rögzítenek, mozgás érzékeléskor automatikusan riasztanak, és éjszaka is több méteres megfigyelési távolságot nyújtanak. Mivel a rendszer rendelkezik vezetékes és vezeték nélküli hálózati interfésszel is, az IP hálózatokhoz csatlakoztatva akár  komplex megfigyelési rendszereket is kialakíthatsz, több kamerával.