1986. április 26-án, ma éppen 28 évvel ezelőtt robbant fel emberi mulasztás miatt a csernobili atomerőmű. Az erőmű egy Pripyat nevű város közvetlen közelében található, ahol 50 000 ember élt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ezek jórészt az erőműben dolgozók és családjaik voltak, a várost eredetileg erre a célra húzták fel 1970-ben. Pripyat egy dinamikusan fejlődő, a szovjet életszínvonal felett álló város volt egészen az eset napjáig. Azóta egy kihalt panelrengeteg, egy igazi szellemváros… Elhagyatott helyek című sorozatunk hetedik része következik.

Az erőműben kísérletek folytak arra vonatkozóan, hogy a reaktor turbinagenerátora külső áramforrás hiányában képes-e elég elektromosságot termelni a biztonsági rendszerek működtetéséhez. A kísérlet nem sikerült, a robbanás után Pripyatban hatalmas sugárzást mértek. Másnap délután elkezdődött a város lakosságának evakuálása. Mindent maguk mögött hagyva menekültek az emberek Kijevbe, vagy éppen ahová tudott.

Húzd el a csúszkát, és nézd meg Pripyat uszodáját a katasztrófa előtt:

/1404/Pripy2014425132913

Ilyen egy szovjet mintára épült kihalt panelrengeteg

A várost lezárták, és ez a belépési korlátozás a mai napig érvényben van, habár a több mint tízezer lakást idővel kifosztották. A nyolcvanas évek végéig még fűtötték a helyiségeket az állagmegóvás érdekében, de amióta ez megszűnt, azóta fokozatos leépülésnek indult a környék. 

/1404/Pripy2014425132336

Pripyat város Ukrajnában a kijevi területen, a belarusz–ukrán határ közelében, Csernobil városától 16 kilométerre északra található. Jelenleg elhagyatott szellemváros, mivel a tőle alig három kilométerre fekvő csernobili atomerőmű 4-es blokkja 1986-ban felrobbant.