Közismert, hogy a sport mennyire pozitívan hat az egészségre, az önbizalomra, de nem szabad elfeledkezni a lehetséges sérülésekről sem.

Miért sérülünk meg?

Az amerikai National Institutes of Health intézete szerint a leggyakoribb sportsérülések jórészt a balesetek, a nem megfelelő tréning és a rossz felszerelés miatt következnek be, bár az is jellemző, hogy a sportolók nem melegítenek be, illetve nem jól mérik fel az edzettségüket. Az is előfordul, hogy egyfajta rosszul értelmezett teljesítménykényszer miatt a nem rendszeresen edzők túlterhelik magukat és úgy vélik, néhány hét alatt ledobhatják a felesleget, lefuthatják a maratoni távot. Az így bekövetkező leggyakoribb sportsérülések a rándulások, húzódások, törések, ficamok, izom-, térd- és Achilles-ín-sérülések.

Forrás: Thinkstock

Az egyensúly a lényeg

A megelőzés egyik alapköve a test egyensúlyának megtalálása, kifejlesztése kellene, hogy legyen – hangsúlyozza dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa. Tudnunk kell, hogy minden egyes mozdulatunknál legalább két izomcsoport és ízületek is nyúlnak vagy éppen ellentétes mozgást végeznek. Az egyik legkiegyensúlyozatlanabb régió a hát alsó szakasza. Sokan nagy hangsúlyt fektetnek a hasizmaik erősítésére és elhanyagolják a derék körüli izmok edzését. A vállsérülések pedig gyakran amiatt következnek be, hogy miközben – különösen a férfiak – hatalmas súlyokkal végeznek fekvenyomást, elhanyagolják a hát felső részének és a hátsó deltoidizmoknak az edzését. Pedig a legfontosabb, hogy csak megfontoltan, jól felépítetten vágjunk bele az edzésekbe, jól mérjük fel a képességeinket, és komolyabb sérülés vagy fájdalom esetén ne halogassuk az orvosi vizitet!

8 tipp a megelőzéshez:

 1. Pihenés

Bármennyire is szeretnél formába lendülni, hetente legalább egy-két napot hagyni kell a regenerációra.

2. Szünetek

Az egyes gyakorlatok vagy éppen a játék során is fontos szünetet tartani, ez csökkenti a fáradást, a sérülésveszélyt.

3. Felszerelés

Minden sportot a megfelelő ruházatban, cipőben, védőfelszerelésben kell végezni! Mindazonáltal ezek birtokában is óvatosnak kell maradni, a legjobb térdvédő sem véd meg a veszélyes esésektől, rúgásoktól, sérülésektől.

4. Folyadék

Az edzés előtt, alatt és után is óvakodni kell a túlmelegedéstől és a dehidratációtól. Komoly megterheléskor ajánlottak az izotóniás sportitalok, de a víz is tökéletesen megfelel.

5. Izomerő

Fontos, hogy fokozatosan növeld az izmok erejét, hiszen az erős izmok sok sérülést képesek megakadályozni.

6. Hajlékonyság

A nyújtás elengedhetetlen edzés előtt és után. A hajlékonyság képességét érdemes lassan kifejleszteni – az egyéni adottságokon belül.

Forrás: Thinkstock

7. Technika

Minden sportágban érdemes edző segítségét kérni, legalább addig, amíg meg nem tanulod az egyes mozgáselemek megfelelő végrehajtását.

8. Józanság

Ha versenysportot vagy győzelemre menő csapatsportot űzöl, ne a feltétlen győzelem legyen a cél, inkább a kemény munka és a játék öröme. Sokan sérültek már meg az erőn felüli terhelés miatt.

Nagy Amarilla tanácsai

A bemelegítés fontosságát nem győzöm eléggé kiemelni. Edzéstől függően fontos, hogy megfelelően átmozgassuk a testet, mert ezzel megelőzhetők a sérülések. Lényeges, hogy célzottan irányuljon a mozgás: futás előtt például be kell melegíteni a bokát, a térdet, a csípőt, a gerincet, edzőteremben, nagy súlyok emelése előtt pedig nem szabad kihagyni a váll és a könyök átmozgatását.