Legyen karcsú derekad a kalcium segítségével!

Forrás: Thinkstock -
diéta kalcium kalciumhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eddig csupán a csontjaid védelmében szedtél kalciumot? A kutatók kiderítették, hogy már a diétádban is segíthet: gátolja a zsír felvételét és aktiválja a sejtek zsírfelhasználását.

Mire jó a kalcium?

A kalcium elsősorban a csontok erősségéért, sűrűségéért felelős, amire a nőknek különösen oda kell figyelniük. A kalcium viszont ezen kívül még rengeteg folyamatban részt vesz a szervezetben: szabályozza a véralvadást, az izomösszehúzódást, az enzimaktivitást, és még sorolhatnánk. Emiatt testünk szigorúan szabályozza a vér kalciumszintjét, és ha nem kap eleget a táplálkozás során, akkor a csontokban és fogakban található kalciumraktárokból kezdi elvenni azt. Ha ez hosszú éveken át zajlik, a végén csontritkulás is kialakulhat, így akiknek nincs lehetősége természetes forrásból elég kalciumhoz jutni, mindenképpen pótolnia kell azt az egészséges működéshez.

Forrás: Thinkstock

Diétázóknak igazi csodaszer

Amerikai és olasz kutatások most egy újabb jótékony hatását fedezték fel a kalciumnak: kiderült, hogy két okból is fogyaszt. Egyrészt fékezi a zsír felvételét a belekben, másrészt a sejtek zsírfelhasználását is aktivizálja. A tesztek szerint a legjobban a tejben és a tejtermékekben található kalcium hasznosul, és akár látványosan is megakadályozhatja a has körül képződő zsírpárnák kialakulását. Mindehhez napi 1200 mg kalciumra lesz szükséged, ennél a mennyiségnél beindulnak a már említett folyamatok.

Miben van sok kalcium?

Ha természetes forrásokból szeretnéd fedezni a kalciumszükségleted, akkor sok tejet és tejterméket kell fogyasztanod. Két dl kefirben 240 mg kalcium van, de zöldségfélék közül a rukkola, a brokkoli, a répa is sokat tartalmaz belőle. A müzli, a banán, a narancslé és az eper szintén gazdag kalciumban, ezeket bátran fogyaszthatod.

Figyelj az adagolásra!

A kalcium bevitelén kívül figyelned kell arra is, hogy a bevitt mennyiség megfelelően felszívódjon. Ehhez elengedhetetlen a mozgás, szervezetünk ugyanis egyszerűen lecsökkenti a kalcium felszívását akkor, ha nem mozgunk eleget. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túl sok só, koffein és üdítőital fogyasztása szintén alaposan csökkenti a kalcium felszívódását. Ha túlzásba viszed az állati fehérjéket, az is akadályozhat, illetve D-vitaminból is elegendő kell hogy termelődjön az optimális kalciumfelhasználáshoz. Azt is tudnod kell viszont, hogy a túl sok kalcium gátolja a vas felszívódását, míg a magnéziumbevitel a kalciumot nem engedi felszívódni – és fordítva -, tehát meg kell tartanod egyfajta egyensúlyt.

Forrás: Thinkstock

Ihász Katalin dietetikus

A csontok felépítésében óriási szerepet játszik a kalcium, fő forrása a tej és tejtermékek. A csontokban építő és lebontó folyamatok zajlanak, a csúcs csonttömeget 25 éves korunk környékén érjük el, addig az építésen van a hangsúly. Érdemes gyermekkorban, kamaszkorban és fiatal felnőttként megfelelő mennyiségű kalciumforrást fogyasztani, hiszen utána már csak az addig elért csonttömeget tudjuk szinten tartani. Az ideális kalciumbevitel mennyisége korosztályonként változik. Felnőtt ember ideális fogyasztása napi fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.